Sunday, May 30, 2010

Not Alone

"Not Alone" by Linkin Park. A song dedicated to raised donation for Haiti's earthquake victims...

Now I used it to raised my spirit to face a 'new challenge' in my life... [I hope I'm not alone :p]




T/t: you go... giving up your home! Go, leaving all you know... You were not alone~!

Saturday, May 29, 2010

My Taekwondo Romance

It's fair to say that, when you're getting involve in something for about 12 years or so, you might had seen it all, or at least say to someone else that you're already "Been there, done that!". Professional footballers, after involving in the sport for 12 years, must have been thinking of about their retirement already...

Well, unless you're Ryan Giggs, of course!

Then, I'm already in my 12th year in Taekwondo, and once I thought I could already saying, in my own group-age's standard, that I've seen it all, and 'been there and done that', events keep occur to deny me such claim!

I thought, that during my undergraduate years + RAship years (about 5-6 years altogether), there were surely not much more that I've didn't seen in Taekwondo. I'm on my 3rd Dan Blackbelt level, with some refereeing, competitions, training, grading and coaching experiences. I've already trained, or assist trainings for middle school students, University students, staff and even professors! Coaching University students for many competitions on many levels...

But still, I've learned or see something new, [Taekwondo related] on occasions...

Well, trying to make it as short as it can, I'll put it on bullet point. The experience might not be unique to some, though, but I'm sure that some others, however, would never meet such experience, even if they were in their 24th years in Taekwondo already...

1. The training that doesn't supervised by any blackbelts... (Blue belt wearing green was in charge... and it was me!! [first time ever taking charge for a class])

2. The unbreakable plank! [about 3 to 4 people tried to break it, none succeed, including a 7th Dan Master/Grading referee once]

3. Bloody grading! [grading that involved blood in 'free sparring' section]

4. Electric marking system that was so poor, its only count up to 7, and after that, manual marking must be re-install...

5. Electric marking system's monitor went blank coz someone tip over its power's plug...

6. An exponent who KOed by a single kick that actually never touched him...

7. An exponent, who after he was kicked on his face, he went crying and forfeit the fight because of it, even though he's leading the match...

8. Got a kick on my head that was so fast I couldn't even think of blocking or dodging it, and so hard its actually make my mind [and view] clearer!

9. A cocky opponent who promise his team mate to 'KO' his next opponent [me] but in the end, couldn't even lay a kick on me... [more because of he's suck, rather than I'm too good, but thanks to him though, I won my first (and only) gold medal in sparring :p]

10. A player [180-190cm height], who bend down in agony after ref stop the match because he was fouled, being kicked [during the time-out] on his head and KOed [with temporary amnesia...]

11. A fighter who went all the way to the final of sparring event, even though he got a 'minor' injury from a motorcycle accident. By minor, I mean he tear up enough skin to show his 'whitey' bone... [f*cking scary!!] He lose the final eventually, but the spirit and resilience that he showed was really inspiring!

12. A fighter that I sure would never go pass his next round of match because he suffered some injuries on his feet, played another matches, up until the final match... and actually won it! Gold Medal... He is a superman!!

13. A poomsae [pattern/art] event that consist of too many 'bow down' to the referee... [At the start of poomsae, at the end of poomsae, at the end of the round, for every round (about 2-3 rounds), for every categories (5)!! ]

14. A freaking marching Taekwondoist!!

15. A national demonstration tournament's winner team consist of undergrads!

...and many more!!


T/t: they wanna Hero out there today! Ready to make that hard earned, once in a lifetime play!

Thursday, May 27, 2010

Pillow Talk

Minutes to Midnight

K: Ko ni, sampai bila nak stay single? Bila ko nak ada awek, bro?

t: Entah la... Rilek-rilek la dulu... Kalo aku tak stay single, sape nak teman ko sorang-sorang kat rumah nie...

K: tapi...

t: tapi apa? [dengan nada penuh dramatik, tipikal drama Melayu]

K: tapi, aku dah ada awek...

t: owh? That's shit...

T/t: !!!

Wednesday, May 26, 2010

Hearts and Nails

Are you tired of proving yourself right or proving others that they were wrong?

Well, then don't!

I think I shouldn't be on the receiving end anymore...

I mean, how much could one take?

Or maybe I should just be me.

And let it be...

T/t: Forget about building character! I don't want to build a character. I'm tired of this! I can't handle the pressure anymore... [Bart Simpson]

Tuesday, May 25, 2010

Demo-Keras-Eeee...

The first [I guess] and hopefully the last political-based entry in here...

The problem with democracy is...

Its count for the majority vote, while majority do represent the bigger part of the society, it doesn't necessarily represent the cleverer part of society...

The problem with democracy is...

Its only count for those who vote! Those who didn't vote or 'dummy' vote will not count, even though the number of people who didn't vote might be higher than who does!

The problem with democracy is...

While majority might represent the decisions that suit with the most of the people, it's not necessarily represent the best decision that suit the most of the people...

But then...

What am I suggesting?

I don't know... Maybe the number of vote should be differ from people of different background, especially those with a better understanding and knowledge/education about politic and society...

Now, the challenge is...

to find a way to determine this type of people...

T/t: So, this is how the democracy end... with a thunderous applause! [Padme]

Monday, May 24, 2010

Millenium Falcon

Then, ini adalah published entry ke-100 aku dalam dunia berblog!!

"Wah!! Tahniah! Tahniah!! You're genius!!"



Aku bagaikan boleh mendengar sorakan para pembaca dan penyokong aku selama ini (blah la tIc!!), sama ada secara terang-terangan ataupun pembaca senyap tanpa komen, mahupun anonymous... siapa jua anda, dirimu begitu berharga...

Kalau takde kerja lain tu, sila teruskan membaca... kui kui kui...

sekadar hiasan

Aku ada katakan yang ini adalah 100th published entry, so known by you now, ada dekat setengah dozen entry yang aku tak publish, atau gagal dipublishkan, sebab nak tunggu idea datang untuk cari finishing yang bagus, ataupu perlukan sedikit research lagi untuk jadikan ia berkualiti...

Well, if you judging from my 99 previous entries, you should know not to put any hope at all on those unpublished articles to be some sort of masterpiece or anything... Apa-apa pun, mereka akan sama jugak dengan entri-entri lain...Aku pun tak tahu best ke tak, yang aku tahu, aku syok sendiri, rasa cambest jer... wakakak!!

So, adakah aku nak buat insight untuk blog aku ni pada entry ke 100? Rasanya tak...

Kali ni aku nak sentuh sikit pengalaman aku deal with sport related injury.

Dalam brief spell karier sukan amatur aku, mewakili Universiti dan sekolah aku dulu dalam sukan Taekwondo, I was fortunate enough to not getting a bad injuries (but that never parallel with my achievement, unfortunately.. huhu), but never escape some minor one...
By minor, I do mean that those injuries, should take at least weeks to properly heal...

But now, I'm trying to talk about the power of healing that came from a right method and a right mentality! Healing through the power of mind...

Ketika dalam persediaan untuk kejohanan Taekwondo tertutup Universiti aku (annual events), masa aku dalam final year, dalam final week of the preparation, somehow I'm unlucky enough to get some strain kat bawah paha. Sakit tu tak la sangat, tapi yang pastinya kaki cuma boleh limited raise je, so, high kick is almost imposible... To make thing worst, kaki yang kena tu ialah kaki kanan aku!

Dalam pada aku dah berkira-kira untuk join tournament tu dengan bergantung harap pada sebelah kaki je, dan harap tiada siapa pun yang perasan pada hari tourney tu. Tapi pada masa yang sama, aku gunakan segala jenis rawatan yang mungkin... Letak ais, dan ikat bahagian yang sakit dengan ketat! Aku letak ais balut dengan kain, dan guna kain lain untuk ikat bahagian yang sakit tu dengan ketat... Lepas tu, hadkan pergerakan!

Serious, aku tak harapkan banyak sangat pun dari rawatan carca marba aku ni... haw haw!!

Tapi lucky me, 2,3 hari kemudian, dah tak rasa dah sakit, dan boleh tendang menendang seperti biasa! Sebenarnya, pada hari pertama selepas rawatan tu aku dah rasa agak ok, tapi untuk make things sure, aku teruskan rawatan dan rehat untuk 2,3 hari...

Sebenarnya rawatan dengan ais adalah prosedur standard bagi setiap injury sport-related, terutamanya bila melibatkan bruising... Kalau berdarah tu, lain cerita la, sebab kena hentikan darah dulu, basuh luka dan balut...

Gila ke apa letak ais kat orang yang berdarah?

Namun demikian, dalam masyarakat kita yang lebih percayakan minyak panas adalah ubat bagi segala-galanya termasuk kanser dan sakit buah pinggang, even budak sains (tapi tak tahu la kalau budak sains kesihatan dan perubatan pun termasuk sekali...) pun akan pergi letak minyak panas dulu sebelum consult doktor ataupun coach diorang, yang golongan ini (doktor dan coach), kalau jenis yang terpelajar, pastinya akan mencadangkan ais sebagai cara rawatan yang utama!

Cerita pasal jenis atlet yang degil ni, akan ambik satu entry penuh pulak untuk diceritakan lain kali (kalau aku rajin)

Letak ais memang 'miraculously' berkesan. Jika nak tahu bagaimana ia sebenarnya berkesan (scientifically), cuba la search kat Wiki, aku rasa mesti ada punya, tapi yang aku faham, konsepnya adalah, dengan meletakkan ais di sekitar lebam, atau kawasan sakit, kita akan bagi sel-sel rosak disekitar kawasan sakit itu mati (apoptosis) lebih cepat, dan sistem tubuh akan menggantikan sel-sel yang mati itu dengan sel-sel baru...

Sel-sel baru sudah tentulah akan sihat walafiat, so, dengan automatiknya sakit kita hilang...

Kalau tak nak pedulikan penerangan saintifik, boleh sahaja beranggapan bahawa ia adalah kuasa Tuhan yang Maha Esa, yang penting sembuh... dan jangan lupa bersyukur!

Ok, kita belum masuk bab healing through the power of mind lagi... walaupun ais adalah kaedah atau 'ubat' yang kita gunakan untuk menyembuhkan sakit kita tadi, kebanyakan ahli sukan akan mendapati ia sukar untuk shrugged off injury dalam masa yang singkat... 2,3 hari sudah tentu bukan tempohnya, sekurang-kurangnya mereka akan bagi masa seminggu untuk sakit sembuh sendiri, and that with the best care that they can have!

Tapi dalam kes aku tadi, aku desperate, sebab seminggu adalah masa untuk tournament tu tiba, dan kalau nak berehat selama itu, memang aku harus kiss good-bye untuk sebarang harapan pingat!

Namun, sebab itulah, seseorang atlet itu perlu ada keyakinan dan percaya bahawa mereka boleh sembuh, dengan rawatan yang intensif dan disiplin yang tinggi! Disiplin di sini bermaksud mendapatkan rehat yang secukupnya. Betul-betul cukup! Kalau boleh minimakan pergerakan!

Nak makan pun, kalau boleh minta tolong kawan-kawan belikan! Biarlah kalau orang nak anggap yang kita macam baru dilanggar steam roll sekalipun, abaikan penghinaan diorang... wakakak!!

Seriously, takde lah sampai macam tu, tapi itulah ideanya... haw haw!!

Kepercayaan ini memang mujarab, masakan tidak, dengan hanya percayakan sesuatu sahaja, sebenarnya kita boleh terus merasainya... Bagaimana pula kita nak menerangkan fenomena paranormal dan kepercayaan tahyul yang berleluasa dalam masyarakat kita? We see what we believe... and apparently, we can heal if we thought so either!

Sebab tu aku tak terkejut time Wayne Rooney hanya ambil masa seminggu je untuk sembuh lepas terhencut-hencut keluar selepas game kat Munich baru-baru ini...

T/t: So, have faith!

Saturday, May 22, 2010

Monster



"And I saw a beast rise up out of the sea, having seven heads and ten horns, and upon his horns ten crowns, and upon his heads, the names of blasphemy. And they worshipped the dragon which gave power unto the beast: and they worshipped the beast, saying, "Who is like unto the beast? Who is able to make war with him?"

Monster merupakan satu manga yang lain daripada yang lain! Tipikal manga biasanya akan merangkumi unsur aksi yang banyak diselang-selikan dengan humor. Kebanyakan manga dengan latar belakang dunia realiti, akan mengambil tempat di Jepun dengan segala kisah adalah berkaitan dengan Jepun. Namun lain halnya bagi siri Monster ini. Selain watak utamanya, Dr. Tenma, watak-watak lain dan latar belakang ceritanya adalah di Eropah timur, dengan Jerman menjadi pusat cerita ini berlaku.

Manga ini sangat 'dark' dengan 162 episod, dan sambungan novel. Tentang pembunuhan bersiri yang terancang. Pergelutan antara kemanusiaan terhadap kejahatan. Adakah kebaikan adalah perlu apabila kita berurusan atau berdepan dengn kejahatan? Bagaimanakah reaksi kita apabila mengetahui bahawa tragedi dari sesuatu kejahatan itu adalah disebabkan oleh kemanusiaan kita terhadap penjenayah tersebut?

Dan apakah definisi kejahatan itu sendiri? Adakah kemampuan untuk membunuh tanpa motif dengan kejam, just for the sake of to forget about the past? To get revenge from the past? Atau kemampuan untuk memanipulasi orang lain untuk melakukan pembunuhan itu untuk diri kita? Atau adakah kejahatan yang sebenar ialah sesuatu yang 'melahirkan' 'raksasa' ini?

 Sinopsis

Mengisahkan tentang seorang doktor bedah genius yang telah menyelamatkan seorang budak lelaki yang ditembak di kepala. Ibu bapanya merupakan ibu bapa angkat dan merupakan pelarian perang dalam konflik Jerman Barat-Timur. Disyaki pembunuhan kedua-dua ibu bapanya adalah disebabkan oleh rompakan. Bagaimanapun, adik perempuan budak lelaki tersebut terselamat namun mengalami trauma yang dahsyat.

Pada masa yang sama dengan ketika budak itu dimasukkan ke hospital, Datuk Bandar juga telah dimasukkan ke dalam wad kecemasan dan memerlukan pembedahan segera. Dr Tenma merupakan seorang genius yang mampu menjalankan pembedahan yang mustahil dengan jayanya beberapa kali, dikehendaki menjalankan pembedahan untuk Datuk Bandar, namun dia menolak kerana ingin menyelamatkan budak tersebut yang tiba terlebih dahulu berbanding Datuk bandar tersebut.

Tanpa di duga, keputusannya itu berjaya menyelamatkan seorang budak, tetapi mengakibatkan kematian Datuk Bandar tersebut. Segala-galanya tampak berakhir bagi Dr Tenma kerana politik hospital menyebabkan masa depannya yang sepatutnya cemerlang, mula malap disebabkan keputusannya untuk mengingkari arahan atasan hospital. Dia kehilangan jawatan sebagai salah seorang doktor kanan bahagian pembedahan dan putus tunang dengan anak perempuan Pengarah Hospital.

Walau bagaimanapun, pada satu malam, kedua-dua kembar tersebut didapati telah hilang daripada hospital, dan yang lebih mengejutkan lagi, berlaku beberapa siri pembunuhan terhadap beberapa orang ahli doktor dan Pengarah Hospital berkenaan. Siasatan polis awalnya menunjukkan hanya Dr Tenma yang akan mendapat manfaat daripada semua pembunuhan itu, namun disebabkan tiada bukti, kematian diputuskan sebagai kemalangan sahaja.

9 tahun kemudian, Dr Tenma merupakan Ketua Doktor Pembedahan di hospital yang sama. Dan satu peristiwa pada suatu hari telah menemukan beliau kembali dengan budak lelaki yang telah beliau selamatkan, Johan. Johan telah membunuh seorang penjenayah, yang juga merupakan pesakit Dr Tenma, dan mengakui yang dialah yang menyebabkan kematian para doktor dan Pengarah Hospital di tempat Dr Tenma bekerja, 9 tahun dahulu.

Sekali lagi siasatan polis menuding jari ke arah Dr Tenma, dan ini telah memulakan obsesi Dr Tenma untuk memburu Johan, dan membunuh 'monster' yang telah beliau selamatkan atas dasar kemanusiaan, 9 tahun yang lalu.

Proses pemburuan Dr Tenma telah menyebabkan beliau menemui sesuatu yang lebih besar, tersembunyi dalam masa lampau Johan, dan sejarah hitam yang cuba dihapuskan bekas kerajaan Soviet Nazi Jerman. Johan merupakan salah seorang daripada berpuluh-puluh, bahkan mungkin beratus-ratus 'anak terpilih' yang dilatih secara psikologikal untuk menjadi askar super... bahkan untuk menjadi the second Hitler, dengan ambisi untuk memulihkan Nazi Jerman sebagai sebuah kuasa yang menakutkan di dunia.

Dan Johan merupakan calon yang paling cemerlang. Seorang yang sungguh menakutkan, walaupun ketika usianya masih kecil, kerana kuasa manipulatifnya mampu menyebabkan seseorang itu terjerumus ke dalam lubuk paling hitam dalam hatinya. Dia mampu menimbulkan rasa takut orang-orang disekelilingnya dan juga obsesi mereka, dan tanpa menggerakkan sebatang jaripun, menyebabkan mereka saling berbunuhan.

'Kuasa' manipulatifnya telah menyebabkan banyak kematian, dan dikatakan, hanya adik kembarnya, Anna (seterusnya dikenali sebagai Nina Fortner dalam perkembangan cerita) yang mampu menghentikan 'haiwan buas' di dalam dirinya. Ini juga menjadi motif bagi Johan untuk memburu Anna, disamping membalas dendam terhadap semua yang terlibat dalam projek rumah anak yatim Kinderheim 511.

Pada pengakhiran cerita, setelah jerih payah menjejaki Johan sehingga kepada sasaran terakhirnya, disamping dirinya sendiri yang menjadi buruan polis, kerana disyaki melakukan beberapa siri pembunuhan yang sebenarnya dilakukan oleh Johan, Dr Tenma sekali lagi dihantui persoalan, sama ada untuk mengakhiri nyawa Johan yang telah banyak melakukan angkara, ataupun memaafkannya kerana naluri seorang doktor adalah untuk menyelamatkan nawa, bukan mengakhirinya.

Apakah pilihan akhir Dr Tenma? Dan apakah kesan akibat daripada keputusannya itu? Apapun, yang mampu saya simpulkan pada akhirnya ialah - ironi!

Dan di akhir cerita, pembaca didedahkan dengan sebab psikologi yang utama yang menyebabkan seorang budak lelaki menjadi psikopath dan pembunuh paling dingin dalam sejarah manga... Dr Tenma juga didedahkan dengan nama sebenar Johan (Johan adalah nama yang diberikan selepas dia memasuki Kinderheim 511), namun tidak didedahkan kepada pembaca.

Extra:

Dua artikel sebelum ini, berkenaan dua kisah, "deal, let's make a deal" dan "Ada apa dengan nama" merupakan cerita dongeng yang dipetik dari cerita manga ini. Aku tak dapat pastikan sama ada cerita ini betul-betul dongeng rakyat Czech, namun itu adalah contoh penceritaan yang sungguh 'dark' pada pandangan aku. Cerita-cerita tersebut adalah, menurut manga tersebut, karangan kepada seorang penulis, juga pakar psikologi, yang menjadi tulang belakang kepada Kinderheim 511, dan juga penyebab keruntuhan intitusi tersebut pada waktu ia bersedia untuk memuncak.

Kisah ini tidak semudah yang dilampirkannya, dan tidak sekompleks plot-plot pembunuhan Johan. Namun satu yang pasti, ia bermula daripada satu perkara yang kita panggil 'cinta'

Credit:

Sensei Naoki Urusawa (mangaka)
Wikipedia
Shogakukan
Kreko

Friday, May 21, 2010

Ada Apa Pada Nama?

Terdapat suatu masa di mana ada seekor raksasa yang tidak bernama. Raksasa ini begitu inginkan satu nama, maka dia pun memulakan pengembaraannya ke seluruh dunia untuk mencari namanya.

Namun, dunia adalah satu tempat yang luas. Maka, raksasa itu pun berpecah kepada dua. Satu darinya meneruskan pengembaraan ke timur, dan satu lagi meneruskan perjalanan ke barat.

Raksasa yang meneruskan perjalanan ke timur itu, tiba di sebuah kampung. Dia terserempak dengan seorang tukang besi, lalu berkata, "Wahai En Tukang Besi, berikan aku nama kamu," Lalu si tukang besi itu menjawab, "Seseorang itu tidak boleh memberikan namanya kepada orang lain..."

Lalu raksasa itu memujuk, "Jika kamu berikan kepada aku namamu, aku akan masuk ke dalam mulut dan badanmu, dan menjadikan kamu lebih kuat!"

Si Tukang Besi itu terpengaruh, "Yakah? Kamu akan jadikan aku lebih kuat? Maka ambillah namaku!"

Serentak dengan itu, raksasa tanpa nama itupun melompat masuk ke dalam mulut si tukang besi. Lalu jadilah ia Otto si Tukang Besi.

Otto si Tukang Besi merupakan orang yang terkuat di daerahnya, dan menjadi popular. Raksasa itu sukakan perhatian, dan sering berkata, "Tengoklah aku! Tengoklah aku! Akulah Otto si Tukang Besi!!"

Namun, pada suatu hari, raksasa itu berasa sangat lapar, dan mula memakan Otto dari dalam badannya. Dia memakannya dengan pelahap sekali, sehingga akhirnya dia menjelma kembali kepada raksasa tanpa nama.

Kecewa, dia meneruskan perjalanannya mencari namanya sendiri...

Dalam meneruskan perjalanannya itu, dia terserempak pula dengan Hans, si pembuat kasut. Raksasa itu masuk ke dalam badan Hans, namun akibatnya adalah sama. Apabila dia meneruskan perjalannanya, dia terserempak pula dengan Thomas, si pemburu, tetapi masih berakhir dengan akibat yang sama...

Lalu raksasa tanpa nama itu meneruskan perjalanannya hingga tiba di sebuah istana, dalam misi mencari nama yang indah untuk dirinya. Dia terjumpa dengan seorang putera kecil yang sedang gering. Lalu dia berkata, "Jika kamu berikan aku nama kamu, aku jadikan kamu kuat" ujarnya. Si Putera berkata, "Jika kamu dapat sembuhkan sakit beta, beta berikan kamu nama beta..."

Lalu raksasa itupun melompat masuk ke dalam mulut si Putera itu. Putera menjadi sihat, raja berasa gembira, seluruh negara berasa gembira!

"Putera sudah sihat!"

"Putera sudah sembuh!"

Itulah laungan yang didengari di seluruh negara.

Raksasa tersbut sangat menyukai nama Putera tersebut dan kehidupan di istana. Oleh itu, walaupun dia berasa lapar, dia tetap bersabar. Setiap hari dia merasakan lapar yang teramat sangat, namun dia tidak sanggup memakan putera tersebut.

Namun, pada satu hari, kelaparannya tidak dapat ditahan lagi... "Tengoklah beta, tengoklah beta, raksasa didalam beta telah semakin membesar!" Lalu sang Putera pun memakan setiap orang suruhannya. Baginda juga memakan sang raja. Baginda memakan kesemuanya dengan rakus untuk memenuhi nafsu laparnya itu...


***

Pada suatu hari, raksasa didalam badan putera tersebut bertemu dengan sebahagian dirinya yang terpisah dan pergi ke arah barat dahulu. Dia berkata, "Aku sudah mempunyai satu nama, satu nama yang indah!"

Tetapi raksasa yang pergi ke arah barat itu berkata, "Kita tidak memerlukan sebarang nama, kerana tanpa nama, kita juga boleh gembira..."

"Kerana kita ialah raksasa tanpa nama."

Lalu sang putera itu memakan raksasa yang pergi ke barat itu. Tinggallah raksasa did alam badan putera itu keseorangan.

Sekarang, walaupun dia sudah memiliki nama, tetapi tiada sesiapa di sekitarnya untuk memanggilnya dengan nama itu...

Namun, Johan juga adalah satu nama yang bagus!

T/t: to be concluded...

Thursday, May 20, 2010

Deal, Let's Make a Deal

Dalam sebuah kampung di Eropah timur, terdapat satu jembalang yang tugasnya adalah menawarkan perjanjian kepada sesiapa sahaja yang berminat.

Pada suatu hari, dua orang peladang yang bersahabat baik, Bob, lelaki yang bermulut besar dan Dirk, lelaki yang bermata besar. Mereka telah terserempak dengan jembalang tersebut.

"Perjanjian, mari kita membuat satu perjanjian!" ujar jembalang tersebut.

"Sudah tentu!" ujar Bob.

"Tentu tidak!" ujar Dirk.

Sementelah dengan itu, ladang si Bob tumbuh mekar. Segala tanam-tanaman dan buah-buahannya tumbuh dengan banyaknya. Bob berasa gembira dan makan tidak henti-henti daripada hasil tanamannya!

Si Dirk pula kekal miskin. Tanamannya tidak menjadi dan dia berasa sangat, sangat lapar...

Si Bob saban hari semakin gembira. Dalam kelekaannya menikmati hasil ladangnya, dia tidak perasan bahawa kebunnya semakin layu, sedikit demi sedikit...

Dan apabila tiba masanya dia menyedarinya, segala-galanya telah terlambat! Kini ladangnya sudah melayu dan tinggal padang jarak, padang terkukur. Dalam ladangnya yang tidak mungkin akan membuahkan sebarang hasil lagi, Bob menangis, "Aku tidak sepatutnya membuat perjanjian itu!" jeritnya sepuas-puas hati...

Manakala Dirk masih di ladangnya, miskin, lapar dan putus harapan...

Ketika dia hampir mati kelaparan, Dirk menitiskan air mata dan berkata kepada dirinya, "Aku sepatutnya membuat perjanjian itu..."

"Deal, let's make a deal!" said the devil...

T/t: to be continued...

Tuesday, May 18, 2010

EPL Transfer Rumours

Segala yang anda perlu tahu mengenai transfer in progress dan semua rumours di sekitar EPL dan bola sepak Eropah.


Manchester United

Sir Alex Fergie, pengurus kelab paling otai di England masa kini bersedia untuk membentuk semula pasukannya musim depan dengan budget yang terhad akibat hutang mangkuk ayun Glazer.

Dijangka skuad baru ini akan dibarisi banyak pemain baru yang berasal daripada England. Antaranya ialah Chris Smalling dan James Milner dijangka akan menguatkan skuad United musim depan, dengan pengurus tua itu ingin membentuk beberapa 'batch' skuad virtual England untuk membantu Fabio Capello dalam misi mustahilnya untuk mambantu England memenangi Piala Dunia dan Eropah mereka yang pertama sejak 1966.

"Kami akan membina skuad virtual England, terdiri daripada pemain-pemain England U-25 (termasuk Wayne Rooney, Danny Welbeck, Milner, dan Smalling), England U-30 (Ferdinand, Brown, Carrick, Hargreaves) dan juga England U-40 (Neville, Scholes). Visi kami adalah membentuk satu pasukan virtual England yang cukup bagus sebagai pilihan jurulatih kebangsaan apabila pertandingan antarabangsa dijalankan."

Dipercayai, Fergie mendapat ilham daripada Arsene Wenger yang selama ini cekal membentuk skuad virtual U-23 France...

Dalam perkembangan lain, Fergie juga dipercayai terpaksa meneruskan rancangan ini kerana pasaran pemain yang dirasakannya sebagai meningkatkan kadar inflasi dan setiap sasaran United pastinya mendapat saingan hebat daripada dua kelab yang mungkin paling kaya abad ini. Manchester City, yang kaya dengan wang, dan Real Madrid, yang kaya dengan sejarah, serta banyak lagi kelab-kelab lain yang kononya mempunyai akademi bola sepak terhebat di bumi dan di langit serta segala yang ada di antaranya.

Antara sasaran United yang mungkin disambar oleh kelab-kelab ini ialah David Silva, David Villa dan David Archuletta.

Dalam perkembangan berkaitan, United dijangka akan menawarkan Patrice Evra dan Nemanja Vidic kepada Real Madrid untuk ditukarkan dengan Gonzalo Higuain dan Karim Benzema dengan harga yang murah. Berbatov dijangka tidak akan dijual jika tiada tawaran harga yang lumayan dan mungkin digunakan di bahagian pertahanan musim depan bagi mengisi ruang yang ditinggalkan oleh kedua-dua Evra dan Vidic.

Evra yang dipercayai berkata, "Saya sudah bosan berada di (Manchester) United kerana kami masih gagal memenangi Piala Dunia!"

"Real Madrid adalah destinasi yang bagus kerana kelab yang lemah pastinya mempunyai banyak ruang untuk saya membantu mereka dan menjadi instant hero..." tambah beliau lagi. Walaubagaimanapun, kami gagal mendapatkan komen daripada Nemanja Vidic kerana beliau tergesa-gesa meninggalkan premis latihan skuad Piala Dunia Serbia dengan membimbit buku teks bertajuk 'Spanish Language for the Dummies 101'

Bidaan United untuk pemain sayap Argentina dan Benfica, Angel di Maria juga dijangka akan gagal, kerana tidak logik untuk seorang 'angel' menjadi 'red devils'...

United juga mungkin akan menjual Michael Owen kerana beranggapan adalah bernasib malang untuk mempunyai bekas pemain Liverpool dalam skuad mereka. Ini kerana Scousers bagaikan telah disumpah untuk tidak akan memenangi EPL, lihat sahaja Robbie Fowler dan Steven Gerrard!

Chelsea

Juara Liga Perdana Inggeris 2009/2010, Chelsea mula menghangatkan pasaran pemain dengan menyenaraikan beberapa muka baru untuk mengukuhkan cabaran mereka untuk memenangi Liga Juara-Juara yang masih too close, yet too far bagi mereka.

Dijangkakan mereka akan cuba membida penyerang Liverpool, Fernando Torres, dengan tawaran bermain di Liga Juara-Juara, yang mana The Reds tidak akan merasainya musim depan, sebagai taruhan. Penyerang Chelsea, yang juga pemenang kasut emas Liga Perdana Inggeris musim ini, Didier Drogba berasa gembira dengan kemungkinan itu.

"Partnership kami pastinya akan membantu Chelsea dalam memburu kejuaraan Liga Juara-Juara Eropah yang pertama kami" komen beliau.

Didier Drogbra

Pemilik Chelsea, Roman Abramovic sudah menyediakan dana sebanyak 70 juta Euro untuk menyambar penyerang kebangsaan Sepanyol itu, dan yakin yang Liverpool akan menerima bidaan Chelsea. Chelsea juga akan menawarkan Didier Drogba kepada Liverpool sebagai tambahan kepada yuran perpindahan.

Ini dilihat sebagai langkah yang bijak memandangkan Didier Drogba sudah awal-awal lagi membentuk persefahaman yang jitu dengan Kapten Liverpool, Steven Gerarrd.

Namun, Chelsea bakal berdepan saingan sengit daripada Barcelona yang juga ingin mendapatkan tandatangan Torres, Villa, dan Fabregas. Barcelona nampaknya semakin pasti untuk membentuk pasukan virtual Spain.

Chelsea juga kebarangkalian besar akan kehilangan penyerang lincah, Joe Cole. Cole yang banyak menghabiskan musim ini di meja rawatan, gagal meyakinkan Carlo Ancelotti yang beliau masih cukup bagus untuk bermain pada peringkat tertinggi.

Dijangkakan Manchester United dan Tottenham Hotspur ingin menyambar penyerang berkenaan secara percuma jika kontrak baru tidak ditandatangani oleh beliau dengan Chelsea. Tottenham Hotspur pastinya lebih terdesak untuk memperoleh tandatangan pemain berusia 29 tahun itu, kerana pengalamannya dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah pastinya membantu pasukan yang baru sahaja layak untuk pertandingan itu musim depan, manakala United pastinya masih ingin meneruskan rancangan skuad virtual England nya itu...

Chelsea juga dilaporkan telah bersedia menjual semua kuda-kuda tua mereka sementara harga masih panas sebagai persediaan jika dana daripada Abramovic yang sedang seronok mereka nikmati ini hilang setelah Aramovic mengambil tindakan untuk menjual kelab. Ini disebabkan adanya desas-desus yang Abramovic sudah bosan dengan kegagalan Chelsea dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah, dan dikatakan beliau bakal menjual Chelsea jika Chelsea masih gagal memenanginya musim depan.

Beliau dikatakan akan membeli Barcelona pula setelah itu kerana menurut beliau, hanya Barcelona yang mampu untuk memenangi Liga Juara-Juara sepuluh kali lagi ketika Lionel Messi masih setia dengan mereka.

Antara kuda-kuda yang bakal dijual ialah Chelsea Harbour!

Nikolas Anelka pula dijangka kekal bersama Chelsea, menurut Florent Malouda...

Arsenal

Arsenal bakal memperolehi satu lagi khidmat pemain muda kelahiran Perancis, Chamakh namun bakal kehilangan Cesc Fabregas kepada Barcelona. Arsenal juga mungkin akan kehilangan seorang lagi khidmat pemain Perancis, William Gallas, yang dijangka meninggalkan The Gunners sambil mengakui keputusannya untuk berpindah daripada Chelsea pada 2005 dulu adalah keputusan yang salah. Gallas dijangka pasti akan dapat meninggalkan Arsenal jika dia mahu, kerana jika tidak, pastinya beliau akan mengugut untuk menjaringkan gol sendiri sekali lagi.

Dengan kemungkinan bakal kehilangan Cesc Fabregas, pemain muda Jack Wilshere dijangka akan mendapat tempat dalam kesebelasan utama dan akan menghalangnya daripada berpindah terus ke Bolton, kelab di mana beliau bermain secara pinjaman tahun ini. Arsene juga dijangka tidak akan membida kapten Liverpool, Steven Gerarrd dengan tawaran bermain dalam Liga Juara-Juara kerana Gerrard terlalu tua untuk pasukannya... Lagipun, beliau lebih gemarkan pemain Perancis, dan kemungkinan beliau akan membida Johan Gourcuff.

Liverpool

Liverpool pula dijangka akan membida semua pemain Fulham, termasuk Roy Hodgson, kerana, sekurang-kurangnya Fulham, finalis Europa League, yang mereka sendiri gagal berbuat demikian, adalah virtually, lebih kuat daripada mereka.

Ini meninggalkan Fara Benitez tergantung tanpa kelab. Fara Benitez dikatakan berminat untuk menerajui Juara Liga Europa, Athletico Madrid dan menawarkan akan membawa bersama-samanya penyerang Fernando Torres dan Maxi Rodriguez jika kontrak diberikan kepadanya.

Dijangkakan, Fara sudah menyediakan teks lengkap untuk Fara's rant terhadap kelab 'abang' kepada Athletico Madrid, iaitu Real Madrid, dengan antara rangkap yang dibocorkan oleh setiausaha peribadinya, antara lain berbunyi, "Real is a club trying to buy a success, but always failed, facht!!"

Yossi Benayoun pula khabarnya akan ke Chelsea, dan akan membuka ruang untuk Ryan Babel mendapat tempat dalam kesebelasan utama Fulham.

Manchester City

Mancini khabarnya telah menyiapkan senarai pemain-pemain yang ingin dibelinya pada musim panas ini, dan dalam senarai tersebut, dengarnya terdapat nama Kaka'. Dengan wang bukannya satu masalah, bidaan mereka akan mendapat tentangan hebat daripada Chelsea. Dengan perancang Brazil itu yang pernah bermain dibawah bimbingan Carlo Ancelotti, bidaan Chelsea dilihat sebagai favorite.

Sementara itu, dalam perkembangan lain, Kumpulan Abu Dhabi, pemilik kelab Manchester City, juga telah menyediakan senarai pengurus baru yang mereka ingin dapatkan untuk menggantikan Roberto Mancini...

Tottenham Hotspur

Sebagai pasukan rookie dalam saingan Liga Juara-Juara Eropah, Spurs dijangka akan cuba mendapatkan pemain-pemain 'drop out' daripada kelab tradisional top 4 bagi mendapatkan cutting edge daripada experience mereka dalam pertandingan tersebut.

Bagaimanapun, Harry Redknapp dinasihatkan membeli sahaja pemain-pemain murah daripada Amerika Selatan ataupun Portugal dan Perancis, seperti Thierry Henry.

Sekitar Eropah.

Real Madrid sekali lagi dijangka berbelanja besar, dan taktik mereka mudah sahaja, siapa sahaja yang United mahukan, mesti mereka mahukan juga. Ini kerana mereka percaya, scout Manchester United adalah yang terbaik dalam mengesan bakat-bakat baru dan mampu membeli pemain dengan murah dan menukar mereka kepada world beater, seperti Christiano Ronaldo.

Mereka dijangkakan akan dapat mengikat pemain sayap Benfica, Angel Di Maria dengan harga yang dijangkakan tidak masuk akal. Diharap, dengan bertambahnya pemain kelahiran Argentina ini, mereka mampu merampas kejuaraan La Liga daripada Barcelona. Cuma diharapkan Argentina tiada perlawanan persahabatan atau kelayakan mana-mana pertandingan, seminggu sebelum pertemuan el-classico.

Pakar, bagaimanapun. percaya adalah lebih baik Real Madrid menggunakan kesemua wang mereka untuk membeli Lionel Messi...

Barcelona, sebuah kelab yang berbangga dengan pemain-pemain daripada akademi mereka, dan mengakui yang mereka "lebih daripada sebuah kelab" dalam proses akhir membida penyerang Valencia, David Villa dan kapten Arsenal Cesc Fabregas.

Kata jurucakapnya, setiap pemain yang pernah berdaftar dengan akademi mereka adalah divine right bagi mereka untuk membeli balik pemain-pemain tersebut setelah mereka meningkat naik di kelab lain. Dengan kemasukan David Villa, Barcelona berharap mereka mampu mengekalkan kejuaraan La Liga mereka, merampas kembali kejuaraan Liga Juara-Juara dan menambahkan jarak antara pasukan ke-2 dan ke-3 dalam La Liga musim depan.

Zlatan Ibrahimovic pula dijangka dalam perjalanan keluar daripada kelab, namun masih tiada ura-ura untuk Barcelona mendapatkan kembali khidmat Samuel Etoo, dan dijangka pemain-pemain muda mereka seperti Pedro dan Bojan akan dijual dan dibeli kembali setelah mereka menjadi lebih bagus.

Sementara itu, pengurus Inter Milan, Jose Mourinho masih berteka-teki dengan destinasi beliau yang seterusnya. Namun, menurut sumber yang dekat dengan beliau, beliau tidak akan ke Sepanyol ataupun England, tetapi destinasi beliau ialah Asia!

Salah satu kelab meningkat naik di sebuah liga yang hebat di Asia telah menawarkan kontrak kepada Jose sebagai satu cabaran baru kepada beliau untuk membawa trofi utama yang pertama ke kelab itu dalam sejarah kelab tersebut! Kononya, jurulatih semasa kelab tersebut tidak mendapat sambutan yang baik daripada kalangan peminat kerana formasi dan strategi yang terlalu negatif!

Disebabkan para peminat pasukan ini sentiasa mengikuti perkembangan bola sepak Eropah, mereka berasakan Mourinho adalah satu pengurus yang tepat untuk membawa pulang kejuaraan utama mereka dengan bergaya dan memecahkan tradisi monopoli sebuah pasukan di negara itu.

Liga yang dimaksudkan adalah Malaysian Super League (ada perkataan 'Super', tentulah liga itu hebat, bukan?) dan pasukan yang dimaksudkan ialah Kelantan FA.

Menurut seorang peminat yang ditemu bual, "Keno gi doh Sathianathan... toksey nok nyere, pah sumbat 2, 3 bijik gak, main koksey habih doh player... keno bowok maghi Jose Mourinho sungguh doh ni. Hebak dio, meney Liga Juaro-Juaro Eropah!!"

Yang peminat ini tidak tahu ialah Mourinho juga sangat terkenal dengan pendekatan taktikal yang negatif...

Sumber - Peuters

T/t: nantikan lebih lagi berita-berita hangat dan transfer humours rumours bola sepak Eropah, bulan depan!!

BAD-Shuttlers: The Rise of the Far Eastern

BADMINTON- a supposedly English founded sport, but one should admit, the name was rather strange for English language... The word 'Bad' and 'Ton' was rather English, but is it the reason why England are so bad at it??

Technically, the history stated that the game was founded on India, by British military of course, and it was a derivation from a traditional sport called 'Battledore and Shuttlecock'. But it was at England where the game had flourish... with the set of rules and regulation and a government body being set up. It was the earliest Badminton World Federation (BWF) form and goes by the name of International Badminton Federation on 1934. Members are consist of the like of Canadians and the Europe... and two years later, the first Asian to join it, as the motherland of birth of the sport (technically), India.

British (or England) root of the game can be traced evidently on two biggest badminton's international competition, which are Thomas Cup and All England Competition, which the latter are evident on it's name alone, was founded in England or by Englishman (Thomas Cup).

But then, the question must be ask, why (or how) did England being so bad in the game where they founded it? There were many other games where England claim to be found it, but they at least still have a momentum to be among the finest in those games...

Football, cricket, polo and rugby, to name but a few (even though in polo and rugby, we might say they were partially found or formalized by British), where their national side are still among the team to beat! But, when it's come to badminton, the names are clear: Indonesia, China, Malaysia and Korea... Now, Japan are gradually marking themselves to be a part of the elites. In fact, the most successful European nation in Badminton nowadays is Denmark, but, what other sports did the Dane excel in after all? And having said that, the Dane will always being an underdog to the Asian nations state above, which saying something about the sport's development itself in Europe largely, and England specifically...

While All England competition being played long before the game became popular in Asia, Thomas Cup history however tell us very much of Asian domination. Even All England itself had no winner from England or UK after the World War II. In fact, there were only two European nations and one USA competitor who ever won it after the war... The rest was the usual suspects, with India had an odd winner on 1980 and 2001 edition.

Thomas cup, being the most prestige of the team competition in badminton, tell the whole other story about three dominating nations of the tournament. Only Malaysia (formerly known as Malaya), Indonesia and China could ever claim their nation are the best in badminton, with Indonesia was the most successful nation of all, and China being the most dominating in recent years. Malaya (now Malaysia) was the first winner, and won it on three consecutive tournaments from it's started.

This situation make one wonder of how good actually the South Eastern Asians in this sport, and one will wonder how or why... It's also raised a question among Malaysians itself, cause, traditionally, we're only good in our ancestor game, like silat/martial art and Takraw. But now, not that we are good in badminton, we're also one of the dominating and feared nation in the game! Having World No.1 to date was the hardest prove. But having said that, we're still short in making the most successful team in the world by failing to win the Thomas Cup in our own backyard...

But, after watching the final between China and Indonesia (honestly, I just watch the second single games only, with eyes half-open) and saw how tight the game was (although Indonesia still come short to win it...), I could just reflect on one thing only, that the strength hold of the world toughest power in badminton by South East Asians were gradually shift towards those of the Far East Asians. Indonesia still put on a performance which our region can be proud of, and having saying that, I think our national side are actually didn't done so bad either (well, at least you all can be assured now that I'm not the biggest badminton's fan around, aren't you? :P)

If Uber cup result was anything to go by, then I can assuredly said that, the Far Eastern Asians are getting their strength together to pull away the Nusantara strength hold of the badminton's power. Even though China had been around up there since their debut years in Thomas Cup in 1982, but still, the like of Koreans and Japan still under the shadow of the China.

But, one could never underestimate the rivalry between these three nations! Either it's about politics, cultures, technologies, or sports, they always being some sense of great rivalry among them. The history of the three nations surely had something to do about it... And now, in the world of sport, when China first make an appearance in FIFA World Cup, we do saw some years later that Japan coming out on the game strongly, and then, also the Koreans, which lead to the World Cup being hosted by both nation in 2002.

Judging by the Uber cup's result (Korean knock off defending champion, China) and how good the Japanese side come on in the Thomas cup (beating off the host nation), one can argue that their rising from the game was a mark of the shifting of the power in badminton's most successful and dominating nation/region.

By China being the most dominating nation in badminton in recent years, evidently in the last decade, the Japanese and Koreans would surely not gonna just be slip away from their sworn rival! If Indonesia and Malaysia didn't intensively gear up their overall squads soon, we gonna truly see the shift of power in badminton's world, from our region to the further eastern side, the far east Asians will happen... The Europeans will be more left out in the equation...

*ref: Wikipedia

T/t: expect to see the rise of North Koreans in badminton, sooner rather than later!

Monday, May 17, 2010

Teknologi Pemangkin Kehidupan Mapan

Tidak boleh dinafikan lagi akan kepentingan teknologi dalam kehidupan seharian kita hari ini! Bahkan semasa aku menulis tajuk untuk entry kali ni pun aku dah terasa cliche gila nak menulis something about this, but it's ok, I got some 10 minutes to do this...

Zaman dah banyak berubah. Kalau dulu, komunikasi amatlah payah! Daripada menggunakan asap hinggalah terciptanya telefon sebagai alat komunikasi yang utama. Namun zaman dah semakin senang! E-mail, SMS, handphone, video messages, video call, Facebook, Skype... semuanya dah di hujung jari anda. Memang jauh bezanya dengan zaman surat berbedak dan berstem dulu. Hantar kad happy birthday kena hantar 2 hari sebelum untuk memastikan ia sampai pada tarikh birthday...

Pun bagaimana walau, dalam urusan-urusan rasmi seperti purchasing dan statement rasmi daripada makmal-makmal di universiti-universiti tempatan mahupun urusan rasmi bank misalnya, masih menggunakan khidmat pos, namun aku tidak akan terkejut jika suatu hari nanti, khidmat pos hanyalah digunakan untuk tujuan nostalgia sahaja, apabila paperless policy mula mengambil alih sektor pekerjaan dan perkhidmatan.

Sekarang sahaja sudah ada istilah kad pintar dan telefon pintar. Tidak mustahil kelak, semua ID dan dokumen penting kita nanti akan disimpan dalam talian sahaja, dan dengan menggunakan telefon pintar, yang bakal dibekalkan kerajaan upon making our IC, kita boleh akses internet dan banking system, or what so ever yang kita perlukan melalui telefon tersebut, di mana jua kita berada... At least that something to dream of about the future, right?

By the way, 

Domestically juga teknologi dah semakin menyenangkan hidup seharian kita. Memasak dah ada micro wave oven, tak payah nak sussah-susah belek-belek ayam takut hangus lagi, set sahaja masa... Begitu juga dengan mesin basuh, dan kalau ada yang lebih advance, cuci pinggan mangkuk pun pakai mesin sekarang...

Tapi, dengan kesemua kemajuan teknologi masa sekarang, one can't help but to think about the time when it's still wasn't there, or at least not as advance as today...

Teknologi pengenalpastian DNA yang digunakan di makmal-makmal jenayah dan juga di makmal-makmal penyelidikan contohnya, kalau dulu boleh mengambil masa berminggu-minggu untuk satu proses mudah, sekarang semuanya hanya mengambil masa satu hari sahaja, dan kalau anda percayakan siri-siri penyiasatan berteknologi canggih seperti siri francais CSI, ia mengambil masa beberapa minit sahaja... (Method apa yang diorang pakai takde pulak aku jumpa dekat NCBI)

Agaknya, bagaimanakah masyarakat kita jika handphone masih belum blooming dia punya coverage dan penggunannya? Adakah kita masih concern dengan vandalisme terhadap phone booth? Sekarang ni, nak cari phone booth pun hampir mustahil, kerana kerajaan dah menganggap semua orang sudah ada handphone... yang kerajaan gagal anggap ialah, tak semua orang yang ada handphone tu ada kredit... dan handphone pun boleh habis bateri pada masa kita perlu untuk call 999...

Jadi, aku menyeru agar kita semua, mengambil sekurang-kurangnya satu hari dalam hari-hari kehidupan kita untuk back to the past... stick to the basic of technology that available to us... Saja je, for the sake of nak rasa susah payah orang dulu...

Jadi, jangan la kutuk-kutuk sangat kalau kereta manual ter'mampus' tengah-tengah jalan... Maklum la, naik kereta auto tak payah tukar gear...


T/t: dan jangan mengelamun kalau duduk kat traffic light... depan sekali pulak tu...


update: situasi cuba untuk menghubungi 999 tetapi gagal telah terjadi kepada aku sendiri pada November atau Disember 2010, tapi bukan sebab bateri habis, tapi sebab takde coverage...

Mad Season

Setiap yang bermula, pasti akan berakhir... begitu juga kisah 'cinta luar biasa' aku ni... Bak entri Jarr baru-baru ini, "Setiap pertemuan akan ada perpisahan". Memang sedih, but life goes on... kata seorang teman dulu dalam shout out Friendster beliau... Oh, by the way, thanks Jarr for making a sequel for one of my entries... hehe (terharu beb, serius...)

So, terimalah, Mad Season dari Matchbox 20, a sum up of the stories... Is it a true story or a lied? Or is it a lie with some truth in it for the spice of the stories? Anda sendiri yang tentukan... (cewah!)

By the way, dengan berakhirnya Piala FA England dan juga kesemua perlawanan Liga utama Eropah semalam dan sehari sebelum itu, maka tamatlah musim bola sepak domestik Eropah... tinggal perlawanan akhir Liga Juara-Juara Eropah sahaja lagi, dan aku rasa kebanyakan peminat-peminat bola sepak Eropah akan setuju dengan aku, apabila season ini wajar digelar sebagai 'Mad Season' dengan rivalry dan twist in here and there in every league... (c'mon... Barca lost to Rubin in Nou Camp? Inter vs Bayern in UCL final? All champions being decided on the final day of the match - at least where I aware of, in England, Spain and Italy...)

It is a Mad Season...





I feel stupid - but I know it won't last for long
I've been guessing - and I could have been guessing wrong
You don't know me now
I kinda thought that you should somehow

Does that whole mad season got ya down?

Well I feel stupid, but it's something that comes and goes...
I've been changin' - I think it's funny how no one knows
We don't talk about 
the little things that we do without
When that whole mad season comes around

So why you gotta stand there
Looking like the answer now?
It seems to me you'd come around...

I need you now!
Do you think you can cope?

You figured me out - that I'm lost and I'm hopeless
I'm bleeding and broken,
though I've never spoken,
I've come undone...
in this mad season

I feel stupid, but I think I've been catchin' on
I feel ugly, but I know I still turn you on...
You've grown colder now, 
torn apart, angry, turned around
Will that whole mad season knock you down?

So are you gonna stand there
Are you gonna help me out?
We need to be...
together now!
I need you now!
Do you think you can cope?

You figured me out - that I'm lost and I'm hopeless
I'm bleeding and broken, though I've never spoken
I've come undone... 
in this mad season

And now I'm cryin'
Isn't that what you want?

And I'm tryin' 
to live my life on my own
But I won't, no,

At times 
I do believe I am strong
So someone tell me why, 
why,
 why...

Do I,
I,
  I...
feel stupid!

And I come undone
And I come undo~ne!

I need you now!
Do you think you can cope?

You figured me out - that I'm lost and I'm hopeless
I'm bleeding and broken 
though I've never spoken

Well I need you now!
Do you think you can cope?

You figured me out - I'm a child and I'm hopeless
I'm bleeding and broken 
though I've never spoken
I've come oooh, 
  I've come undone...
in this mad season

In this mad season
It's been a mad season
  Been a mad season...

T/t: see you at the World Cup!!

Sunday, May 16, 2010

Love is The Flip of Number '8'

note: The flip of number 8 is symbol of infinity. So, Love is Infinity~


Sorry lambat sambung, biasa la, berkabung, metaphorically and literaly speaking...

Sudah lama entry ni terjeruk dalam 'draft'... aku mentally exhausted pulak untuk buat sambungan... maklum la, aku bukan biasa sangat dengan jiwang-jiwang nie... wakakak!! Ok, let's getting started...


Satu kemeriahan berkumpul dengan sanak saudara, dekat ataupun jauh, selain daripada hari raya, ialah apabila adanya acara-acara seperti majlis kesyukuran, majlis kahwin ataupun majlis tahlil. Memang meriah sebenarnya, cuma sayang ia jarang dapat dilakukan... dan ironi, pada pandangan aku, jika majlis tahlil arwah jadinya meriah apabila sanak saudara yang jarang-jarang berkumpul, mula berjumpa sesama mereka.

Dalam pada berkumpul itu, for what ever reason it could be, dapatlah aku bertentang mata dengan sanak saudara yang jauh, sama ada dari segi pertalian, hubungan ataupun jarak tempat tinggal...

Dan dalam proses itu jugalah mata nakal aku menyaring mana-mana sepupu, dua pupu mahupun 14 pupu yang ayu-ayu... hehehe

Apa nak buat, aku hanya lelaki normal...

Dalam satu peristiwa itu, aku terpandang wajah dia...

Agak misteri... itulah first impression aku. Kata orang first impression ni penting! Terutamanya time nak pergi interview kerja... tapi for my experience, I would know better to write off first impression... huhu

Wajahnya biasa-biasa sahaja, tiada yang luar biasa, mungkin dengan mata yang sedikit kuyu dan kulit yang putih licin... ada Chinese look, kata orang... Ni kalau aku tunjukkan dekat Mr Kelbros ni, mesti dia suka!

Dalam satu hari event tu, dia nampak cam keseorangan dan tak banyak cakap... Being a coward myself, aku tengok dari jauh je la...

Then peluang sampai (aku terpaksa singkatkan cerita ni, apparently, aku takde idea...), semasa nak ambil makanan tu, aku dapati ada ruang untuk approach dan sekali gus memulakan bual bicara... Dalam duk berkira-kira ayat-ayat pick up line dari kitab cinta karangan Mr Shah tu, aku dapati aku dah ada belakang dia...

Dalam pada itulah aku dapat lihat dengan jelas t-shirt yang dia pakai... First aku ingatkan dia pakai t-shirt baju sukan sekolah ke apa, kaler dia pelik... Biru gelap dan lengan kuning... Takde taste langsung dalam fesyen bagi seorang gadis muda...

Apabila sudah dekat tu, barulah segala-galanya jelas bagi aku... Barulah aku nampak apa yang telah terselindung selama ini...

Ya Tuhan, betapa aku buta sebelum ini, nyaris-nyaris aku termasuk dalam golongan mangsa 'cinta itu buta'... Namun aku berjaya diselamatkan setelah hampir selangkah, bahkan hanya setapak lagi aku nyaris tersungkur...

Di belakang t-shirtnya itu terpampang 'Lampard 8'



and I cursed my fate and look upon the sky and begging, "Oh God! Give me a break already... when will a 'red devils' meet another 'red devils'??

To be concluded....

T/t: setiap kali aku pergi tengok bola kat stadium je, Kelantan mesti menang 3-0... So, aku dalam dilema: adakah aku patut terus ke stadium untuk Kelantan terus menang 3-0, ataupun aku berhenti pergi ke stadium supaya Kelantan boleh menang 6-0??

Sunday, May 9, 2010

The Lady in Red

Hari minggu, cerah.

Seperti hari-hari biasa, aku dan beberapa kroni rumah sewa telah melakukan ritual biasa kami setiap hujung minggu, iaitu mengunjungi pasar malam area Uni kami.

Tiada apa yang istimewa kecuali perasaan bersesak-sesak dengan orang ramai, asap masakan yang terkena muka, dan muka seposen kami dalam round-round mencari juadah yang sesuai dengan tekak kami ketika itu... Pasar Malam never get easy... Nak makan apa? Macam biasa atau beli lain sikit hari ni? Kuew Tiow goreng? Nasi Ayam? Nasi Kerabu? Atau just beli tulang ayam, buat kunyah-kunyah sambil mengumpat penyelia projek masing-masing?

Itulah, setiap kali ke pasar malam memang tak boleh kurang daripada 2 laps kitorang buat... Kalau buat 7 laps tu, dah rasa macam tawaf la pulak...

Namun, petang itu tidak seperti hari-hari yang lain. Entah kenapa, hati ini rasanya semacam sahaja... Dari tadi dadaku asyik berdebar-debar, intuisiku bagaikan cuba memberitahu sesuatu... Namun aku dengan 'poyo'nya mengabaikan mainan perasaan tanpa usul-periksa itu...

Tidak sedikitpun aku syak, yang pada hari itu, aku akan bertemu dengan 'dia'!

Ya, dari jauh tetiba aku terpandang sesusuk tubuh, dan entah kenapa aku tertarik dengannya pada pandangan pertama! Dari jauh aku memerhatikan kelibat dan gerak geri gadis tersebut... Dan aku tertanya-tanya sendiri, kenapakah dia begitu menarik pada pandangan aku?

Adakah gerak geri lemah gemalai dia yang menarik perhatian aku? Adakah wajah lembut ayu, tipikal wajah gadis melayu sejati yang mencuri perhatian aku? Adakah pandangan redupnya, lesung pipit yang menonjol ketika dia senyum apabila bergurau senda dengan rakan-rakannya? Ataupun hanya pada hakikat aura baju merah garang yang dipakainya itu yang mencuri pandangan aku padanya? Bak kata orang, penangan 'Lady in Red'...

Dan masa yang aku tunggu-tunggu telah tiba, pabila dia dan sekumpulan rakan-rakannya berjalan ke arah aku dan kumpulan lelaki bedebah, housemate aku... time ni, diorang pun tak tahu apa-apa kelainan daripada aku lagi... Dan pada saat pandangan kami bertemu, aku cuma harapkan yang dia juga merasai halilintar yang aku rasa dalam hati aku ini, di dalam hatinya...

Bagaikan sudah ditakdirkan, dia singgah di gerai yang sama dengan aku, dan bagaikan Tuhan mahu memberi tanda, rakan-rakannya dan kaum bedebah housemate aku, semua menuju ke arah gerai lain, "Ini sudah bagus!" ujar aku dalam hati pengecut aku...

"Ho, seringgit sebukuh, seringgit sebukuh" laung brader penjual murtabak tersebut yang aku syak asal dari Kuala Krai itu. "Be, bukuh 3, be..." kata awek itu... "Wah! Ini sudah bagus" cliche, tapi itulah laungan hati kecut aku sekali lagi... Cerita ini sudah twist ke arah semuanya memihak kepada aku! Aku kira tiada apa lagi yang boleh menjadi penghalang 'cinta' kami... cewah!!

Ketika ini, aku hanya lebih kurang 3 kaki sahaja daripada beliau. Aku sudah berkira-kira 'pick up line' yang aku belajar daripada Mat Bunga, coursemate aku dulu tu... Sedikit sahaja lagi aku ingin mencuit bahunya dan konon-kononnya mahu tanya berapa harga sebungkus murtabak tersebut, walhal terang-terang dah tulis atas sign board depan gerai tu...

Dan pada ketika itu juga aku terpandang tulisan di belakang bajunya yang sebelum ini terlindung oleh tudung bawalnya itu... Tertulis 'Liverpool FC'

Owh... ok!

Maybe another days... another days

bersambung...

T/t: I'd rather walk alone... huhu T.T

Love Story

Mitos:

Dewa Cinta telah mencipta satu anak kunci untuk membuka pintu cinta sejati. Tapi, dewa lain yang tidak pernah mengecapi perasaan bercinta tidak mahu orang lain mendapatkannya.

Dalam rundingan menyembunyikan kunci itu, timbul banyak sekali percanggahan pendapat. Ada pihak yang percaya ia patut disembunyikan di dalam lautan, ada pula yang mahu ia disimpan di dalam bukit terpencil, ada pula yang mahu disimpan di bulan

Tapi mereka juga tahu, tidak kira disimpan di mana, manusia pasti akan sampai ke situ!

Akhirnya, Dewa Kreatif yang paling pintar mencadangkan supaya kunci itu disimpan di dalam hati manusia. Para dewa sebulat suara menyetujui cadangan itu, kerana mereka tahu, tempat itu adalah tempat di mana manusia tidak akan pergi lihat dan cari...




Tribute to Feel 100%

So, dalam 2 atau 3 post selepas ini, anda akan dihidangkan dengan kisah cinta yang penuh perasaan dan misteri, bersiap sedia untuk merasai jiwang... huhuhu!!

T/t: hey, don't blame me, I watch too much ADAMAYA already, hehe... owh, don't forget to click the link, will ya?  

Friday, May 7, 2010

Bang Bang Boom!!

Kalau nak ikutkan hati, aku memang tak kisah la kalau polis tembak je reckless driver, suruh berenti tak nak berenti, langgar lari lagi... 

Tapi, kalau boleh, tembak jugak mereka yg tak bagi signal masa tukar lane, masuk simpang atau untuk berhenti di bahu jalan, himpit/cucuk belakang kereta walaupun orang tu dah bawak top speed limit, dan yang bawak santai dekat lorong memotong!! 

Dan yang drive in anger... macam aku! 

T/t: don't get me even started on mat rempit and peragut... diorang tu not worth the death shot! I hope they will die a bleeding death... a very slow, bleeding death!

Thursday, May 6, 2010

Nasib Berbeza Dua Makhluk yang Sama

Kucing merupakan makhluk yang paling bahagia di rumah aku. Masakan tidak, adik bongsu aku memang suka gilak sama kucing, dan we all love her... So, secara tidak langsung, semua orang pun sayang kucing kat rumah aku ni...

Ada seekor kucing tu, nama dia Kiroro...

Kiroro ni kucing tua, mungkin umur dia dah dalam 5,6 tahun... Bagi kucing memang dah tua, bahkan dah ada cicit dah... selama 4 tahun kebelakangan ni, dialah tuan punya kawasan rumah aku bagi kategori kucing, buktinya, hanya anak-beranak dia sahaja yang boleh beranak-pinak di area rumah aku... hinggakan ibu susu dia tadi tu pun dah terpaksa pindah (walaupun masih selalu datang nge'pow' makanan kucing di rumah aku...)

Dari kucing jalanan terbuang, dia datang ke rumah aku dan terus jadi tuan, sepanjang umur dia, dia ada lebih kurang 20 ekor anak, setakat yang aku tahu, dia confirm ada sekurang-kurangnya 10 ekor cucu. Anak-anak dan cucu-cucu dia ni ada yang mati kecik, hilang, dan diberikan kepada kenalan. Tapi kebanyakannya hilang la, yang aku syak diculik orang... (mungkin budak-budak sekitar kampung aku ni gamaknya..)

Keturunan dia memang comel-comel, terutamanya bulu diorang yang agak kembang. Selalu kalau ada tetamu, mesti bertanyakan kucing tu sama ada nak dijual ataupun tidak. Pernah sekali ada kawan aku yang serius nak beli, tapi disebabkan adik bongsu aku sayang gila dekat kucing, dan ahli keluarga aku semuanya sayang gila dekat adik bongsu aku, maka tak jadilah seekor pun dijual (walaupun agak hampeh jugak sebab banyak yang hilang... lebih baik jual daripada dibiarkan hilang, ye tak??)

Namun, dalam detik-detik terakhir hidupnya, dia juga tidak terlepas daripada menanggung kesengsaraan. Aku syak dia kena jangkitan dan jangkitan tu bertambah teruk. Time tu dia masih menyusu anak-anak kecik dia lagi, tapi lepas kena infection tu, terus dia tak boleh dekat dengan anak-anak dia... When things got worst, even anak-anak dia pun tak mahu dekat dengan dia jugak... Mungkin naluri diorang dah bagitahu yang susu mak dia dah tak elok untuk diminum... Aku pun tak sure mana dia dapat jangkitan ni, dan jangkitan apa, seingat aku, ada satu 'batch' anak dia sebelum ni pun, semua mati akibat daripada penyakit 'misteri' time musim tengkujuh... Walaupun area rumah aku tak pernah banjir, tapi kadang-kadang air naik jugak sampai paras buku lali... So, bila air tu bertakung kat luar rumah, entah serangga apa yang kucing-kucing tu kena sengat, ataupun mungkin jugak kena patuk anak ular? Entahla...

Kiroro ni semacam dah pasti bila ajal dia dah dekat, satu pagi tu, mak aku cakap, dia pergi duduk dekat tengah jalan, dan biarkan diri dia kena langgar kereta... Area jalan tu memang takde lampu jalan, tapi aku pun tak sure jenis makhluk apa akan bawak lebih ari 40 km/j kat jalan kampung single lane malam-malam camtu... tapi mungkin jugak kelajuan tu dah cukup untuk meremukkan seekor kucing tua berpenyakit, kan?

Agak sadis, selama hidup remaja dia, disayangi oleh seluruh keluarga, anak-cucu-cicit dia, semua cukup makan minum (pakai tu tidak le...), tapi akhirnya, dia tetap mati di jalanan... Dari jalanan ke jalanan... Lebih tragis mungkin, banyak jugak sebenarnya anak dia yang pergi dulu sebelum dia...

Cat-Cat aka Kubang (ringkasan kepada Kucing Abang aku) yang aku lebih selesa panggil dia cat-dog jer (apa barang cat-cat??) huhu) ialah kucing yang merempat kat sekolah adik aku.

Kebetulan pulak, ayah aku ada share dengan kawan dia dalam 'Dewan Selera' dekat asrama sekolah adik aku tu (sekolah asrama harian). Mak cik aku pulak kerja la disitu, merangkap manager DS tu. So, satu hari tu, agaknya si kucing ni selalu merayau-rayau curi makanan, makanya mak cik aku suruh la abang aku buang kucing tu jauh-jauh... Ada sekali dia suruh aku jugak, kucing lain,, tapi aku tak buang jauh pun, tak sampai hati... So, agaknya abang aku pun tak sampai hati jugak, dan memikirkan yang rumah kitorang memang ada bela sedozen kucing, dia pikir, baik dia bawak balik je kucing tu...

Tapi abang aku ni dulu lulusan Kejuruteraan Komputer. Apa la yang dia tahu pasal binatang ni, terutamanya daripada keluarga kucing? Dia bukan tengok Animal Planet ke apa... Dah la minat Chelsea... Dia tak tahu yang kucing ni jenis haiwan yang authoritative! Diorang mark teritori diorang, dan kalau dah kena mark tu, jangan harap la untuk kucing lain masuk kawasan tu tanpa pertumpahan darah (diorang mesti bergaduh dulu, tapi part 'pertumpahan darah' tu, sebenarnya aku tak sure jugak, pasal biasanya kucing akan bergaduh dengan 'selamat' -kalau ikut Animal Planet la...)

So, Kubang pada awal-awalnya memang tidak diterima oleh famili Kiroro, terutamanya Kiroro sendiri...

Aku pun tak sure sejarah awal Kubang... Mungkin seperti kucing jalanan tipikal yang lain, sejak kecil lagi dah bergelut dengan kehidupan... cakar pagi makan pagi, cakar malam makan malam... Musim cuti sekolah, kena melepak kat kedai makan pulak, mengharapkan belas pelanggan dan tuan kedai untuk bagi sisa-sisa makanan, mana nak support anak-anak dia lagi... For all the mighty of God, she could survive up to the point where my bro pick her up... Dengar cerita adik aku, dia memang dah biasa dengan kucing tu kat sekolah dia, Kubang ni dah siap ada anak dah kat sekolah dia tu, tapi anak dia dah tahap boleh berdikari sendiri. Aku syak Kubang ni dalam setahun dua la kot umur dia...

Dan pada malam ni, aku tengok, dia sedapje tidur atas sofa mak aku...

T/t: Apa la perasaan anak-anak dia kala tahu mak dia hidup senang sekarang ni?

Wednesday, May 5, 2010

Kenapa Saya Meminati Chelsea

Post Perang Saraf terakhir sebelum season habis... hehe :p

Headnote (supaya masuk ke kepala, dan bukan disepak-sepak di kaki) :  berikut merupakan pengakuan daripada self-confess Chelsea fans, yang aku kenal personally. Don't get me wrong, they are a bunch of a very respectable persons in other area of life, but when it comes to supporting a football club, their reason are... comical to say the least... Dan ini menyebabkan aku agak sukar untuk menghormati peminat Chelsea, namun begitu, apa yang aku tulis di sini adalah pengalaman peribadi sahaja, tidak lah pula aku maksudkan semua peminat Chelsea adalah sedemikian!

Mr R, 26
"aku dulu minat Man Utd sebenarnya, tapi lepas Nisterooy keluar, aku dah tak minat lagi pasal Wayne Rooney tak hensem... sekarang aku sokong Chelsea (pasal Lampard hensem kot? huhu)"

Mr K, 28


"Dulu, rumah sewa aku dah ramai sangat yang sokong Man Utd, so, aku pikir, baik aku support Chelsea je lah..."

Ms F, 25

"aku start sokong Chelsea dari 2004, Joe Cole hensem!! Ashley Cole kawen artis! (excited)"

Ms R, 20

"Satu family aku support Chelsea, aku pun sama, tapi player aku tak kenal pun, huhu..."

Mr A, 27
"aku memang minat Chelsea" sambil menyarungkan jersi Arsenal... "jersi ni aku beli time pergi xxx dulu, lawa..."

Mr D, 26

"sokong Chelsea la, kuat, ada Lampard..."

(pada tahun 1995, dia jugak yg bagitau aku, "sokong Blackburn la, kuat, ada Shearer"
tahun 1998 pulak, "Sokong Newcastle la, kuat, ada Shearer...")
-dasar Glory Hunter!!-

Ms S, 25

"aku minat yang kaya-kaya je..."

-ada banyak lagi, tapi diorang tak pernah pula buat sebarang pengakuan...-
 T/t: Semua pengakuan adalah dilakukan sendiri tanpa di bawah sebarang pengaruh dadah ataupun ancaman nyawa... kebanyakannya tidak even ditanya pun! :p

Sunday, May 2, 2010

The League of Extraordinary Geneticists

Satu artikel yang aku dedikasikan kepada ex-coursemate aku di Universiti dulu. Ya, mereka ni memang extraordinary bagi aku, dan kitorang happen to be assembled in one course...

owh, ni bukan coursemate aku, ni poster movie...

Aku dulu ambil kursus Genetik. Menatang apa itu genetik, google le sendiri sebab kang kalo aku elaborate kang, tak sampai pulak objektif artikel kali ni...

Pengenalan kepada course aku ni:

Ia dibawah fakulti sains dan teknologi, ada 28 orang pelajar (batch aku) dengan 21 daripadanya adalah wanita. Terdapat 5 Chinese dan semuanya amoi, dan seorang Sarawakian, Iban kalau tak silap... Selebihnya aku rasa memang Melayu la... kalau Jawa pun, kita kategorikan Melayu jugak! Kalau nak detail sangat kang, nanti aku dikategorikan sebagai 'mix' plak, pasal aku memang 'mix' pun... 3 generasi yang lepas! Takde India mahupun Japanese...

Perkataan Genetik terdiri daripada 7 huruf, G.E.N.E.T.I.K, jumlah bilangan pelajar ialah 28 (7x4), dan nisbah lelaki:perempuan = 7:21 (1:3). 4+3=7 (apa kaitan? lantakla!!) Ada 4 kod DNA (C,G, A, dan T), dan ada 3 jenis RNA (mRNA, rRNA dan tRNA), juga hasil tambah kedua-dua ni juga ialah 7. Aku lahir bulan 7, ada 7 hari seminggu, 7 warna pelangi, kedai yang selalu aku kunjungi pulak ialah 7-11, Eric Cantona memakai jersi nombor 7... maka terbuktilah signifikannya no.7 dengan aku, kursus aku, dan Manchester United... To make things interesting, majoriti daripada kami graduate pada tahun 2007!

Ok, so, kita teruskan penceritaan... sesetengah daripada mereka telah melakukan 'debut' dalam blog ni dalam beberapa artikel lama aku... Baca dan kenalilah kami! (:D)

Mr. N (bukan nama penuh)

Mungkin tiada yang lebih feymes dari kalangan kami daripada beliau! Memegang jawatan unofficial ketua darjah aka ketua course, (sebab kami memang suka menyusahkan beliau) beliau juga merupakan YB (Yang Besar) di kampus! Dia diakui popular pasal berani masuk pilihan raya kampus, dan menang! Jawatan rasmi beliau dalam Perwakilan Mahasiswa ialah setiausaha (tak sure pulak ada title 'agung' ataupun tidak). Sejak dia jadi 'pak menteri', memang seronok la kami semua mengkomplen segala macam komplen kepada beliau, haw haw haw!!

Beliau seorang yang baik walaupun selalu ada isu dengan awek beliau, tetapi maintain romantik... Memang beruntung siapa dapat jadi awek dia pasal dia ada kereta! Dalam zaman undergrad dulu, dia je kaum Adam yang ada kereta dari kalangan kami, huhu...

Satu supervisor dengan aku time final year project, beliau juga kami lantik selaku manager team futsal kami sendiri, pasal beliau tidak minat (dan kebarangkalian besar, tidak pandai) bermain sepak-sepak bola. "Kalau main baling-baling bola, cam bowling contohnya, aku pandai la..." dipercayai beliau pernah berkata sedemikian, ataupun aku hanya reka-reka cerita...

OT (bukan Old Trafford...)

Tidak dapat dipastikan sama ada beliau boleh dikategorikan sebagai orang kedua paling popular dikalangan kaum XY course aku dulu, tapi yang pasti beliau memang orang penting Universiti aku! Tak pernah masuk pilihanraya (seingat aku la) atau ada jawatan 'pak menteri' kampus, tetapi tetap menjadi tulang belakang U aku dulu. Adakah beliau adalah tulang belakang di belakang tabir U aku dulu? Mungkin ya dan tidak... Ya kerana beliau tidak mendapat publisiti meluas, dan kepakaran beliau termasuklah bab-bab teknikal kerja-kerja rencam, yang majoriti daripada budak U lain (termasuklah aku!) tak mahu ambil tahu pun, seperti cara men-set up-kan Audio sistem dewan serbaguna dan sebagainya...

Pernah dulu time aku dalam jawatankuasa penganjuran Kejohanan Taekwondo Tertutup U aku dulu, disebabkan kami guna dewan kolej beliau, maka beliau lah orang yang kami cari untuk kerja-kerja teknikal ni, seperti memasang kipas (dewan gila panas, takde air cond). Aku selaku coursemate dia memang tiada masalah untuk mendapatkan bantuan beliau, sekali gus mendapat poin percuma sebagai penganjur yang ber-kredential, ngeh ngeh ngeh...

Tidak, kerana beliau juga merupakan penjawat jawatan tertinggi dalam salah satu Urusetia kat U aku dulu... Kira orang besar jugak la, walaupun tubuh dia kurus sikit daripada aku...

OT juga merupakan Buffon kepada team futsal geneticists aka Fushi Tarazu FC, dan jika beliau ialah Buffon, maka aku, keeper bidan terjun, ialah Van de Sar... OT juga mengakui diri beliau sebagai peminat Manchester United, namun aku tidak pasti sama ada beliau tergolong dalam golongan glory hunter ataupun hunter x hunter!

Mr Shah (bukan nama panggilan biasa)

Pernah masuk pilihanraya kampus dan kalah... Beliau selayaknya digelar Mat Bunga ataupun Mat Romeo dari kalangan kami... Kenapa? Sebab beliau merupakan satu-satunya orang yang memegang rekod "satu tahun, satu awek" sepanjang tahun pengajian kami!

Beliau juga memegang rekod "satu-satunya student U yang kena tipu dengan Orang Asli time buat thesis)" dan "hantar thesis takde bab 'Bahan dan Kaedah'" Supervisor course kitorang dalam sesi soal-jawab time viva beliau bertanya, "awak ni takde bahan ke, takde kaedah?"

Ayat klasik tipikal beliau adalah seperti, "Kau ni... aku setia la wey!", "Aku memang single pun, aku single pada masa sekarang (merujuk kepada masa, tempat dan situasi ketika itu, di mana awek beliau tiada berhampiran)", dan quote beliau yang paling mahal ialah, "Bukan aku taknak pergi kelas pagi, tapi, setiap kali kelas pagi je, aku tak bangun, setiap kali aku bangun pagi je, kelas pagi kensel... kelas pagi ni memang tak nak aku pergi ke apa??"

Seperti OT, beliau juga memegang jawatan tinggi (bawah sikit dari OT tak silap aku) dalam uruetia yang sama... Aktif selaku fasilitator (bersama OT) walaupun jika ada antara kami yang perlu di-fasilitator-kan, orang itu adalah beliau sendiri...

Peminat setia Barcelona dan Man Utd haters, walaupun seingat aku, dia pernah letak stiker Man Utd kat kereta dia... haw haw haw!! Dia juga penyebab aku membuat entri Football Lesson 101.

Oh, being rejected by two different woman in space of two years, I wish him luck with his current GF (a Kelantanese, btw...), now, daripada panggil mamat ni Mat Romeo, baik panggil Mat Loser je...kan?

huhuhu...

Mr Kelbros aka En PIC (bukan nama Yahoo! ID)

Kelbros merupakan pusat, nukleus dan DNA Polimerase I bagi kursus kami... Mungkin Mr N adalah ketua kelas yang dilantik majoriti (by majority I mean everyone else vote him except he himself...), namun segala aktiviti kami akan bergantung kepada En PIC (ringkasan kepada Persen In Cas). Beliau merupakan pemegang gelaran terbanyak dalam kursus kitorang, secara rasmi tak banyak sangat tapi unofficially tiada siapa dapat menandingi beliau...

A self-confess 'mat rempit gombuck terakhir', 'hackers terhebat abad lepas' dan 'pewaris sejati Paolo Maldini dalam sukan Hoki', beliau merupakan satu-satunya atlet wakil Uni aku dalam course aku, selain aku sendiri... Beliau merupakan seorang 'Kenny Daglish' sejati kerana pada tahun terakhir kami, dia menjadi manager-player bagi team hoki kami dan berjaya layak ke divisyen satu Liga Hoki MASUM untuk season selepas itu, yang mana dia sudah grad... Oh, coach however, ialah orang lain (dilantik Pusat Sukan, kot...huhu)

Itu sajalah jawatan rasmi beliau, yang aku doubt, jadik manager tu akan dapat apa-apa sijil rasmi daripada Pusat Sukan...

Jawatan tak rasmi pulak, selain daripada En PIC, beliau juga merupakan En Owner bagi yahoo! Group course kami, dan juga Friendster Group... Facebook group, aku dah ambik alih, pasal siapa suruh dia lembab sangat? Beliau juga mejadi rujukan terdekat bagi coursemate aku untuk nasihat mengenai gadget-gadget dan perkara-perkara berkaitan peng-komputeran, dan aku sendiri pun ada belajar sedikit sebanyak 'barang dalam' komputer daripada beliau, cukup untuk sekadar buat berlagak dengan budak-budak baru nak 'up', wakaka!!<--- ni pun belajar daripada beliau jugak...

Secara peribadi, aku juga banyak meminta nasihat daripada beliau untuk barangan yang perlu aku beli, dari barangan sukan hinggalah ke software komputer, ya la... bagi budak kampung cam aku, orang Key EiiL mungkin adalah penasihat terbaik yang boleh aku dapat dalam hal-hal shopping complexity nie... So, prinsip beliau, "biar sedap dipakai, biar bergaya, harga belakang kira..."

Yang tak tahannya, biasanya barang yang aku beli ikut nasihat dia memang tak tahan lama...

Selaku 'mat rempit terakhir Gom-buck', beliau bagaimanapun hanya ada 'SU' selaku awek... Skuter SUzuki... namun aku amat grateful dengan 'SU' sebab aku selalu menumpang dia untuk salah satu subjek 'Luar Pusat' aku...

Peminat Nu-kasel Yunaited terakhir dan sejati dan bermain sebagai winger kanan (pada kebanyakan masanya) dalam team futsal kitorang, dia memang lack ability asas seorang footballer seperti untuk stop bola, dan passing dengan cepat serta shoot dengan tepat... Namun gaya main serta gaya rambut tidak boleh dipertikaikan lagi, sejibik Maldini (konon-kononnya, ngeh ngeh ngeh...). Owh, juga merupakan 'dead-ball specialist' dalam team kitorang, which is saying something about the team itself... huhuhu :p

Dia adalah orang yang paling seronok aku bahan bila Owen pindah gi United... Ayat yang dia pernah bagi aku yang aku takkan lupa sampai bila-bila ialah, "Kau pergi training Taekwondo pun buat apa? Bukan dapat awek pun..."

Celaka!!

En Komitmen (bukan nama betul)

Anak jati area U aku... bahkan tidak melampau jika dikatakan beliau merupakan contoh sejati, apa itu warga U aku yang sejati! Beliau bukan sahaja lahir di bandar tersebut, bahkan saudara-mara beliau juga merupakan kakitangan di U tersebut, bersepah daripada Lab assistant hinggalah kepada Pengetua Kolej Kediaman...

Katanya Makcik (atau pakcik, aku dah lupa) merupakan bekas Pengetua salah satu Kolej Kediaman di U aku tu, dan dia sejak kecik lagi dah selalu masuk kampus ni, "jalan-jalan..." katanya. Setiap selok belok U dia dah tahu even sebelum dapat surat tawaran lagi... Dia juga pernah mengakui yang U kitorang tu memang U impian dia sejak dia kenal apa itu Universiti... (aku pulak, hanya pilih satu je daripada 8 pilihan kat upu itu hari untuk U tersebut, dan yang tu lah yang dapat pun, and I never regret my choiced... talk about fate!)

Tiada sebarang gelaran mahupun jawatan rasmi yang dipegang beliau dalam mana-mana organisasi Universiti, pada mana-mana peringkat ataupun bidang sekalipun. Dia akui yang dia malas nak aktif dalam aktiviti kolej or so whatever, pasal kalo kena reject kolej pun, rumah dekat jer... 2nd year dia bagi tahu aku yang dia dipindahkan kolej, namun dia buat bodo je, stay luar, rumah family... Naik motor 10 minit dah sampai fakulti, maunya tak nak duduk luar, ye tak...? huhu

Pun bagaimana walau, beliau bukan tidak terlibat langsung dengan aktiviti Universiti, ada jugak terlibat sedikit sebanyak di sini dan di situ... sebagai orang-orang bawah, pasal dia kata leceh sikit kalau jadi orang atas, huhuhu... Namun contribution dia memang tak boleh diperkecilkan. Beliau memang seorang yang berdedikasi, dan biasanya bila beliau harus meminta diri untuk tidak menghadiri sebarang 'aktiviti' luar kelas kami, alasan tipikal ialah "aku ada komitmen lain...". So kitorang pangiil la dia En Komitmen... Antara 'komitmen lain' beliau ialah ambik adik dia balik sekolah...

Secara peribadi, aku terhutang jugak dengan beliau pasal time practical dulu, dengan menggunakan 'orang dalam' (mak dia) aku berjaya mendapat tempat dekat Nuklear Malaysia (formerly known as MINT), tak cukup dengan menyusahkan dia dengan menggunakan 'orang dalam' beliau, aku juga menyusahkan beliau untuk ambik aku kat kampus (aku stay luar sem, kat kampus, time practical)... dah la musim World Cup, so ada la 'beberapa' hari yang aku 'sedikit' terlewat... hehehe!

Peminat setia Eric Cantona, main futsal duk wing kiri, and he got one deadly left foot!!

En Keri On (bukan nama panjang)

Anak jati Hoben Jang Hoben... korang kalau minat Negeri Sembilan memang takleh lawan dia! Dia tahu spot untuk tengok bola kat Paroi tanpa perlu bayar tiket, bus stand depan kawasan perumahan nenek dia! huhu... Seorang peminat sebenar bola sepak, dia tengok semua match tanpa ambil side, walaupun dia kadang-kadang Man Utd haters, tapi hakikatnya, dai memang favourite haters... dengan kata lain, dia lebih suka support underdog! Team yang dia sokong adalah seperti Leeds United dan Valencia (tu pun sokong suam-suam kuku je pon)... satu-satunya orang yang korang tak boleh panggil dia glory hunter langsung! Tapi aku heran, apsal dia tak pernah support aku time aku pergi lawan Taekwondo?

Juga merupakan peminat bola sepak tempatan terbesar, beliau merupakan orang yang paling zuhud di antara kitorang semua. Kezuhudan beliau terbukti apabila beliau tiada Friendster, Facebook ataupun yang sewaktu dengannya! Bahkan, aku rasa, kalau la kita sekarang tak perlukan email, yahoo! account pun dia takkan buat...huhuhu! (Beliau juga merupakan orang yang paling last pakai handphone dari kalangan kitorang)

Aktiviti kolej beliau termasuklah menjadi Mat Surau yang tegar, namun kemahiran bersukan beliau tidak dapat dinafikan antara terbaik dari kalangan kami... ya lah, dah duduk pun kolej sukan! Tapi hairannya dia tak pernah wakil U dalam apa-apa acara walaupun dia agak otai dalam takraw...

Nota kuliah beliau merupakan antara nota kuliah yang paling aku kagum... Pengkaji artifak ejarah pun belum tentu boleh huraikan kod-kod rahsia pada nota beliau... Manakan tidak, satu hari ada tiga kuliah, setiap satu selama satu jam... Nota beliau hanya pada sekeping kertas, and at the end of the day, masih ada ruang kosong pada kertas tu... Kalau nak salin nota dia, pastikan dia berada berhampiran!

Beliau juga ada satu ritual biasa yang dilakukan pada setiap exam... iaitu keluar dewan selepas 30 minit pertama, pergi ke tandas, dan berbual-bual dengan pengawas exam! Katanya untuk release tension....

Midfiled general team futsal kitorang, satu-satunya player yang ada football/futsal brain dari kalangan kami bertujuh (enam kalu nak kira yang main bola)....

Baru-baru ni aku dengar dia dah pergi buat haji, so kena panggil dia Tuan Haji Keri la lepas ni...

talkIzcheap aka Mr Go (bukan nama IC)

Orang yang namanya ada perkataan 'Go' ni memang legend! Antaranya ialah DieGO Maradona, DieGO Milito dan DieGO Forlan... keh keh keh!!

ok, I hardly can say a good word to describe me... A whining, moody, lazy muthafacka, manga lover, bajet rock, glory hunter!! Haw haw haw!!

(namun aku boleh bermain di semua posisi dalam team futsal aku, up front, middle park, defensive line, shot stopper, mahupun pembuat sirap...)

Undangan Khas: Geneticists XX

Seperti yang aku tulis di atas, ada 28 orang jumlah keseluruhan coursemate aku (termasuk aku), dan 21 daripadanya adalah perempuan (kromosom XX). mati la aku kalau nak cerita semua 21 orang, so aku pick 2 yang mungkin paling menyerlah, atau paling 'extraordinary' untuk dihighlightkan...

Sarjan Virtual (bukan nama translate)

Ada dua orang daripada kami merupakan anggota PALAPES, dan kedua-duanya adalah wanita!! Salah satunya ialah Sarjan Virtual aka Maya, yang pada hakikatnya memang berpangkat sarjan pun! You ain't tell it from her looks though! Seriously, Maya Karin harus bersyukur yang Sarjan Maya tak masuk dunia modelling mahupun Entertainment Biz... Dia masuk PALAPES jer...

Beliau merupakan satu-satunya Sarawakian yang aku nyatakan sebelum ini....

Mrs Mai (bukan nama penuh)

Satu-satunya WAGS dari kalangan geneticists XX setakat ini... Kenapa? Kerana dia kahwin dengan player bola!! Dia juga merupakan lab partner aku untuk final year project dulu (which give me a taste of extraordinary, hehe...)!

Bukan itu sahaja, I doubt that anyone else, boys or girls, would ever was or will be more popular than she was in U. Atlet U, pernah di-interview oleh akhbar Kosmo!, TWICE! (Mr. N pun pernah di-interview oleh magazine Dara.com sekali je! Aku? majalah kolej, sekali, tapi tak keluar-keluar...)

Rumour has it yang beliau mula berkecimpung dalam sukan silat bermula daripada tahun pertama, and she made it all the ways to win two golds in MASUM and won the female athlete of the year for my U... She even get to be candidate for MASUM female athlete of the year if I'm not mistaken... tapi aku tak sure sama ada dia menang ataupun tak.

Now, that's extraordinary!!

-end-


T/t: baki selebihnya, bagi aku, juga merupakan individu yang extraordinary, walaupun mungkin bukan semuanya mencipta nama pada peringkat U ataupun untuk U, namun mereka tetap extraordinary in their very own ways... Just a few aku highlightkan untuk sekadar berkongsi cerita sahaja... Now, for me, bukan apa aku tulis benda ni, just, kadang-kadang aku terpikir, bukan coincidence that so many great people embrace in one place (ie my course), and that make my course was something special during my U years... Now, what about yours? Let me read/hear it!! :D

Where is the love, babe?

Kalau mereka yang rajin baca entri aku yang lepas-lepas, maka tahulah korang yang aku ni suka 'search' fan pages ataupun groups di Facebook dengan menggunakan kata kunci 'I hate' ataupun 'I love'... just for the sake of it! hehe...

Dalam proses 'pengembaraan' aku dalam mendalami apa jenis fan pages ataupun groups kat Facebook dengan kata kunci tersebut, satu yang aku perasan ialah agak banyak jugak fan pages ataupun group yang, sama ada 'I Love', ataupun 'I hate' Justin Bieber... Bahkan terdapat jugak group yang menyuruh semua orang menyertainya tidak kira sama ada kita minat ataupun benci si Justin ni...

Impresi pertama aku ialah, "siapa mamat si Justin Bieber ni?"...

Kalau Justin timberlake ataupun David Archuletta tu aku kenal la lagi, tapi Justin ni doesn't ring a bell at all... First aku ingat dia ni pelakon kot, pasal kalau penyanyi tak logik pulak kalo aku tak penah dengar, pasal hampir on daily basis aku dengar Hitz.fm ataupun tengok Hitz TV... tapi entah kenapa aku tak pernah dengar langsung pasal dia...

Lepas tu, pada suatu har, aku tengok adik aku post lagu Justin Bieber ni dekat wall FB dia, so aku tahu la rupanya dia tu penyanyi, tapi haram aku tak tahu apa lagu yang dia nyanyi... Memandangkan adik aku juga peminat Jonas Brother, maka lagi haram la aku nak try test tengok video/link yang dia letak tu, haw haw haw!! Then, 2,3 hari lepas, aku terdengar DJ radio cakap yang dia akan putar lagu Justin Bieber ni selepas iklan, so sambil drive tu, kadang-kadang, kita tak perasan pun iklan dah habis ke tak kat radio tu kan, so, lepas tetiba dia putar dalam 3 lagu, pastu DJ tu kembali berceloteh lagi... aku pun terpikir kejap... "tadi dia kata nak pusing lagu Justin, tapi, dalam 3 lagu tu, ada 2 lagu yang aku tahu siapa penyanyi dia, dan satu lagu yang aku bajet perempuan yang nyanyi, tapi tak sure siapa"... Maka tinggallah misteri siapakah si Justin Bieber tu pada diri aku, dan apakah lagu-lagu beliau...

Sehinggalah semalam apabila adik bongsu aku, mintak kakak dia yang post link video justin kat FB dia tu, 'play'kan video tu, so aku pun dengarlah sekali...

Masya-Allah! Suara cam pompuan siot!! Serius, aku ingatkan perempuan... memang lagu tu la yang aku dengar kat radio hari tu, yang aku ingat penyanyi perempuan yang aku tak kenal tu, rupa-rupanya memang si Justin ni... aku tanya adik aku, berapa umur dia? 13? Adik aku jawab 16... hahahaha!!

Seriously, dalam tadi duk bukak random blog links, tetiba lagu tu terpasang dalam salah satu blog... dan sekali lagi aku ingatkan lagu tu dinyanyikan oleh pompuan, sampailah entah macam mana aku teringat yang aku pernah tengok video clip dia... Dan terus tulis menatang ni, huhuhu...

Even David pun aku rasa suara dia tidak keperempuanan sangat walaupun agak menyampah untuk didengar on regular basis... wakaka!!

T/t: aku sekarang secara official-nya hate Justin Bieber... just for the sake of it!! huhu