Saturday, August 27, 2011

Ideal Plan For A Working Day

What SHOULD happen...

5.00 AM : Wake up, wash the face and brush the teeth.

5.15 AM : Go for a 30 minutes morning jogging

5.45 - 6.15 AM : Take a bath, prepare to go to work, perform prayer, have a cup of coffee

6.30 AM : Drive to work

7.15 AM : Arrived at office, have a breakfast at the office cafe.

8.00 AM - 5.00 PM : Work

5.15 AM : Drive home from work / go for household shopping / personal-care shopping

6.45 PM : Arrived at home, take a bath

7.00 PM - 10.00 PM : Perform prayer, have a dinner, rest and watch the TV, surf some internet/FB/Blogging

10.00 PM : Sleep...


***

What's really happen...

6.15 AM : Alarm buzzing, hit the snoozing button!

6.30 AM : Realized I will be late, take an express bath, brush some teeth, express prayer, and rushing-ly prepare to work.

6.59 AM : Drive to work, at the nick of time to just avoid the heavier traffic jam...

7.50 AM : Arrive at the office, 100 meter sprint to catch the punch clock.

8.00 AM : Can't start working with empty stomach, so head to the cafe for the breakfast [the most important meal of the day...]

8.45 AM - 5.00 PM : Working [Internet surfing, blog-walking, Facebooking, Fantasy Football team updating...]

5.30 PM - 6.15 PM : Drive home from office

6.15 PM - 7. 15 PM : Evening 'power' nap... [only awake when a housemate remind for the Maghrib prayer...]

7.30 PM : Wash myself, going out for dinner.

9.00 PM : watching TV, play some computer games, more internet surfing, blog-walking, facebooking, blogging, and You Tubing...

1.30 AM : Sleep...





T/t: Demi masa...

Thursday, August 25, 2011

Benda-Benda Yang Ditunggu Menjelang Raya

Hari Rabu lepas tiada entri "Wordless Wednesday" daripada aku... Sebenarnya bukan apa, tapi hari tu aku mengantuk sangat dan tertidur awal... Lagipun aku lupa untuk set kan satu autopost, ha-HA! Maafkan...

Tapi entri hari Selasa lepas boleh dikira dalam kategori wordless jugaklah, kan? Memandangkan hanya gambar-gambar diletakkan dengan sedikit caption... apa? Tak kira?

Apa aku pedulik??!

Okey, memandangkan Aidilfitri dah dekat dan ramai daripada kita lebih gembira untuk menyambut Syawal sebulan daripada menyambut Ramadhan sebulan (walhal Aidilfitri hanya pada 1 Syawal sahaja...), aku sendiri tak terkecuali, maka hari ini aku senaraikan perkara-perkara yang ditunggu oleh seorang average joe menjelang Hari Raya ini. Jika anda bukan seorang average joe maka senarai ini bukan untuk anda, dan jika senarai ini tidak sesuai/tepat dengan anda, maka anda sudah pastilah bukan seorang average joe...

Apakah senarai tersebut? Cekidaut!!


Perkara-perkara yang ditunggu-tunggu Menjelang Syawal


1. Bonus Raya
2. Cuti Raya
3. Bonus Raya
4. Balik kampung beraya
5. Bonus Raya
6. Jumpa sanak saudara kat kampung
7. Bonus Raya
8. Berbuka puasa hatta sekali, bersama keluarga di kampung.
9. Bonus Raya
10. Main bunga api/mercun di malam raya
11. Bonus Raya
12. Buat ketupat/ bakar lemang/ buat kuih, habiskan ketupat/lemang/kuih, dan menghias rumah di petang raya
13. Bonus Raya
14. Sambut Merdeka [khas untuk tahun ini sahaja, dan mungkin juga tahun depan...]
15. Bonus Raya.

Itu sahajalah senarai yang sempat aku sediakan untuk tahun ini. Mungkin anda ada senarai sendiri yang ingin diketengahkan, kerana, seperti yang aku nyatakan di atas, anda mungkin bukan seorang average joe,  tetapi anda mungkin seorang average mark, atau average Mike,  ataupun anda hanyalah seorang average Ghazali sahaja... Jika ya, berilah senarai anda di ruang trashback  di bawah...

Dengan itu aku akhiri dengan menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf atas sebarang kekasaran atau ketidakpatutan sifat perangai aku, sepanjang Ramadhan dan juga sepanjang tahun-tahun lepas dan tahun ini. Juga atas mana-mana entri yang mungkin 'makan dalam; ataupun meruntun hati anda, sama ada sebagai peminat bola sepak, ataupun tidak... Kerana sesungguhnya, itulah objektif utama blog ini... huhu

Dan satu peringatan untuk semua yang pulang ke kampung untuk beraya, teutamanya yang pulang ke Kelantan, berhati-hati di jalan raya, pandu dengan cermat, ingatlah orang tersayang, dan pakat kelik selalu la lako-lako, jange perlewatke perjalane ke kampung, jange tok kelik ke kampung, jange jadi derhako pado oghe tuo, dan jange kelik Sabtu male/Ahad pagi, sebab kawe nok kelik time tu, toksey bui jem jale... Bereh lako-lako!!


Selamat Hari Raya...





T/t: Setahun hanya sekali... Lalilatulqadar, maksud aku... ;p

Tuesday, August 23, 2011

Rahsia Muda Remaja

PFA 2011 Player of the Year Winner & PFA Young Player of the Year Nominee

Ashley Young

United's Young's Guns

Up next: Beware, PFA 2011 Young Player of the Year winner!!
(better change your squad number :p)




T/t: "We will bombard De Gea" - Gareth Bale... [he he he... :P]

Monday, August 22, 2011

Quote of The day




'That was the strangest goal I think I've ever scored. Most people were angry but I was clever because I understood the game. I put my hand on the ball because I thought it was a foul. But the referee saw the goalkeeper catch the ball and go to play on. The referee opened his hands to say "play". The keeper put the ball on the floor and took two steps back. I looked at the referee and he just said, "Yeah, OK", so I took it quick and scored. It was not my fault.'- Nani


 Sumber: The True *RED DEVILS* (Facebook)


Kah kah! sape suruh ref bangang sangat??

Saturday, August 20, 2011

Tuesday, August 16, 2011

UNITED



A movie worth watching... not once, not twice, but  A Thousand Times!!! :p



Controversy regarding the story, read here.

Who is Jimmy Murphy?

Sir Matt Busby famous quotes...

Busby Babes Last and Finest League Game

Sir Bobby Charlton post-Munich

The film, through it's leading actor, Jack O'Connell


Bill Shankly on Sir Matt:
"How would you like to be manager of the best club in the country?" Shankly replied, "Why? Is Matt Busby packing it in?" (when being approached by a Liverpool director to be offered the vacant manager's job at Liverpool).

"I'm not fit to polish Busby's shoes" [ref: http://ryankett.hubpages.com/hub/Sir-Matt-Busby-Quotes]





T/t: How we are in the future will be founded on how we behave today... - Jimmy Murphy [citation needed]


Friday, August 12, 2011

Teori-teori Kenapa Highway Lebih Jem Daripada Biasa Pada Hari Hujan

Bagi mereka yang mencari rezeki sesuap mahupun seribu suap nasi di bandaraya Kuala Lumpur dan sekitar kawasannya, pasti sudah sedia maklum bahawa waktu yang paling lahanat dia punya jem ialah pada waktu hujan. Lebih-lebih lagi jika di bulan puasa, di mana rata-rata golongan berkolar putih mula pulang ke rumah seawal pukul 4.30 petang dan mula memenuhi jalan raya menjelang pukul 5.15-5.30 petang. Boleh kata masa tersebut adalah puncak segala kesesakan lalu lintas di KL.

Kena pulak hari Jumaat seperti pada masa artikel ini ditulis, memang macam....

OK, kita lupakan dahulu carutan-carutan yang tak patut di bulan mulia Ramadhan Kareem ni. Jadi hari ini, kita lihat beberapa teori yang diestablishkan oleh beberapa pakar sains yang tidak terkenal mengenai punca kesesakan jalan raya menjadi lebih teruk pada hari hujan. Selepas membaca teori-teori di bawah, aku harap kita semua sedar kenapa mereka tidak terkenal...


1. Orang ramai berpusu-pusus keluar ofis dengan awal pada hari hujan agar cepat tiba di rumah bagi bermalas-malasan, sambil baring, sambil minum kopi 'O' panas dengan ubi rebus... oops, bulan puasa takleh buat benda-benda tersebut sebelum berbuka...

2. Sesetengah pemandu mengambil kesempatan hujan tersebut untuk membasuh kereta yang sudah lama dibiarkan kotor. Mungkin ada segelintir pemandu yang sengaja berhenti untuk meletakkan sabun ke kereta/kenderaan masing-masing, sebelum meneruskan perjalanan dengan kadar laju yang minimum... Ye lah, bagi memastikan air hujan benar-benar sudah bilas 100% bahagian kenderaan mereka...

3. Jalanraya mengecut pada hari hujan kerana cuaca sejuk (Teori pengembangan dan pengecutan objek)

4. Teringatkan jemuran di rumah masing-masing yang masih belum diangkat oleh Ernie... Tak boleh harap punya Ernie...

5. Daya tujahan kereta ditimbal balas oleh daya tekanan dari air hujan dan graviti bumi menyebabkan daya untuk menggerakkan kereta adalah lebih tinggi daripada biasa, menyebabkan semua kereta merangkak-rangkak dalam hujan...

6. Menyangkakan kumpulan Hujan akan mengadakan persembahan jalanan, maka masing-masing menunggu kalau-kalau akan diberikan tiket percuma oleh promoter seksi di tepi jalan.

7. Jalan-jalan raya mula ditenggelami air dan banjir kilat yang terjadi menyebabkan ramai yang tergesa-gesa untuk pulang awal bagi menyalin baju hujan atau/dan renang bagi bermain air di kawasan-kawasan banjir tersebut...

8. Hujan merupakan rahmat dari Tuhan, maka secara tak langsung, orang berebut-rebut untuk merebut rahmat tersebut. Bagaimanapun, rahmat yang dimaksudkan di sini bukanlah En Rahmat bin Yunus...

9. Pada waktu hujan, semua pemandu kesejukan. Akibat terketar-ketar, mereka gagal menekan pedal minyak dengan sepenuh hati (dan tenaga)!

10. Pemandu-pemandu lain sengaja memandu dengan perlahan bagi mensabotaj diri anda di belakang mereka...


Maka dengan teori-teori di atas, anda bolehlah membuat rekaan eksperimen sendiri bagi menentukan teori mana yang paling sah dan mempunyai nilai signifikan t-test paling menghampiri p>0.05...

Selamat mencuba!!






T/t: If the customer is always right, why then everything is not free?

Thursday, August 11, 2011

I came, I saw, I've sinned!

Bayangkan,

Aku dan kamu berjalan, katakan dalam satu pasar Ramadhan pada satu petang. Dan aku berjalan di depan kamu, minding my own f*ckin' bussiness. Dan kamu berjalan di belakang aku, mungkin bersama-sama a bunch of your BFF, ataupun dengan pakwe kamu yang baru pulang dari oversea. Oh ya, kali ini kamu pertama kali menyambut Ramadhan bersama-samanya selepas 3 tahun dia di oversea, sambung belajar, katanya...


Tiba-tiba, dalam syok mengushar aweks kuih-muih di setiap kedai, ada sesuatu terasa tersekat di kerongkong aku. Satu rasa melekit, dan panas. Rasanya perlu segera dikeluarkan dari rongga tubuh aku itu. Lalu dengan sedikit daya dikenakan dari dalam kerongkong ke luar, aku mengeluarkan 'benda' tersekat dari kerongkong itu ke dalam mulut. Aku berpuasa, jadi aku ragu-ragu untuk menelannya balik. Lagipun, 'benda' ini tidak syok untuk ditelan balik, lebih baik dikeluarkan sahaja dari tubuh badan aku.

Lalu dicampur dengan sedikit saliva, lalu aku meludah mukus tersebut. Berlendir, agak likat walaupun sudah dicampur saliva. Tempat yang aku ludah sudah kira agak jauh dari pandangan awam, berdekatan dengan longkang besar di tepi kawasan parkir kereta yang kini telah menjadi tapak pasar Ramadhan sepanjang bulan mulia ini. Namun, ludahan tersebut tidak masuk ke longkang, sebaliknya melekat di dinding longkang tersebut. Sedikit tersasar.

Kamu melihat segala proses tersebut. Dan seperti gadis-gadis lain yang sememangnya 'gegurl', kamu merapati teman lelaki kamu, memegang erat tangan kirinya, sambil dengan nada menyampah, separuh berbisik, tetapi masih cukup kuat untuk aku dengari. Sengaja, aku kira. Kamu berkata, "Eii... tak senonoh betul! Kalau kat Singapura ni, dah tentu kena saman..." [or something to that effect]

Ya, aku dengr di Singpura, kita tak boleh meludah di merata-rata tempat, dan kita akan didenda [Singapore is a FINE city, after all...]. Tu yang aku dengarlah. Aku pun tak pernah ke Singapura. Kalau poster pada t-shirt souvenir yang seorang kawan berikan kepada aku dulu tu benar, dan segala cerita yang aku baca dan dengar sebelum ni pun benar, maka benarlah perkara ini. Kalau tak, kiranya aku bohonglah kepada pembaca sekalian...

OK, kembali kepada topik asal. Ya, memang jijik dan tidak senonoh jika kita meludah di khalayak ramai, lebih-lebih lagi apabila kita meludah di depan orang yang lalu lalang. Sedangkan meludah saliva yang biasa pun sudah tidak beradab dan beretika, bahkan menyalahi undang-undang [Singapura sebagai contoh], apatah lagi jika mengeluarkan kahak?


Kesimpulan di sini ialah, terdapat undang-undang dan peraturan yang sememangnya diadakan untuk keselamatan dan kesenangan para rakyat, atau lebih tepat lagi, untuk individu yang menjadi ahli komuniti. Undang-undang mudah seperti wajib memiliki kad pengenalan, lesen memandu untuk memandu, penjara dan dihantar ke pusat pemulihan jika menyalahgunakan dadah, penjara jika mencuri dan gantung sampai mati atau penjara seumur hidup bagi kes bunuh, adalah direka khas bagi melindungi kepentingan setiap individu dalam ahli komuniti yang berpaut pada undang-undang tersebut. Asalkan setiap individu dalam komuniti tersebut menghormati dan mematuhi undang-undang yang ditetapkan, maka kesejahteran dan kesimbangan hidup komuniti itu adalah terjamin.

Now, bagaimana pula dengan kehendak asasi seseorang individu itu, seperti dalam contoh di atas, aku berkehendakkan untuk meludahkan kahak yang sudah perit tersekat di kerongkong? Undang-undang dicipta [at least we know, in Singapore...] untuk tidak dibenarkan seseorang individu itu meludah merata-rata tempat di tempat awam. Undang-undang jenis ini adalah undang-undang yang dicipta bagi melindungi kepentingan ramai dalam komuniti tersebut, dan undang-undang ini akan melebihi kepentingan ataupun kehendak individu. Ini kerana, kesejahteraan komuniti secara kolektif adalah diutamakan berbanding individu, maka undang-undang seperti buang sampah ke dalam tong sampah, dilarang membuang gula-gula getah atau meludah secara sembarangan, tidak boleh kencing [atau berak] di tempat awam, no pets allowed in commuter, dan kepentingan membayar cukai dicipta.


Ke mana kita setelah penerangan yang aku berikan di atas? Ya, kita masuk kepada isu sensitif masyarakat kita hari ini, terutamanya yang melibatkan muslimah... 

Isu penutupan aurat!

Apa hukum bagi sesorang yang membuka auratnya bagi dilihat oleh orang-orang bukan mahramnya, dan apakah pula balasan bagi mereka yang melihatnya? Jangan jadi malas, aku tahu kita semua tahu kerana ia ada diajar dalam subjek PMR dan SPM, selagi kamu bersekolah dengan sukatan matapelajaran Kementerian Pendidikan [or Pelajaran, or whatever the name changes...], kamu akan tahu. Jika kamu belajar dengan sukatan sekolah pondok mahupun sekolah agama persekutuan, aku kira kamu akan lebih tahu. Jika kamu tidak menggunakan kedua-dua sistem, well, there's always a google...

Jadi jelas, walaupun kamu boleh argue bahawa agama itu hak individu dan pengamalannya adalah berdasarkan individu, namun tuntutan menutup aurat itu adalah tuntutan terhadap masyarakat. Bukan hanya individu yang menanggung dosanya, bahkan masyarakat sekali. Undang-undang aurat dicipta Allah SWT bukan semata-mata untuk melindungi individu tersebut [dari azab neraka], tetapi yang lebih penting adalah untuk melindungi komuniti secara kolektifnya dari terkena azab tersebut. Seperti mana kamu berasa jijik melihat orang meludah di depan kamu, Allah dan orang-orang yang faham mengenai agama, syurga dan neraka juga berasa jijik melihat aurat kamu...


Dan walaupun kamu secara tegarnya boleh memberi alasan bahawa "kubur kita lain-lain", tapi ingat, bila diakhirat kelak, kita akan dibangkitkan dan dikumpulkan bersama-sama. Jadi jangan lupa, orang yang teraniaya boleh menuntut hutang mereka di akhirat kelak, dan bayangkan berapa ramai yang akan menuntut dari kita walaupun hanya seurat rambut yang kita lepaskan untuk tontonan umum... Akhirat kelak, takde diskaun ye, wahai cik adik dan cik abang sekalian!

Dan ingat, aku menulis berkenaan AURAT, bukan tudung!

Macam manalah umat Islam kat Malaysia ni nak maju kalau tudung yang dijadikan isu [pakai tudung tak semestinya baik, pakai tudung tapi baju ketat, dsb], dan bukannya aurat as a whole?! Aku bosan dengan hujah-hujah tidak berlkaliber seperti di atas...


Ya, aku juga tujukan kepada kamu, wahai kaum Adam! Apa, korang ingat perempuan je yang ada tuntutan menutup aurat??!







T/t: I don't believe in "No rules rule", because the first thing people sought after it's really happen is, A RULE! Beside, "no rules rule" is already a rule itself!!

Tuesday, August 9, 2011

Hanya...

Hanya mereka yang mampu hidup mewah, kerana bekerja begitu kuat...

...dan merasai kekosongan yang maha hebat!


Ok, aku sedang meng-"streotyping"...




T/t: 9 hari berpuasa dan aku belum pernah ke Bazaar Ramadhan, not even sekali! Rekod, rekod...

Saturday, August 6, 2011

Don't Be a Legend, Be a 'Paul Scholes'...

"Don't cry because it's over. Smile because it's happened!"



we'll surely will, Scholes...




photo credit: mail online

It's Either Luck, Or Skills, Or Both... Or None of Them!

It's often debate, especially in sports, either a team or athlete do actually achieved their glory because they are skillful, or based on a pure luck? The debate often goes on until that most of the time to a ridiculous length of time and points...

To take the Manchester United European's glory in 1999 at Nou Camp as an primary example, even today the game is still debated by some about either United deserved the victory or not. Either they won it because they were lucky that night, that it was a fluke, a pure luck or because they really deserve it, being a better team at that night...

Take a look at that night highlight here.

One could argue in Bayern Munich defense about "What if..."

What if one of the two off the post shot were converted?
What if Matthaus never been substituted?
What if Solskjaer and Sheringham never been used?
What if the added time was shorter than 3 minutes?
What if Bayern could deal better with the both corner?


All this come to the equation to finally summarized that United winning is purely by luck and not by any chance by the quality possesses by the team, as later been told by Matthaus himself as, "it was not the best team that won but the luckiest"

But was it the case?

The funny thing about life is that everything is just like a coin. They have two sides of them. It easy to decipher things like 'the ball hit the post' or 'injury added time equalizer' as something caused by luck (or lack of it), but it also worth stated that it can be because of the skills of the player (again, or lack of it)!

When you say that Bayern were unlucky to hit the post twice, when otherwise the goalkeeper already beaten, I would rather said that those Bayern players aren't skillful enough to put the ball in the net, resulting them only hit it to the bar. Maybe they can do it in training or other match, but not at that match, at that level of pressure, at the surface of playing, and so on, and so on... You might want to argue that all the factors that I just stated is something a player can't control, thus strengthen your believe that it were all a bad luck spell for the players, but, a good player can eliminate those factors around him and focusing their mind to their skill and the game and cannot be affected by such factors at a huge sums of it.

So, if a player was to succumb to these factors and pressures, then he or she is not good enough of a player (at least for that stage of a match)!

When you said that it was lucky for United because Bayern most influential player had been subs by the time they scored their both goals, I will tell you that Ottmar Hitzfeld at that time wasn't skillful enough to used his players or subs, wisely enough. He wasn't, at that particular match, skillful enough to overcome United with his tactics and strategies.

How about the injury time? It wasn't for players to decide it for how much he time is added on. Surely it was a pure luck factor? No! Because all the players were aware about the added time's rules. Everyone on the pitch and off the pitch who watch the match know about the added time. So, if they didn't want any added time to be played, they just have to avoid any injuries or time wasting act during the real match's time. But every players know that it will be almost impossible, so they should always prepare to play more than just 90 minutes! They should have the mental toughness and physical ability to stay fit beyond 90 minutes to play out their strategies, to overcome their opponents, and in term of '99 European final, United shows it better and clearer than Bayern did!

Well, the corner kick part is pretty obvious, maybe I didn't have to explain it further...

But, of course, there are a pure unlucky event in football such as this one; and a pure luck situation, such as this one...

But, could it be both because of luck and skill?

Well, why not? It's a matter of classic saying about every goals, or a poacher goals (both United goals were a poacher goals that night), it's a matter of at right place at the right time. United might enjoy a little luck that night. The fact that they were without two most important midfield and players in Scholesy and captain Keano did justified that they did ride their luck on the formation and players who came in to replaced them both in the final.

You might go back to an old argument about how lack of skills from Bayern players at the important moments of the match were mean that it's a lucky night for United... It's one way to view it.

But then, let's not forget the last possibility, which I personally like - it wasn't because of both, luck or skills!

Yes, for the sake of whatever left in a romance (of football), I prefer it to be...

...maybe, just maybe... 




It's destiny!









T/t: while using the classic 1999 European Final as an example, I do believe every sports' result do stand the same arguments. It doesn't matter either it's skills or luck... What's matter is it was meant to be!

Friday, August 5, 2011

Ramadhan dan Budak Sekolah...

Jem dekat KL bila masuk je bulan puasa ni memang lain macam sikit dia punya jem...

Aku rasa sekolah patut diberikan cuti selama sebulan sempena bulan Ramadhan ni. Kalau boleh biar gantikan aje cuti sem dengan cuti bulan Ramadhan... Ala, kira cam style eropah dengan US la, ada summer break bagai. Ini antara lain mampu merencanakan remaja-remaja dan anak-anak kecil kita untuk beberapa perkara yang berfaedah, antara lain ialah menggalakkan mereka berpuasa penuh.

Seperti yang kita ketahui, hendak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau tak nak anak-anak kita membesar dengan suka ponteng puasa, tak ambik berat hal-ehwal ibadat, maka kita harus melath dan menyokong mereka belajar berpuasa pada peringkat usia yang muda.

Lazim diketahui bahawa senang untuk budak-budak sekolah ini untuk berpuasa penuh jika mereka tidak dibebankan dengan persekolahan. I mean, kita pastikan setiap Ramadhan adalah musim penghabisan sekolah or something like that. Universiti sudah memulakan langkah proaktif ini dengan antara lain membuka penggal pengajian mereka pada tahun ini selepas musim perayaan (September 2011). Maka aku fikir, pihak sekolah seharusnya memainkan peranan yang lebih proaktif bagi menjayakan perkara ini ke segenap sekolah rendah dan menengah di Malaysia.

Antara lain cuti sekolah pada bulan puasa ini mampu membina motivasi untuk anak-anak muda ini belajar puasa. Tidak perlu ke sekolah bermaksud waktu tidur yang lebih panjang selepas subuh. Tidaklah nanti mereka rasa terseksa untuk bangun sahur, dan kita semua tahu betapa pentingnya sahur dalam membantu mencapai puasa penuh bagi seseorang individu itu.

Selain itu, tiada tekanan kerja sekolah, kelas malam ataupun aktiviti ko-kurikulum sepanjang bulan puasa bagi budak-budak sekolah. Ini disamping memberi kemenangan perang psikologi kepada budak-budak sekolah bahawa berpuasa lebih mudah tanpa kerja-kerja tersebut, ia membantu mereka untuk mempunyai waktu senggang bagi belajar al-Quran, pergi solat terawikh secara berjemaah, dan/atau bertadarus/berqiamullail pada setiap dingin hari...

Selain itu, dan sebagai sebab utama, kita dapat mengurangkan bilangan bas-bas sekolah di atas jalan raya, mengurangkan kenderaan di atas jalan raya kerana para guru tidak perlu ke sekolah lagi, dan dapat melancarkan perjalanan di jalan raya pada sepanjang bulan Ramadhan. Ini terbukti berkesan pada setiap musim cuti sekolah dan tiada masa yang lebih jem di KL selain pada petang hari bulan Ramadhan!!

Kalau tak, apa l*nc*u perjalanan 30 KM ambik masa 3 jam?!!





T/t: jem yang teruk menyebabkan aku hilang selera terhadap jem roti, dan amat mengantuk pada sebelah petangnya...

Thursday, August 4, 2011

Tips Mengawal Kanak-Kanak Riang di Surau...

"MACAM NAK PERGI PERANG!!"

Marah pakcik tersebut kepada sekumpulan kanak-kanak yang sedari mula terawikh tadi dah memulakan pertarungan antara Power Rangers, Ultraman, Cyber Cop, Ben 10 dan Action Kamen. Kesemua mereka terkejut dan hilang langsung aura keperwiraan mereka sebelum ini. Takut.

En PIC pun terkejut juga! Sedang baru hendak mengangkat takbir solat sunat witir, beliau terkejut dengan jerkahan keras pakcik tersebut dan seraya itu berpaling ke arah budak-budak yang baru kena marah tadi... Habis hilang langsung aura kekusyukkan yang susah payah dikumpulkan sebelum ini. Takut.

Rasanya peristiwa di atas adalah biasa terjadi di bulan Ramadhan, di mana-mana jua di seluruh pelusuk Malaysia ni... Bulan-bulan lain mungkin tak sangat, sebab tak ramai budak yang pergi sembahyang dekat surau ataupun masjid. Jangan kata budak, bapak budak pun belum tentu boleh nampak muka dekat surau/masjid sebelum dan selepas Ramadhan...

Tapi itu cerita lain.

Bagi yang biasa ke surau time Ramadhan (aku cerita time Ramadhan je lah, pasal kalau luar Ramadhan, aku pun tak rajin ke surau jugak, mua hah hah!! :p), memang biasa untuk merasai suasana kanak-kanak yang hyper-active semasa tengah sembahyang terawikh. Kadang-kadang tu memang mengganggu part-timer kaki ibadat, macam aku ni... Tapi bagi aku, gangguan sesedikit itu belum cukup untuk mengganggu gugat iman aku untuk fokus pada sembahyang terawikh aku, keh keh keh (Woit! Orang berlagak, ibadat dia tak ke mana lar weyh, kena laknat karang baru tahu!!)

OK, jokes aside, actually, benda ni kita tak boleh pandang main-main. Macam yang pak cik di awal cerita ni marahkan tadi, budak-budak yang buat bising ni kadang-kadang melampau sangat. Macam nak pergi perang dia punya riuh... Tapi aku ingat time aku sekolah menengah dulu, asal setiap selepas Maghrib, sebelum Isyak, surau sekolah aku pun riuh jugak.. Macam ada orang set up pasar malam ke apa, entah... Jenis kalau kat surau tu, banyak je topik untuk dibualkan, tapi bila orang suruh buat public speaking, group discussion ataupun group presentation, semua tetiba jadi senyap sunyi jer...

Tapi itu cerita lain, cerita lama zaman sekolah-sekolah dulu...

So, aku kira, kalau nak harapkan ada orang marahkan budak-budak ni hari-hari macam yang pak cik tadi buat pun tak patut jugak aku rasa, lagipun memang adatlah budak-budak ni, kalau dah berkumpul, mana boleh tak meriah jadinya, ye dop? So, pada aku parents kena ambik perhatian. Untuk itu, aku ada satu tips yang sangat berguna untuk diaplikasikan pada bulan puasa ni. Ye lah, macam yang aku tulis kat atas, hanya time puasa je pun benda ni terjadi... Tapi takpe, kerana sekarang penyelesaiannya ada di hujung jari anda!

Tips dia senang je, sebelum anda bawa anak-anak anda ke surau pada malam harinya, pastikan mereka berpuasa penuh pada siang harinya. Ini bagi membolehkan tenaga mereka di'limit'kan untuk sebelah malamnya. Selain itu, pastikan juga kanak-kanak ini tidak dihidangkan dengan makanan yang mengandungi banyak gula ringkas semasa berbuka puasa... Senang cerita, jangan bagi langsung lah makanan yang berperisa manis. Kalau boleh bagi protein banyak-banyak, dan sayur-sayuran. Selain cara ini akan menyihatkan tubuh badan mereka, mereka juga akan mempunyai sedikit tenaga untuk teruja dalam masa antara Isyak dan selepas terawikh. Ini kerana, sumber gula dari protein agak lambat diproses tubuh, menyebabkan mereka lebih mudah mengantuk daripada berlari-lari keliling surau pada waktu tersebut.

Ini juga akan memudahkan mereka tidur awal pada malam tersebut, dan senang bangun sahur serta awal ke sekolah pada hari keesokannya. Nah, satu penyelesaian untuk tiga masalah sekali gus...

Ya, ya... Sama-sama... tak payah ucap terima kasih banyak-banyak... : p

Ok, again, jokes aside, sebenarnya aku rasa, kehadiran kanak-kanak, terutamanya yang di bawah umur 7 tahun ke surau untuk solat terawikh adalah tidak perlu sebenarnya. Aku sedar, mungkin niat para ibu bapa adalah untuk mendedahkan anak-anak mereka mengenai sembahyang berjemaah di surau/masjid, namun, niat tidak menghalalkan cara! Sudah lah kanak-kanak ini tidak memahami maksud tujuan ibu bapa mereka, tapi mereka jugak berbuat bising yang boleh mengganggu para jemaah untuk bersembahyang. Walaupun hanya sembahyang sunat, tapi terawikh adalah antara ibadat sunat yang sangat dituntut, kerana keistimewaannya yang hanya boleh ditemui pada bulan Ramadhan. Jadi tak patutlah jika fokus para jemaah ni diganggu dengan bunyi bising para anak-anak ini tadi [aku takpe, aku tak mudah hilang fokus... aku iman kuat, hehe...].

Jangan lupa, dosa kanak-kanak belum baligh ni nanti, ibu bapa mereka jugak lah yang kena tanggung...

Jadi pada pandangan aku, kalau benarlah para ibu bapa ni hendak mendidik anak-anak mereka agar biasa dengan suasana sembahyang jemaah dan ibadat lain di surau, sekurang-kurangnya lengkapilah diri anak-anak anda dengan pengetahuan basic seperti adab-adab di surau dan sebagainya. At least, ajar lah anak anda agar menghargai solat dan mendirikannya dengan betul (in term of basic), cukup rukun dan sebagainya, sebelum mula membawa mereka ke surau/masjid. At least dengan cara ini, anak anda ke surau/masjid dengn pengisian, dan bukannya memenatkan badan dengan tanpa faedah. Seriously, kalau nak bermain dengan kawan-kawan, bawak je diorang ke taman permainan or something... Kat situ, nak berhempas, nak jadi Ultraman bagai, jadi lah!!

Jangan risau baju kotor, sebab sekarang kita ada Fab (iklan jap)... Bukan Fabregas la, sabun FAB!!

Seriously, kalau kita susuri sirah nabawiyah pun (sejak masuk Ramadhan ni, banyak pulak post berunsur keagamaan kat !Trash Talk! ni kan? Tape lah,sebagai peringatan kita semua... huhu), perintah solat tidak turun sehinggalah pada peristiwa bersejarah, Israk mikraj yang berlaku pada tahun ke-10 kenabian Nabi Muhammad SAW. Maknanya sudah 10 tahun Rasulullah mengajar ilmu tauhid dan basic adab-adab dalam Islam kepada penduduk Mekah, sebelum Allah SWT menurunkan perintah solat kepada umat manusia. Ini dapat disimpulkan bahawa, ia mengambil masa selama 10 tahun untuk seseorang normal itu untuk mendalami Islam secukupnya sehingga dia mampu melaksanakan kesemua syariat Islam dengan sempurna dan tersusun. Sebab tu lah kita biasa dengar yang kita patut mula menggalakkan anak-anak kita sembahyang pada usia 7 tahun, dan dibenarkan merotan./pukul (pada tempat-tempat tertentu) jika mereka masih meninggalkan solat pada usia 10 tahun...

Sebenarnya, peraturan "pukul pada umur 10" ni pun bergantung jugak... Bergantung kepada dah berapa lama kita ajarkan dan terapkan dalam diri anak-anak kita mengenai Islam itu sendiri. Kalau bermula sejak dari umur mereka 1 hari lagi (Alhamdulillah), maka boleh lah kita pukul mereka jika mereka masih degil untuk mengikut syariat Islam (Solat dan puasa, mainly) pada umur mereka 10 tahun. Jika tidak, ia dikira dari 10 tahun waktu selepas kita mengajar kepadanya ajaran Islam itu sendiri...

So, kalau sesetengah orang itu mengharapkan agar pihak sekolah mengajar anak-anak mereka adab-adab dan pengetahuan Islam itu sejak dari bangku sekolah, iaitu pada umur 7 tahun, maka kita hanya layak untuk memukul mereka pada umur mereka 17 tahun, which, by any mean, almost late already...

But, hey, they do say, "better late than never..."

Lastly, aku nak terangkanlah yang aku bukannya nak berlagak alim ke apa, mungkin pandangan dan tips aku salah. Jika salah, tolong tegurkan... Tapi, bagi aku, kita kena tengok pada a big picture lah. Didikan anak-anak ni sepatutnya bermula dari rumah. Sebab tak adillah kalau orang-orang yang datang ke surau, niat nak dapat berkat Ramadhan, nak sembahyangsunat terawikh berjemaah and so on, tapi diganggu oleh anak-anak kecil ni. Bukanlah salah mereka (anak-anak tersebut)yang tak mengetahui apa-apa, tapi para ibu bapa haruslah sedar yang merekalah yang mencorakkan anak-anak mereka...

Jadi taklah nanti masa sembahyang terasa seperti duk kat medan perang...



T/t: up next... 'tips mengatasi jem ketika Ramadhan...'

Tuesday, August 2, 2011

Less is More!

Attention whore... I guess that's all that befitting them. I mean, we all can like or hate something, but to go all out to justify your love or hatred, to condemned  someone else with a different opinions something of sort like he or she had commit a murder, just doesn't make sense! I think they're all just an attention whore... Pity them, a bunch of lack of love and tenderness kids...

Freedom of speech, a connotation so widely used wrongfully. A term to justify and make their own childish act as a righteous one. I fully did not understand the meaning of 'Freedom' in 'Freedom of Speech'... Some say, when we give an idiot a freedom of speech, they will come out with something stupid (obviously), and they tend to twist facts and make bold argument, most of the time didn't favor the topic that being discussed before hand. But then, do we stop them? Do we stop idiots from commenting on subjects? Then we're already give limits to 'freedom of speech'. With limits, 'freedom' become a redundant word... There is no freedom in freedom of speech itself, and people fight for their right to express their opinions. What they forget or didn't get it is, the opinions usually only matter when its support our own! When the idea is supporting our own ideas, then we say it as 'freedom of speech'! Now, someone comes in and said, those idea were stupid, next thing we know, we're bashing that person just because he is having his 'right' for 'freedom of speech...

You see, the problem is, this kind of act usually an one way kind of act... Some of us recognizing hatred as the way of ideas on certain topics, but when someone came in with their own ideas, which in turn suggesting that they're in love with the things discussed, we tend to write them off as soon as an opportunity comes! Political debate is an easy example. When people slagging off the government, they tend to pour in evidence, which most of the time is one-sided, then, when someone else come with the evidence that the government is actually in good hand, then come the comment to prove it, and the kind of evident they wanted is the one that one-sided to them, rather an one-sided to the government, which is an ironic in itself, since the first proof was actually already an one-sided to the opposition. The same things happen vice versa...

And, sadly, it wasn't stop on political issues only. We fought, under the disguised of 'Freedom of Speech' on issues regarding economy, races, football team, nationality, and religions. Most of us couldn't keep our head down and tend to offend the other party. Yes, again we using the 'freedom of speech' as a way to make it all 'legal', but then, when it's in turn happen to us, we give an excused like, "Idiot shouldn't been given the right of 'freedom of speech'..." kind of thing!

****

Apostasy from Islam in Malaysia has become an on-off issue to the public. Many not talked about it widely anymore, but some do think and know they were became larger and larger in the region. The most common thought is apostates were to be killed after they left Islam, but in modern Muslim's world, there's still debate on it. Sure, there are hadis stated that they should be killed, but then, the translation of it is vary. Certain scholars argue that it's only applied to those who threaten the Muslim's world as general, putting the community in grave danger, then its equal to betrayal, which will be punishable. In a 100% Muslim country, which by far on modern world, couldn't be recognized by any of Muslim scholars (cause they didn't actually apply the true sharia's laws, even though the leader of the country is a Muslim and/or the majority of the people are Muslim), apostasy will become an punishable crime, be it an execution or prison. But that's should be leave as a political rules of certain country rather than make it as a global issue...

Now, when there are depress on apostasy, like a mandatory execution or legally-bound to can't change the religion, those who think Islam is not their religion anymore will tend to rebel! The rebel include certain amount of prejudice, threat and bad-mouthing the religion as a whole. These group of people tend to use their personal experience or their closed one as a guide line how the religion really are. Those religions were usually influenced and drive by a person, who, even by their appearance is Islamic, their embodiment might beg to differ! The trauma they get are now being released in form of an attack towards the religion ideology, teachings, history, laws and the followers...

Do they really need to disperse Islam? No. Do they think its the only thing left they can and must do? No. If they really don't need Islam, then be it. Be peace with their choice as the Muslims also should be peace with their choice. But they were not! If you think that they were actually doing it (disperse Islam) to let go off their deep emotion for being depress of cannot expressing their true self (an apostate among Muslim), then they should just revealed themselves! 

After all, if you do have a firm believe in what you believed (in case of atheist, believed that there's no God), then you should stand up for it, even if it's mean losing your own life! Many earlier Muslims scholars and fighters did this to proved their faith, so why can't you??

At the end of the day, as for me, it always go back to an old saying...

...haters, will hate!" 

Come back to an issue regarding an apostasy in our dear country... I don't know about you, but for me, if that is what the really want, why don't we just let them go. I know there will be a lot of consequences, but, like an old Malays saying goes, "you can't cover an elephant corpses with a coconut trunk " (direct translation, LOL!!)! So, rather than focusing on how many of them turn from Islam and how they will threat our future generation, I suggest that we work on our own 'weapon', that is to give our youngster an early, firm basic knowledge about Islam. Draw them towards Islamic teaching by making it fun and realistic. We ourselves should be their role model, rather than being suck up in the hedonism of the modern world itself...  

We don't need them anyway, the apostates... With them, sure, our number on the statistic sheet might look bigger and more powerful, but truly is, they were, and maybe we ARE too were the 'bubble' that our Prophet (SAW) had long prophesied so... Quality, not quantity that's matter, and to be honest, we might be lacking on both area right now... Shocking, but true! 

For me, though many might not agree with... less is, indeed, more!




T/t:  For you is your recompense and for me my recompense. (Quran, 109:6)

Monday, August 1, 2011

Echoe...

Is it fair for me to hate an association as whole just because I hate (just) someone in that association?
...and is it fair for me to just hate him/her just because he/she doesn't understand me and think differently than me?




Then, is it fair to hate someone back just because they done the same as above to me?






T/t: because I pity them and pity me for can doing nothing...