Sunday, February 28, 2010

Celebrities Look Alike

 
Chester Bennington of Linkin Park


VS



John Terry of Chelsea


Kembar lain mak nieh...

Saturday, February 27, 2010

Martial Art Classroom: How to Execute a Reverse Swing Kick

Head Note (so it'll go into your head, not been kick away by your feet...): This is an article on how to execute Reverse Swing Kick (or any other names that you might has known it before). The tips are purely from my previous training and experiences with a help from a clip I found on You Tube. This might not be the best tips you might find around, but it's work for me, and should work for you too. My advice is, you should get some proper training in basic martial arts first before attempting any tips shown/discuss here! Note that this isn't a basic skill that you might learn in one or two session of martial arts classes. This skill even can't be done by someone with high rank martial art's students unless they have came through a rigorous training!!

*Since this is a very advance technique, it is not proper for me to start an article about it by skipping all the basic, especially all the Taekwondo basic kicks. It's been my vision to make this blog as a partial martial arts blog with  tips about self defense and martial arts techniques. I should start with something more basic, but I couldn't help myself when one friend has recently state how frustrating she was when she couldn't yet get grip of how to execute a proper back swing kick.

Now, for a skill checklist before any attempts to train this kicks are:
1. Basic front kick
2. Basic  high turning kick
3. Back thrust kick

Those three kicks are VITAL to master before you can have any easy and successful attempts in execute a proper back swing (of course the word 'easy' might be subjective...)

Below, a clip from You Tube that might be useful to help you to get grip of the skill/technique:




Now, a key to note is that every single Taekwondo kicks (I'm sorry for only use Taekwondo as an example, coz it's the only arts I've learn officially and know much of it. I believe that any other martial arts might have the same concept nonetheless, but to escape myself from any unnecessary mistakes, I'll just take Taekwondo as a main example/concept in sharing techniques tips =D) is the turning of the anchor leg! The anchor leg is the balance leg or the standing leg when we execute a kick. For example, when you kick with your right foot, your left foot is automatically be an anchor leg, so do vice versa (unless you're doing jumping or flying kick)

As in turning kick and back thrust kick, the turning of the anchor leg is the first motion we need to get it right! As for Back Swing, the turning of the anchor leg is similar with the turning of the anchor leg when we execute the back thrust kick! (Now, if up to now, this article doesn't made sense for you, I advice you to stop reading... Come again when I linked this post in other post in the future, God willing!) Watch the clip carefully at the point of when he start the kick. The front leg, being an anchor leg itself, FIRST start to turn, and the motion of his body turn backward is similar with the turn when we execute back thrust (that's why you need to master the back thrust before start to learn this...)

The different between back swing with back thrust is the direction of the end of the foot. Back thrust, like its name, is to use some thrust in direct motion of the kick!! So, you'll hit your target mainly with your heel. While for back swing, the foot area to hit your target will be mainly on foot print, or accurately around toe mounds and outer arch.

 
picture taken from here


Unlike back thrust, after you kick with back swing kick, the kicking leg must come back to its starting position. It's vital to come back to its starting point for:

1. to make sure it have enough power on its contact with the target.
2. to make sure the executor can come back to ready position after an attack.

Training:

Now we come to an important part. It's not easy to straight away execute a kick just like the video. Having stated three kicks above, the importance of mastering it all is to make it easier and give your body a sense of recognition of all the movements needed in executing back swing kick. The way I did it (12 years ago) is to train by my friend's way. First we need to do is to get the sense of recognition much needed in execute it. We must train ourselves to feel the sense of turning the body and lift our feet to the air backward. While doing this, we will not escape from the feeling of off balance. For starter, just low your body to the ground, and use one arm as an anchor to balance your body, then raise your leg as high as you can. Keep doing this to get the feeling of raising kick and turning the body. Use some sort of high target to measure how high you can go from each kick (no need to get its accurate, just to give some idea of how high you can reach).

Once you get the concept and the feeling right, you can train your balancing, by remove the anchor arm, and raise your body a bit higher with every kick executed. You might get a little bit off balance, but with a repetitive training, you'll overcome it!

In getting the kick right, two important elements are very much needed:

1. Patience
2. Hardwork!

Saying that, you must know that Rome wasn't build in one day... Keep doing the same training over and over again, overcome the dizziness and bored you might feel during the training of it. Here are the elements or equipments to help you to reach your target faster!

1. Target: Any kind of thing can be your target as long as it got height. My favorite is a pillar or pole (flag pole would do...).
2. Partner. To hold a target, or/and to give you a comment about your training/improvement.
3. Good coach/instructor - of course, much needed
4. Fear factor - Erase all the fears yu might have such as fear of falling, fear of injuries and fear of dizziness..
5. A basket to throw up, in case you failed to overcome the dizziness, huhu (ok, I'm just kidding =D)

Execution

Assume you're kicking with right leg.
1. In ready position, your right leg will be your rear leg.
2. Turn your tips front of your front's leg, that is your left leg, to the right. Simultaneously turn your body in semi circle to your right.
3. Once you complete the body turn, raised your right leg, and with a momentum of the turning of your body to the right before, give your kick some momentum to complete a circle and therefore enough force into the kick.

Extra:

1. the target for this kick would be face area, it is as if you slapping your opponent face (just this time with your foot...)
2. It is call 'Reverse' Turning Kick by some, coz when you execute it, you'll notice its pose would be a reverse of the turning kick.
3. In self defense, you can also use the back heel as a contact spot to the target, as its give some more damages to the target. But in Taekwondo sport, just keep it with the area we already discussed...
4. This is one very devastating kick! Keep training until you get the target right, coz as saying goes, the murderous the weapon is, the more danger it is when its backfire... The same as "the higher you go, the harder you fall"... but, hey, that's the risk...
5. You can also train back swing first, then go to train back thrust as both are a link-up skill/techniques that can relate to each other... But the normal way to do is by train your back thrust first.

T/t: Keep practicing to improve ourselves. I'll value any opinions or other/better tips. Just keep it coming on comment/trashback section... =D  

Friday, February 26, 2010

Edisi Awal: Cinta Memerlukan Pengorbanan!

Orang cakap, "Cinta memerlukan pengorbanan!"

Namun, sejauh manakah pengorbanan yang diperlukan untuk membuktikan sekuat mana cinta kita?

Sempena Maulidur Rasul ni, sukalah aku membincangkan tentang pengorbanan rasulullah dalam merealisasikan cinta baginda terhadap Allah SWT, agama Islam, dan ultimately, kita semua sebagai umatnya...

Kita sering berbicara dan menyambut Maulidur Rasul. Ia sudah menjadi satu perayaan yang terpenting kepada kita sehingga ada yang termengadah apabila salah satu kerajaan negeri di Malaysia ini berura-ura untuk menyekat perarakan Maulidur Rasul di negeri pimpinan mereka. Namun, sejauh mana kita menghayati pengorbanan Rasulullah dan para sahabat dalam menegakkan Islam? Tak perlu lah kita mempersoalkan apresiasi kita melalui amal ibadat kita, aku tahu kita semua ada cacat celanya! Cukuplah sekadar pemahaman dan penghayatan kita mengenai sirah nabawi sahaja yang aku persoalkan...

Cuba bayangkan, dilahirkan sebagai seorang yang yatim dan menjadi piatu menjelang umur 7 tahun. Seorang manusia biasa pun dapat merasai betapa sukarnya hidup sedemikian. Dibesarkan tanpa kasih sayang ibu bapa kandung, namun ini menyediakan Muhammad (SAW) satu pentas pembinaan karekter bagi membantu baginda dalam misinya pada masa mendatang dalam riwayat baginda!

Baginda dibesarkan dengan mengembala kambing dan membantu bapa saudara baginda berniaga sehingga ke negeri Syam dan sebagainya. Tiada apa-apa yang signifikan dapat kita pelajari dari sejarah awal baginda melainkan baginda terkenal sebagai seorang yang sangat amanah dalam setiap aspek kehidupan, sehingga digelar sebagai 'Al-Amin'. Kejujurannya dalam berniaga menarik minat Siti Khadijah yang mempersuamikan baginda kemudian harinya.

Menjelang umur 40 tahun, sudah menjadi rutin baginda untuk pergi ke luar Mekah, ke Gua Hira' untuk melakukan ibadat ataupun diberitahu kepada kita melakukan khalwat (yakni bersendirian untuk menghayati ketuhanan). Untuk mengetahui bagaimana baginda boleh beribadat walaupun seruan Islam belum sampai kepada baginda ketika itu, hendaklah difahami bahawa agama Hanif (iaitu yang dibawa oleh Nabi Ibrahim a.s) masih subur, cuma ia disadur dengan kepaganan apabila unsur-unsur berhala dimasukkan! Namun Muhammad (SAW) menolak penyembahan berhala, dan khalwat baginda di Gua Hira' boleh kita simpulkan sebagai satu meditasi dalam usaha mendekati dan mengenali sang Pencipta.

Namun, suatu hari ketika baginda berusia 40 tahun, baginda didatangi malaikat dan dilantik sebgai Nabi dan Rasul terakhir. Tak perlu la aku ceritakan lebih lanjut memandangkan aku yakin, we already know pretty much what happens next! Sekarang, untuk lebih memahami situasi baginda, aku akan cuba meletakkan situasi kita, sebagai orang biasa sebagai perbandingan. Bagaimana jika kita bertemu dengan malaikat atau mana-mana unsur ghaib ketika kita berseorangan di dalam gua? It will freak a hell out of us, for sure!

Apabila kita diberitahu, ketika kita berumur 40 tahun, bahawa kita terpilih untuk melakukan satu misi yang boleh dianggap mustahil, iaitu mengubah segala amalan dan adat istiadat yang sedia diamalkan dalam masyarakat setempat kita pada ketika itu, sanggupkah kita menerimanya? Di sini, bagi kes Rasulullah, baginda bertuah kerana mempunyai Siti Khadijah sebagai isteri. Siti Khadijah tidak mempersoalkan peristiwa yang menimpa baginda (lagipun dia tahu akan kejujuran Muhammad SAW), bahkan meyakininya dan menjadi pengikut baginda yang pertama! Jika anda sudah berkahwin, yakinkah anda pasangan anda akan melakukan perkara yang sama untuk something much less?

Apabila pertama kali baginda berdakwah kepada kaumnya, iaitu kaum Arab Quraish, mereka dihimpunkan pada satu bukit, dan berkatalah baginda,"Jika aku mengatakan kepada kamu bahawa ada segerombolan musuh di belakang bukit ini dan bersedia menyerang kamu, sanggupkah kamu mempercayai aku?" Tujuan baginda adalah untuk menguji sejauh mana kaumnya mempercayai baginda. Lagipun, kaum baginda sendiri yang menggelarkannya sebagai 'Al-Amin', iaitu seorang yang sangat boleh dipercayai... Lalu berkata, surprise, surprise, Abu Jahal (kalau aku tak silap, huhu),"Ya Muhammad, kami mempercayai segala yang kau perkatakan kerana kamu tidak pernah berbohong!" Lalu Muhammad (saw) membalas, "Jadi tahulah bagi kamu sesungguhnya aku dilantik menjadi Rasul dari kalangan kamu dan aku membawa risalah tauhid dari Tuhanku dan juga Tuhanmu" dan sekali lagi Abu Jahal berkata,"Sesungguhnya Muhammad itu berbohong dan sudah gila" (jika tak silap aku, baginda dicampakkan batu oleh Abu Jahal, maaf sebab aku tak boleh nak menyatakan dari riwayat mana datangnya kisah ini, tapi aku rasa it's pretty common for muslim to know this story... siapa yang tahu riwayatnya, boleh la bagitahu aku kt ruang komen, ok...)

Betapa mudahnya Abu Jahal, seorang bapa saudara Nabi SAW, yang pada awalnya sangat mempercayai baginda, menuduh baginda berbohong kerana baginda mengakui kerasulan baginda. Sebab apa Abu Jahal bertindak demikian, aku rasa pretty obvious, jadi aku tak terangkan lah di sini...

Jadi sekali lagi aku bertanya, mampukah kita bertahan di khalayak ramai apabila kita dituduh berbohong walhal kita memberitahu satu perkara sebenar, bahkan dicampakkan pula batu oleh khalayak kita?

Banyak dan panjang lagi kisah-kisah kesusahan yang dilalui baginda dalam memperjuangkan Islam. Antaranya seperti kisah baginda di Tha'if. Belum dikira dengan peristiwa pada 'Tahun Kesedihan', diletakkan batu besar ketika baginda sujud di depan Ka'abah, kecederaan daripada perang, kisah mengenai seorang nenek yahudi yang sering mencampakkan air muntah ke atas baginda apabila baginda melalui depan rumahnya ntuk ke masjid SETIAP HARI (!) dan bayak lagi...

Jikalah kita meletakkan diri kita sendiri di tempat baginda, mungkin masuk hari kedua sahaja kita diberikan tugas menyebarkan Islam, kita sudah berputus asa! Tapi tidak bagi baginda. Selama 23 tahun beliau berjuang, dan mungkin selamat untuk mengatakan, hanya pada tahu terakhir hidupnya sahaja penentangan terhadapnya mungkin boleh kita simpulkan sebgai berkurangan, kerana baginda sudah berjaya menawan kota Mekah!

Cuba kita bayangkan, jika baginda mengambil keputusan untuk tidak lagi menyebarkan Islam, kecuali pada kalangan yang telah pun menerimanya at his first effort, this is understandable jika diambil kira penentangan dan seksaan, serta ugutan dan cubaan bunuh terhadapnya, maka jika itu berlaku, berapa ramaikah dari kita sekarang yang masih dapat menikmati nikmat Islam itu sendiri? Jika kitalah yang diberi tanggungjawab itu, adakah kita mampu bertahan selama mana baginda, yang mampu mendoakan kesejahteraan penduduk Tha'if dan memohon hidayah untuk mereka, sedangkan dakwah baginda ditolak mentah-entah, menerima penghinaan dan lemparan batu-batu dari kanak-kanak di situ (it's a great insult for any adult to have little kid throw stones at you...)!

Siapakah kita untuk mengatakan bahawa, sebelum dilantik sebagai Rasul, baginda tidak mempunyai impiannya sendiri. Sekurang-kurangnya, baginda pasti mempunyai impian untuk membina keluarga yang bahagia dan hidup aman damai sehingga ke anak cucu.... Namun, segala impian itu harus dikorbankan untuk syiar Islam! Now, that's something to tell your love!

Pengorbanan baginda sebenarnya banyak lagi. Rujuklah sirah baginda dan hayatilah apa yang tersurat dan yang tersirat untuk penghayatan yang lebih mengenai pengorbanan baginda dalam menyebarkan syair Islamiah ke seluruh ALAM! Cubalah meletakkan diri kita sendiri pada tapak kaki baginda dan fikirkan apakah tindakan kita apabila melalui kesusahan dan cabaran yang dihadapi Rasulullah. Of course kita tidak sesempurna baginda dan baginda menerima pertolongan dari Allah swt sendiri, tapi sekurang-kurangnya we can get an idea what it's feel like to fight for what you believe and the truth in an era when everyone are opposed to you...

Dengan memahami jerit perih dan susah payah baginda, mungkin kita sedikit sebanyak akan lebih menghargai nikmat dan anugerah Islam yang diberikan kepada kita, terutamanya yang bergelar sebagai Islam baka seperti majoriti dari kita ini... Then, hope it will give us more strength to do what we been toughs by Islam...

Jadi, selamat menyambut Maulidur Rasul... perbanyakkan selawat ke atasnya pada hari ini dan juga pada hari-hari yang mendatang...

Wednesday, February 24, 2010

the Damned United...

Mungkin perkara yang paling aku benci dalam meminati bola sepak dan Manchester United ni, apabila seseorang itu menghina United dalam keadaan yang tidak sepatutnya...

Biasanya haters akan mengatakan atau membincangkan sesuatu seperti, "Eleh United, menang pun nasib jer", "Ferguson takde benda lain ke nak buat selain marah ref bila team kalah?", "Apsal United mesti dapat banyak injury time bila diorang kena tinggal (ketinggalan)?", "Apsal ref bias kat United? Player tak kena kad bila foul dan senang dapat free kick?" dan macam-macam lagi...

Yang peliknya, tak pula benda-benda ni diungkitkan apabila team yang mereka support juga melakukan perkara yang sama (kritik ref, menang nasib/last minute goal, dapat injury time banyak dsb)

Lebih pelik bila ada pula yang mengaku neutral tapi mengatakan yang United lucky or what so fucking ever bila diorang menang, tapi menafikan yang team lain menang sebab diorang pon lucky jugak dengan pelbagai alasan!

Well, guess what? Luck is part of Strength! Live with it!!

C'mon lar! For every case that you raised to question how good or bad United is/was, I can give a similarity of comparison for your own freaking team!

United menang nasib? Barca pon menang nasib jugak masa semi final UCL tahun lepas, kalau bukan kerana injury time goal, dan beberapa penalty claims ruled out, jangan kata menang UCL, masuk final pun belum tentu!! Chelsea? Terry header masa menang kt Bridge ari tu pasal foulkan Brown, ref tak nampak, dan season lepas bila korang dapat free kick last minute dan Kalou score equaliser?! Macam mana pula Liverpool? Berapa kali diorang menang dalam injury time dalam Liga season lepas selepas diorang ketinggalan? Owh, bila United dapat gol last minute, kitorang 'lucky'? Bila korang dapat gol last minute, even daripada penalty 'dive' pon, korang (super maha) hebat? Pii rah mabuk!!

United dapat injury time melampau masa diorang ketinggalan? Habis, team korang dapat injury time melampau masa tengah menang tu, camne pulak? Bila dalam satu-satu match tu diberi extra time, so, masa diberikan kepada kedua-dua team, apsal pulak kena komen pasal masa tambahan tu? Kalau United boleh score dalam injury time, kenapa team lawan tak boleh? Sebab diorang tak bernasib baik atau sebab United lagi hebat?? Lu pikirlah sendiri!!

Ok, United main tak cantik? Define 'main cantik'! Passing game? Check! Long Ball? Check! Good defense? Check! Good Offense? Check! Win trophies? Check!

So, nak kriteria camner lagi baru puas hati??

United one-man team? Abis, siapa dia one-man tersebut? Rooney? Habis, time United menang UCL dulu, bergantung pada Rooney saje ke? Siapa score semi final goal lawan Barca dulu? Scholes kan? Apsal tak jadi one-man Paul Scholes team? Sebab Rooney penjaring terbanyak United, so dialah one-man United? Abis, team-team lain yang ada top scorer tu automatik jadik one-man 'the top scorer' team lah?? Kalau camtu, SEMUA team pun one-man team! LOL!!

Adakah Rooney boleh score tanpa great play from midfield dan assists dari players like Fletcher, Carrick, Scholes, Nani, Giggs dan Valencia serta Berbatov? Adakah gol-gol Rooney sufficient untuk memastikan United menang games kalau defense taik dan keeper lemau? Tepuk dada, tengok la replay matches! hu hu hu...

So, player United got away dengan foul? Habis? Salah United atau bad decision dari ref? Jangan lupa, setiap team akan kena badi bad decision dari ref! United pon penah kena, team lain pun pernah kena, heck, even mana-mana sukan dan atlet pun akan kena lar beb!! Go play some fucking sports before you comment about referee indecision on certain match or team, please!

Manager United selalu kritik ref bila kalah?! Bagi aku seorang manager yang kritik ref bila dia menang! Mungkin ada satu jer sampai sekarang yang aku tahu, iaitu manager Bayern Munich, tu pon pasal perlunya teknologi video untuk bola sepak lepas Klose score gol offsaid hari tu... Lagipun, manager lain pun ada jugak yang kritik ref... mungkin tak sebanyak Fergie, tapi tu sebab aku rasa diorang don't have any ball untuk tanggung akibat perbuatan diorang... Takut kena denda ngan FA! So, United berbangga mempunyai seorang manager yang berani kerana benar, and got balls, uols!!

Ceh, so, apa lagi yang korang rase korang nak komplen pasal United? Tinggalkan komen kalo ade 'balls'!!

T/t: This blog called !Trash Talk! ain't for nothing!!

Evolution Theory!

Teori Evolusi merupakan satu teori yang dipelopori oleh Charles Darwin, mengenai hubung-kait antara benda hidup dan menyatakan bahawa setiap individu benda hidup mempunyai akar keturunan yang sama. Satu elemen terpenting dalam teori ini adalah setiap makhluk akan berevolusi, yakni berubah secara perlahan-lahan untuk berasimilasi dan beradaptasi dengan persekitaran mereka, dan biasanya mereka akan menjadi lebih 'maju' secara biologikal.

Bagaimanakah 'maju' secara biologikal itu?

Dengan meletakkan manusia sebagai makhluk/organisma termaju di atas muka bumi ini, sifat yang lebih menghampiri manusia dianggap sebagai lebih maju. Namun, secara mudahnya, jika sesuatu makhluk itu dapat beradaptasi dan berasimilasi dengan alam sekitar dengan lebih baik, mereka juga dianggap lebih maju. Contoh secara mudah ialah, jika seekor monyet itu mempunyai tangan yang lebih panjang untuk bergayut di atas pokok dan mencapai makanan di atas pokok yang lebih tinggi, ia akan dianggap lebih maju kerana mampu beradaptasi dengan lebih baik dengan suasana alam sekitar sumber makanannya.

Tujuan evolusi adalah demi melahirkan makhluk terunggul - so do said the theory...

Masalah mengenai sama ada teori ini benar atau tidak sebenarnya masih berterusan. Kurangnya bukti kukuh menyebabkan ahli Darwinism (mereka yang berpegang teguh kepada teori evolusi) masih gagal untuk meyakinkan orang ramai mengenai kebenaran teori ini. Aku rasa, mereka juga gagal meyakinkan diri-sendiri mengenai kebenaran teori ini.

Masalah mengenai Origin of Species Darwinism ialah, ia meletakkan manusia sebagai makhluk yang berasal dari beruk, sekaligus menolak pernyataan dari Bible dan juga Al-Quran iaitu Adam sebagai manusia pertama yang dijadikan Tuhan. Teori ini juga digunakan oleh ahli anti agama dan Tuhan untuk menolak hujah asal-usul kejadian manusia, terutamanya yang dibawa oleh agama-agama samawi. Masalahnya, bagi menolak dalil kitab-kitab agama mengenai asal-usul kejadian makhluk, teori ini masih belum cukup kuat! Kenapa? Kerana it's just a f*cking theory!!

 
Charles Darwin


Teori ialah, jika anda faham mengenai sains, merupakan satu hipotesis. Satu jangkaan terhadap sesuatu mengikut beberapa pendapat (atau imaginasi!) dengan sedikit bukti untuk dijadikan asas! Teori ialah sesuatu yang tidak mutlak dan boleh dinafikan kebenarannya. Apabila bercakap mengenai teori, it will be contestable, yakni anda boleh cuba untuk membuktikannya salah!

Jika perkara itu jelas tidak boleh dibuktikan salah, maka sains akan memanggilnya sebagai hukum/law. Ambil contoh Newton's Law of Gravity . Ia diberikan ungkapan 'Law' kerana ia mutlak! Setiap benda berjisim akan mempunyai graviti, iaitu satu daya tarikan terhadapnya. Bumi sebagai planet mempunyai jisim yang besar, lalu mempunyai graviti yang menarik buah epal dari rantingnya dan terkena kepala si Newton. Disebabkan oleh bukan sahaja buah epal yang tertarik ke arah bumi (tanah), maka teori graviti ini bertukar menjadi hukum graviti. Hukum tidak boleh dinafikan atau contestable (well, secara teorinya tidak boleh, unless somehow we got a strong case to deny a law, then we're really gonna put our name beyond Noble prize, we're gonna be a legend in science world!!). Antara hukum-hukum sains yang lain ialah Kepler's Three Law of Planetary Motion, tiga Newton's Law of Motion dan Denis Law... oops! Yang terakhir tu ialah legenda Manchester United, tiada sangkut paut dengan sains (unless keupayaan menjaringkan 45 gol semusim merupakan satu misteri sains...)

 
Sir Isaac Newton with THE apple...

Jadi, menggunakan Teori Evolusi untuk menerangkan permasalahan asal-usul kejadian makhluk secara saintifik adalam pre-mature dan naif, sekurang-kurangnya sehingga bukti yang lebih kukuh ditemui dari arkeologi. Bukti yang ada sekarang adalah tidak sufficient bagi menukarkan teori ini menjadi Law of Evolution.

Satu perkara yang menarik mengenai evolusi ialah, jika terdapat evolusi ke hadapan (makhluk menjadi lebih maju), maka mesti ada evolusi ke belakang (reverse evolution), yakni, jika manusia berasal daripada beruk, maka manusia seharusnya mampu berevolusi menjadi beruk balik... Well, at least in the theory...

But, with all those crap happening today, especially in our beloved country herself, seperti kes buang bayi dan sebagainya, maybe we already achieved the limits of reversed evolution, that is, we aren't go back to 'our' monkey ancestor but beyond that!

Well, enough with all those 'mind-exploding' scientific facts (and theories)...

Tujuan aku menulis mengenai evolusi sebenarnya hanyalah untuk mengaitkannya dengan situasi diri sendiri sahaja, tidak lebih dari itu, walaupun sebenarnya boleh je kalau aku terasa nak membincangkannya secara lebih lanjut...

Kita faham sekarang bahawa setiap makhluk dalam teori evolusi, adalah berubah kepada arah yang lebih baik dan maju. Mereka yang tidak mengikut keupayaan berevolusi ke arah yang lebih maju akan mengalami kebahayaan kepupusan. Ini dipanggil sebagai 'Natural Selection'!

Setelah banyak melakukan 'blog exploring' (that's right, I ain't blog walking, I hate walking! I just love exploring...huhu) even before aku ada blog sendiri, aku dapati bahawa blogger sekarang semakin jarang update blog diorang setelah mereka menyertai aplikasi sosial di internet seperti Facebook atau
Tweeter. Well, bukan masalah aku pun sebenarnya, suka hati diorang la nak buat apa pun, bukannya diorang berhutang dengan aku pun, ye tak?

Tapi sekadar untuk membandingkan dengan diri aku sahaja, aku hanya mempunyai blog beberapa bulan sahaja, dan dah ada Facebook way before ada blog (walaupun aku tak daftar Tweeter since I don't see any need for it...). jadi pada pendapat peribadi aku yang naif, setiap blogger akan berevolusi daripada mempunyai blog untuk tujuan sosial dan meluahkan pendapat/perasaan peribadi untuk bacaan/perkongsian bersama kawan-kawan, kini mereka mempunyai aplikasi internet lain yang lebih mudah bagi mereka daripada untuk meng'update' blog mereka dengan cerita-cerita sensasi mereka sendiri seperti Facebook dan Tweeter yang telah dinyatakan tadi...

Jadi, lain pula kes aku, apabila aku mula ber'blog' setelah diperkenal dengan aplikasi-aplikasi tersebut. Bagi aku, mungkin tanpa had untuk meletakkan 'bilangan patah perkataan' pada blog menyebabkan aku lebih berminat untuk berkongsi sesuatu seperti pandangan dan pendapat aku di sini berbanding dengan tempat-tempat seperti 'Shout Out' Friendster (that's right, I still got my friendster) ataupun ruang 'Status' Facebook. Lagipun, selama ni, aku hanya banyak berkongsi potongan-potongan lirik lagu sahaja pada kedua-dua ruangan tersebut... Namun, walaupun hanya lirik lagu, tetapi ada makna tersirat yang cuba aku sampaikan bagi mereka yang faham... Bagi mereka yang tak faham, tahulah bagi diorang bahawa itu adalah lirik lagu semata-mata... bagi mereka yang tak tahu itu adalah lirik lagu, maka mereka akan ingat aku berfalsafah, ha ha ha "D!!

Pada aku blog adalah lebih tersendiri dan bebas. Of course aku aware dengan peraturan dan undang-undang internet dan multi-media negara kita, tapi other than that, it's quite free... Orang boleh memilih untuk membacanya atau tidak, dan aku rasa ia lebih privasi... err, betu ke pemikiran aku ni? huhu

Anyhow, somehow I think I had evolve reversely compared to other blogger... So, tak mustahil jika kelak, nak tahu apa-apa pasal aku, ushar la blog aku daripada pergi ushar Friendster ataupun Facebook. Tapi, memandangkan blog ni akan di'subscribe' automatically dari 'Notes' Facebook aku, so secara senangnya bagi mereka yang ada Facebook aku untuk mengetahui update blog ini, wuahuah huah huah!!

But, if you wanna know something privately about me, juz give it up! I doubt you'll ever find it out here... haha!

Extra!!

T/t: Cockroach is by far the most advance creature! Since they were here before human, and still will be here after human! They have very sophisticated adaptation and assimilation system! Well, in theory of course... 

Sunday, February 21, 2010

Whistle!

 
watak utama - Sho Kazamatsuri


Whistle! merupakan manga bola sepak daripada Daisuke Higuchi, yang juga mempunyai versi animenya sendiri. Biasanya, kalau manga diadaptasi kepada anime, menunjukkan betapa popularnya manga tersebut! Mungkin manga ini tak seterkenal Captain Tsubasa, tetapi sekurang-kurangnya ia tiada unsur-unsur mistik seperti bertahan di atas palang gol untuk sepakan sudut pihak lawan! (haw haw haw!!) Let make no mistake, I love Captain Tsubasa aka Kickers, tapi, Whistle! adalah lebih down to earth... Lagipun ada beberapa perkara yang suka aku kongsi mengenai manga ni!

Sinopsis:

Cerita berkisar kepada seorang budak bernama Sho Kazamatsuri (biasanya manga Jepun, orang Jepun la heronya...) yang sukakan bola sepak (later on dalam manga didedahkan bahawa ayah beliau seorang bekas pemain kebangsaan Jepun, yang mati dalam kemalangan ketika Sho masih bayi, Sho dibesarkan oleh keluarga bapa saudaranya sebagai anak angkat). Disebabkan minat yang mendalam, dia menyertai middle school (equivalent of form 1 to 3 di Malaysia) yang terkenal di bandarnya dalam sukan bola sepak, juara daerah dan juga contender yang kuat bagi saingan Liga Kebangsaan peringkat sekolah, iaitu Mushashinomori, namun disebabkan tiada bakat istimewa ataupun kelebihan fizikal, dia cuma diletakkan sebagai ahli pasukan ke-tiga sahaja (third string). Walaupun dikira sebagai ahli kelab bola sepak, pemain pada third string sebenarnya tidak ubah seperti budak-budak untuk melakukan kerja-kerja rencam sahaja, seperti mengelap but pemain first string dan bola yang digunakan dalam latihan, serta melakukan latihan peringkat asas seperti menimang bola. Mereka langsung tiada peluang untuk masuk ke padang, hatta ketika latihan sekalipun (such a system for the school).

Jadi, hero kita bertukar sekolah untuk memperolehi peluang untuk beraksi dalam kesebelasan utama dan membuktikan kepada bekas sekolahnya mengenai nilai dirinya (Now, where did we heard the similar story?) dan memilih sebuah sekolah yang agak lemah pasukan bola sepaknya, iaitu Sakura Josui. Namun disebabkan status sekolah sebelumnya yang gah, dia disangkakan sebagai seorang pemain berbakat, dan kebolehannya dalam menimang bola telah menarik perhatian ramai di sekolah tersebut dan meletakkan harapan yang tinggi kepadanya. Hakikatnya, dia tidaklah sebegitu berbakat, dan apabila latihan sebenar dijalankan, terdedahlah betapa lame-nya hero kita ini. Namun, hakikat ini disedari oleh dia sendiri, dan bermulalah cabaran dan latihan untuk memastikan tempat dalam kesebelasan utama sekolahnya, dan kemudian mencabar pasukan-pasukan lain yang lebih hebat untuk muncul pasukan bola sepak sekolah menengah terkuat di Jepun...

Tipikal sahaja jalan ceritanya, namun penceritaan yang menarik, berisi dan bonus point untuk lukisannya, menjadikan manga ini sebagai antara karya yang top!

Ok, let's move on to something more important. Tujuan saya mengetengahkan manga ini ialah atas falsafah cerita ini yang sering ditekankan oleh Higuchi Sensei. Dengan tema tipikal bagi mana-mana manga shonen, manga ini juga berkenaan dengan "chase your dream and do not let it go!"

Bagi pembaca yang prihatin, pasti mereka akan dapat menjumpai ayat ini yang disebut berulang-ulang oleh beberapa karekter berlainan sepanjang cerita ini, iaitu,"Aku tidak akan mengabaikan bola sepak! Tidak pernah, dan tidak akan walaupun untuk apa sebab sekalipun!"

Inilah falsafah penting yang membentuk cerita ini. Daripada awal lagi hero kita berpindah sekolah dari sekolah yang elit kepada sekolah harian biasa demi bola sepak. Walaupun tidak memberikan impresi yang baik pada percubaan pertama dalam pasukan sekolahnya, dia tidak berputus asa dan terus berusaha. Kisah yang berlainan tetapi dengan tema dan moral yang sama diketengahkan lagi pada perkembangan cerita ini pada karekter-karekter yang berlainan. Antaranya salah seorang pemain yang tercedera, menghadapi risiko kehilangan posisinya dalam kesebelasan utama akibat dari kemunculan bakat-bakat baru. Namun dengan kecekalan yang sama, dia di-rejuvenate pada bahagian posisi yang baru yang berlainan. Terdapat juga kisah seorang karekter yang memilih untuk tidak mengabaikan bola sepak dengan menjadi jurulatih pasukan sekolah menengah setelah karier professionalnya hancur akibat konflik dalaman dan kecederaan. 

Tidak kisahlah apa jua kisah peribadi karekter-karekter dalam manga ini, satu kesamaan yang dibawa ialah moral pada ceritanya ialah "do not let go off football" yang mana adalah equivalent kepada "do not let go off your dreams"

Falsafah cerita ini yang begitu kuat dirasai dalam perkembangan ceritanya, bagi aku telah menjadikannya unik. Ia mengingatkan aku kepada perkara-perkara yang tidak boleh kita lepaskan dalam hidup kita. Sesuatu yang penting yang menjadi core kepada diri kita, yang tanpa perkara tersebut, hancur luluhlah kita dan tiada lagi sesuatu yang dapat merefleksikan diri kita di dalamnya. Now, such thing exist dalam diri setiap individu. Cubalah anda cari sesuatu dalam diri anda yang you can't live without, maka bersandarlah pada ia, dan don't let it go!! 

Persoalan sekarang ialah, apakah perkara/impian anda yang tak boleh dilepaskan??

Extra:

Daisuke Higuchi Sensei ialah seorang perempuan! (dan beliau melukis mengenai bola sepak, huhu), jadi tidak hairanlah jika anda menemui seorang karekter perempuan yang menggilai bola sepak dalam cerita ini, yang berusaha menubuhkan kelab bola sepak perempuannya sendiri di Sakura Josui. Kisah karekter ini juga mempunyai tema dan moral yang sama dengan tema dan moral utama manga ini.

Dalam manga ini juga ada diterangkan beberapa kaedah latihan dalam bola sepak dan juga beberapa taktikal asas, yang digunakan pasukan Sakura Josui dn pasukan-pasukan lain dalam manga ini. Antaranya, Mushashinomori dipotretkan sebagai sebuah pasukan yang berasaskan taktik serang-balas (counter-attack). Beberapa taktik telah aku aplikasikan dalam game PES, and seriously, its work!!

Bola sepak bukanlah sukan yang betul-betul popular dikalangan masyarakat Jepun, terutamanya sebelum World Cup 2002, kerana masyarakat mereka lebih berminat kepada sukan besbol dan American Football kerana mereka banyak terpengaruh dengan Amerika (strangely enough, we used to got 'Dasar Pandang Ke Timur' untuk mencontohi masyarakat Jepun, and Japanese got their own 'Dasar Pandang Ke Timur' mereka sendiri, iaitu memandang ke timur mereka, Amerika, huhu...), jadi untuk memperkenalkan sukan bola sepak dalam manga bukanlah satu tugas yang mudah, walapun dengan populariti manga terdahulu seperti Captain Tsubasa (dicipta sekitar WC '90 jika aku tak tersilap...)

Cerita ini, kononnya dicipta selepas Higuchi Sensei melihat World Cup France '98

Cerita ini sepatutnya masih belum tamat, namun sambungannya masih belum dikeluarkan oleh Higuchi Sensei

Aku akan membuat banyak lagi review manga, nantikan sahaja kemunculannya pada bila-bila masa yang aku terasa berminat....

T/t: Everton got lucky last night, Chelsea too...

Saturday, February 20, 2010

Royalti Minyak: Berikan Saja Wang Itu...

Seboleh-bolehnya aku tidak akan membincangkan keadaan politik berteraskan parti di negara kita ini, kerana sejujurnya, aku tidak mempercayai kedua-dua pihak itu (atau ketiga-tiga, ke-empat-empat atau whatever their counts really are, depending on how many you think they really are...). Namun sebagai seorang pengundi yang berdaftar, aku kira aku mempunyai hak untuk menyuarakan pandangan aku terhadap isu-isu politikal di Malaysia. Pada pandangan aku, setiap rakyat Malaysia yang mampu mengundi, dan berdaftar, mempunyai hak untuk sekurang-kurangnya menyatakan pendapat mereka kerana kitalah yang memegang kuasa sebenar, dan parti-parti politik ini harus mendengar pandangan rakyat kerana kitalah yang 'mengurniakan' kuasa pemerintahan kepada mereka!

Jadi, kepada mereka yang memberontak dan tidak mahu mengundi atau tidak mendaftar sebagai pengundi tu, tak payahlah bising-bising menyatakan pandangan atau kutukan, kerana anda tidak mengundi pun (dengan kata lain melaksanakan kuasa selaku seorang rakyat dalam negara demokrasi), jadi anda tiada hak untuk mengompelin atau mengutuk mana-mana pihak, haw haw haw!!

Jadi, sebagai seorang rakyat Kelantan yang mengalami kesan terus daripada isu Royalti ataupun wang ihsan minyak ini, berikut merupakan pendapat aku mengapa Kerajaan Pusat harus meluluskan pemberian wang Royalti kepada kerajaan Kelantan.

Sesungguhnya, tidak kiralah siapa pun yang memegang teraju pemerintahan Kelantan, sama ada parti pembangkang atau pemerintah, peraturan yang tercatat dalam Perlembagaan harus dipatuhi semua. Ini termsuk juga mana-mana perjanjian yang melibatkan Kerajaan Negeri dengan Kerajaan Pusat, termasuk juga dalam hal royalti minyak ataupun wang ihsan.

Persoalannya mudah sahaja, mengikut peraturan adakah ia wang ihsan ataupun royalti? Jika royalti, berikan sahaja, jika wang ihsan, pastikan apabila kerajaan bertukar tangan kelak (jika terjadi), kekalkan kepada wang ihsan!

Persoalan di sini bukanlah hak rakyat Kelantan atau keadailan terhadap rakyat Kelantan. Kami rakyat kebanyakannya tidak akan kisah mengenai apa yang patut atau tidak patut diterima oleh kerajaan negeri! Aku bersetuju dengan Harian Metroll, di mana mereka berhipotesis jumlah wang ihsan yang bakal diterima oleh rakyat Kelantan kelak adalah jumlah yang sebenar akan diterima rakyat walaupun royalti, dengan nilai yang lebih tinggi, diluluskan oleh kerajaan pusat. Aku percaya, mana-mana parti sahaja yang memerintah negeri ini akan melakukan korupsi juga, sedikit-sebanyak. Jadi, isu menuntut royalti ini sebenarnya mainan politik puak-puak atasan bagi meragut kekayaan negara, usahlah berbohong!

Masalahnya ialah, apabila PAS memegang tampuk pemerintahan Kelantan, hanya Wang Ihsan yang diberikan kepada kerajaan negeri. Aku percaya, isu ini akan digunakan BN untuk pilihanraya akan datang dengan menabur janji yang mereka mampu meminta kerajaan pusat (pimpinan diorang jugak) untuk memberikan royalti kepada kerajaan Kelantan. Ini mungkin mampu meraih beberapa peratus undi terutamanya dari pengundi luar bandar dengan janji wang royalti digunakan untuk membantu kebajikan mereka.

Namun, jika ini terjadi, BN hanya akan menjerat diri sendiri! Kenapa?

Kerana ketidakadilan itu akan terserlah! Rakyat akan nampak bahawa kerajaan pusat akan melakukan apa sahaja untuk menindas kerajaan negeri dari parti pembangkang, dan jika mereka yang memerintah negeri tersebut, maka segala larangan atau halangan yang dihadapi kerajaan negeri yang sebelum ini diperintah pembangkang, akan terhapus! Ini jelas, mereka sanggup melakukan apa sahaja, termasuk menipu dan menindas rakyat di negeri-negeri pembangkang demi memastikan mereka mampu secara halus mengugut rakyat tempatan untuk memberikan kuasa kepada mereka. Jadi timbullah isu seperti kerajaan Pas dapat 'wang ihsan', kerajaan BN dapat 'royalti'!

Aku bercakap kosong?

Bagaimana dengan negeri Terengganu yang selama diperintah BN, para pemimpin dan kerajaan menikmati wang royalti dari kompeni minyak kebangsaan, tetapi ketika PAS mengambil alih negeri tersebut untuk sepenggal, tiba-tiba sahaja ditukar kepada 'wang ihsan'? dan sekarang, apabila BN kembali berkuasa, rakyat Terengganu sekarang menikmati 'wang ihsan' atau 'royalti'?

Apa yang cuba aku luahkan disini ialah, rakyat tahu dan faham bahawa keadilan tidak akan berpihak kepada mereka! Sama ada wang ihsan ataupun royalti yang diberikan, berapa kerat sangatkah wang itu akan dirasai rakyat jelata? Apakah perubahan yang akan mampu kami saksikan dan nikmati? Mungkin bagi aku dari keluarga sederhana, perkara ini tidak dipedulikan sangat, asalkan dapat menikmati hidangan tiga kali sehari sudah cukup (itu pun sesetengahnya hingga perlu berdiet, and even better, masuk the Biggest Loser Asia...), tapi bagaimana dengan nasib orang-orang yang lebih kurang bernasib baik seperti penduduk kampung yang miskin sebagai contoh? Well, sorry to say, either kerajaan pusat memberikan royalti atau tidak, ataupun kerajaan bertukar tangan kepada BN dan royalti diluluskan kepada Kelantan, mereka, kebarangkalian besar, masih tidak akan dapat menikmatinya...

Ya, ianya tidak adil, tetapi untuk memetik satu dialog dari sitkom Amerika yang sedang ditayangkan di Astro Warna sekarang ini, "Your sister and brother in-law, who barely graduate from high school, live in the house as big as mine (college graduate), FAIR has flewn out the window long time ago!"

Rakyat yang berfikir dan belajar dari sejarah tahu dan nampak, perkara ini tidak akan ke mana... Wang itu, dapat dalam apa bentuk sekalipun, tetap akan berlegar-legar kebanyakannya pada pemimpin yang tinggi-tinggi jawatannya. Jika anda termasuk dalam senarai kroni-kroni mereka, beruntunglah anda mampu merasainya sedikit sebanyak... Jika tidak, meleleh sajalah air liur melihat orang lain menikmatinya, sedangkan anda tidak, itulah hakikatnya!

Apa yang kami harapkan cuma satu, iaitu 'cut the crap out!!'. Jika BN ingin menguasai Kelantan dan menikmati royalti minyak Kelantan selepas memperoleh negeri ini, maka mereka harus meluluskan permintaan royalti minyak kepada PAS! Dengan cara itu, jika PAS tetap gagal menggunakan royalti tersebut untuk memajukan negeri sebaik-baiknya, mereka akan mempunyai strong case untuk PRU akan datang untuk turn the table around! Apabila mereka sudah boleh membentuk kerajaan di Kelantan, tiada siapa yang akan mempersoalkan mereka mengambil royalti dari kompeni minyak kebangsaan!

Namun, jika Wang Ihsan yang diberikan, dan mereka berjaya menguasai Kelantan selepas PRU akan datang, mereka juga harus redha dengan Wang Ihsan sahaja! Mereka mungkin akan cuba merayu dan meminta kerajaan pusat untuk memberikan royalti kepada mereka, dan aku percaya mereka akan memperolehnya jika benar mereka melakukannya. Dan jika itu berlaku, rakyat akan nampak betapa besarnya pembohongan yang sedang berlaku, dan tidak mustahil, mereka akan kembali jatuh pada PRU berikutnya (beside, rakyat Kelantan sememangnya berani melakukan tindakan sedrastik itu...)

Ya, kami tahu anda ingin 'memakan' wang itu sendiri, dengan pemberian wang ihsan kepada PAS, dan royalti kepada BN jika mereka berjaya mengambil Kelantan dalam PRU berikutnya, nilai wang yang mampu dikorupkan oleh PAS mungkin lebih sedikit berbanding nilai yang dikorupkan oleh BN, namun ia hanya melibatkan 'cut the loss' between both parties, rakyat never involved in their equation from the start!! Tapi ingat! Kerana kami tidak mampu menghalang korupsi yang berlaku, ia tetap mencabar kebijaksanaan dan maruah kami jika ditipu hidup-hidup, lalu tindakan atau hukuman yang paling berat akan rakyat berikan di dunia ini ialah dengan shift of the vote (har har har-gelak setan merah!!)

Soal keadilan terhadap rakyat jelata tu, kita berkira balik kat Padang Mahsyar, depan Tuhan kelak...

T/t: Mungkin apa yang aku tulis ni, cuma andaian dan paranoia aku sahaja, namun ia bukanlah tidak pernah terjadi... Mungkin ada yang akan mempersoalkan aku mengenai sejauh mana bukti aku ada untuk mengatakan PAS atau BN adalah korup, tapi, hey... sejauh mana pula bukti yang anda ada untuk mengatakan mereka tidak?

Friday, February 19, 2010

Mutu Pengadilan: Ancaman Kepada Kemajuan Sukan?

Pengadil merupakan authoritative figure bagi sesuatu pertandingan sukan. Mereka adalah pihak yang bertanggungjawab memastikan sesuatu pertandingan sukan itu berjalan dengan baik mengikut peraturan-peraturan sukan tersebut yang telah ditetapkan. Sesuai dengan nama mereka, pengadil adalah untuk memastikan keadilan terpelihara dalam sesuatu pertandingan. Aku sendiri mempunyai pengalaman sebagai pengadil pelatih bagi sukan Taekwondo...

Namun, walaupun demikian, tidak pula aku mengatakan bahawa pengadil merupakan manusia yang paling mulia dalam sesuatu pertandingan. Mereka juga manusia biasa yang terikat dengan melakukan kesilapan dan kesalahan. Tetapi, sebagai seorang yang berintegriti, setiap pengadil harus bertanggungjawab dengan setiap keputusan dan hukuman yang mereka ambil ketika mereka mengadili sesuatu perlawanan atau pertandingan.

Sir Alex Ferguson, among top manager who always question ref indecision...

Lalu, tidak salah rasanya jika setiap pertandingan mempunyai jawatankuasa atau kaedah yang boleh digunakan untuk mengadili pula keputusan pengadil selepas sesuatu perlawanan. Pengadil harus mempunyai sebab yang kuat untuk setiap keputusan mereka supaya ketika ditanya mengenai keputusan mereka, mereka mampu mempertahankannya dengan yakin.

Jika keputusan yang mereka ambil ketika sesuatu perlawanan didapati adalah salah, sesuatu harus dilakukan!

"What the foul, ref?" United's Carrick been sent off after a 'soft' second yellow card

Mungkin kaedah yang paling mudah adalah menghukum pengadil tersebut agar pengadilan akan datang akan dilakukan dengan lebih teliti lagi. Namun, ia pastinya bukan keputusan yang paling adil kerana yang merasai bahana keputusan yang salah sudah semestinya atlet yang bertanding, dan ini menjadikan situasi yang lebih buruk jika ia melibatkan sukan berpasukandalam pertandingan peringkat tinggi...

Dalam pelbagai sukan, isu pengadil bukanlah sesuatu yang baru, dan banyak langkah telah diambil oleh badan-badan berkanun dunia dalam bidang sukan masing-masing dalam memastikan mutu pengadilan bertambah baik sejajar dengan mutu permainan atau sukan itu sendiri. Teknologi merupakan salah satu kaedah yang digunakan untuk meningkatkan mutu pengadilan sukan.

 Elaine Teo (right), Malaysian Taekwondo exponent who lose her SEA Games match through a bad refereeing and cost us a medal

Namun agak malang apabila bukan semua sukan menggunakan teknologi untuk mengatasi kelemahan pengadilan manusia. Antaranya FIFA masih degil untuk menggunakan teknologi video dalam membantu tugas pengadil. Justeru, ini mengakibatkan beberapa keputusan kontroversi daripada pengadil beberapa perlawanan penting, membayangi mutu perlawanan itu sendiri. Yang terbaru dan paling jelas ialah isu Hand of Frog, Thierry Henry dalam perlawanan play-off Piala Dunia 2010 baru-baru ini...

 No foul, no rematch...

Dalam beberapa perlawanan Kejohanan Liga Juara-Juara Eropah yang berlangsung sejak semalam juga dibayangi oleh beberapa keputusan kontroversi pengadil yang telah mengakibatkan keputusan perlawanan telah dipengaruhi. Sebenarnya inilah cabaran paling besar bagi seseorang pengadil, iaitu apabila keputusan mereka mempengaruhi sesuatu keputusan perlawanan. Jika keputusan yang diambil adalah tepat, maka itu tidak mengapa, tetapi yang menjadi masalah ialah apabila keputusan yang diambil adalah silap. Ini kerana mereka tiada sesuatu untuk membantu mereka dalam mereview balik keputusan mereka, kecuali beberapa pembantu pengadil, yang juga manusia biasa yang terikat dengan melakukan kesilapan dan kesalahan...

 It's a bloody offside, ref!!

Jadi amat penting bagi sesuatu badan pengadil itu mempunyai kaedah untuk menimbang balik setiap keputusan mereka. Bengkel dan pendidikan awal kepengadilan adalah perlu bagi melahirkan pengadil yang lebih tegas dan adil. Juga penggunaan teknologi adalah perlu bagi membantu setiap keputusan kompleks oleh pengadil. Sukan seperti Tenis dan Taekwondo contonya, telah pun mula menggunakan teknologi video dalam membantu pengadilan sukan mereka. Tidaklah pula ini menjamin situasi fault-free dari pengadil, tetapi sekurang-kurangnya, ia mengurangkan kesilapan yang boleh dielak... Pengadil juga wajar dipertanggungjawabkan terhadap keputusan mereka untuk setiap perlawanan yang diadili mereka, dengan melakukan proses post-morterm selepas sesuatu perlawanan. 

Pengadil yang didapati 'lemah' mutu pengadilannya, mungkin boleh digantung lesen pengadil mereka, dan perlu mengambil kelas pemulihan ataupun bengkel/seminar khas mengenai kepengadilan, sebagai contoh...

 
Andy Roddick once corrected official decision using video technology

Wednesday, February 17, 2010

Post-Match Analysis...

 
AC Milan            2-3    Manchester Utd


Summary:

United bermula lembab, defence shaky, midfield hilang, Ronaldinho score goal deflect oleh Carrick, minit ke-3, 1-0 (tak dikira sebagai gol sendiri, mana boleh United score gol sendiri?! Apa barang score gol sendiri??), Selepas 20 minit, baru game seimbang sedikit, Milan banyak menguji Van De Sar, coach Belanda mesti bengang sebab dia bersara awal untuk game antarabangsa... Minit 30+, Scholes menunjukkan skill ala-ala CRon (ala, yang sepak bola kasi kena kaki sendiri satu lagi, tu la...) dan mengelirukan Dida untuk gol penyamaan United, assist dari Darren 'Man of the Match' Fletcher... Coach Brazil mesti bengang sebab Dida belom bersara lagi...

Second half lebih bertenaga, selepas Evans kena marah ngan SAF, terus bermain dengan lebih baik, Rafael dan Evans nampak sangat pressure utk main big game nie, huhu... Nani dikeluarkan untuk rehat 3 match berikutnya, dan Valencia masuk dengan immediate impact, cross satu, gol satu oleh Wayne 'Red Hot' Rooney!! Kemudian tak lama pas tu, 1-3 hasil hantaran silang biasa-biasa sahaja oleh Fletcher yg ditolak oleh kepala Rooney, bek Milan hilang di situ....

Apa yang aku takuti terjadi, Seedorf masuk menggantikan ex-Devils boy, Beckham... United yang terasa selamat, cam dah back off skit, dan Seedorf memang menambah pace pada game Milan... Er, dia dah bersara ke belum ek, utk game antarabangsa?? Kemasukan Seedorf tidak sia-sia, selepas Rafael gagal clear bola awal-awal, Ronaldinho berjaya kasik satu cross, dan Evans tak terkawal kelincahan Seedorf yang menguis masuk untuk life-line Milan sebelum ke OT...

Kesimpulan: 3 away goals, seorang player Milan Injured, second game at Old Trafford, damages done!!

Extra:

Michael Carrick menerima 'ghost' second yellow card, dan akan ketinggalan perlawanan ulangan di Old Trafford, camner la player paling baik atas pitch malam tu boleh kena red?? huhu... takper la, dia tak perform pon malam tu, giliran Anderson untuk membuktikan sesuatu (??)


What We Learn From The Game...
Nani bermain bagus malam tu defensively, beberapa kali menguis bola dari kaki Ronaldinho, begitu juga Rafael, tapi tak berapa bagus bila time attacking...
Valencia memang pandai cross! Fletcher pun!!

Shaky giler Evans ngan Rafael... tak cukup experience lagi tu, tak pe, pelan-pelan kayuh...

Rooney open account untuk UCL, sekali masuk dua terus...

Milan memang kuda tua takdak idea...

T/t: nak pegi panggang daging kuda tua dari Milan dulu...

Tuesday, February 16, 2010

Edisi Awal: Pertembungan 2 Kelab Dajjal...

AC MILAN VS  MAN UTD
3.00 am waktu Malaysia

Pertembungan klasik antara dua kelab bola sepak premier Eropah ini menjanjikan satu lagi aksi menarik Kejohanan Liga Juara-Juara Eropah. Setelah 8 kali pertemuan dalam saingan Eropah sejak dari zaman Sir Matt Busby lagi, Milan banyak kali telah menyebabkan United tersingkir dari pentas kejohanan ini! Terbaru ialah pada tahun 2007 apabila United tersungkur di San Siro, 3-0...

Namun, yang lepas itu biarlah lepas... Apakah yang menanti United di San Siro awal pagi nanti (waktu Malaysia)?

Berikut ialah key figure serta analisis 'sendiri-sendiri suka' dari aku...

AC Milan:
Selaku pemegang kejuaraan ini sebanyak 7 kali, Milan bermain untuk maruah yang tinggi, lebih-lebih lagi di tempat sendiri, berbekalkan tonik kemenangan 3-2 ke atas Udinese hujung minggu lalu...

Player to watch:

Ronaldinho
Dikatakan persembahan beliau di Milan ketika ini adalah pada tahap terbaik seperti pada ketika beliau memenangi anugerah World Player of The Year 2 tahun berturut-turut di Barcelona dulu. Salah satu playmaker tua Milan... (Apa? dia belum 30 tahun lagi??)

Alexandre Pato
Next hot thing from Brazil... tapi aku selalu doubt of how good he really is, until Milan beat Real Madrid dalam first game UCL season ni. Agak bagus, tapi masih mentah lagi...

Klass Jan Huntelaar
Dijangka diturunkan selepas Bariello injured. Agak bagus dan pernah masuk radar pemain yang diingini oleh United, namun persembahan lembab di Madrid menyebabkan pemindahannya ke Milan, belum menunjukkan potensi yang sebenar, namun menjaringkan 2 gol pada perlawanan hujung minggu lalu

Clarence Seedorf dan Andrea Pirlo
Dua maestro midfielder terhebat Milan. aku tak pasti sama ada kedua-dua mereka akan turun atau tidak, tapi Pirlo sudah semestinya bermain, pakar dead ball!


Manchester United
Dengan reputasi selaku juara 3 kali, United turun dengan rekod yang memberangsangkan dalam perlawanan di tempat lawan dalam kejohanan ini kebelakangan ini (agak pelik kerana biasanya United sangat kuat di Old Trafford). Setelah mencapai dua Final dalam dua musim berturut-turut, United berharap dapat mencapainya sekali lagi, dan mengalahkan Barcelona, atau Real Madrid, atau Chelsea di perlawanan akhir bagi mencipta kenangan manis buat Pengurus, pemain dan paling penting, peminat mereka! Huargh huargh huargh!!!

Player to watch

Wayne Rooney
Dengan 23 gol dari semua kejohanan, Wayne "Red Hot" Rooney memang merupakan antara penyerang paling on form di muka bumi pada ketika ini! Namun, beliau belum membuka akaun beliau dalam kejohanan ini musim ini, satu statistik yang membimbangkan! Namun, jika statistik yang menjadi taruhan, maka Liverpool takkan tersingkir awal dari kejohanan ini, dan Barcelona takkan kalah kepada Rubin Kazan...

Nani
Winger dari Portugal ini dikatakan telah menunjukkan potensi sebenar beliau dalam beberapa perlawanan terakhir Manchester United baru-baru ini, dan diharap persembahan beliau kekal konsisten sehingga habis musim. Kehebatan beliau selain dari larian yang laju, beliau mampu membuat crossing cantik yang terus sahaja akan menyebabkan goal keeper pihak lawan menolak masuk bola ke gawang sendiri...

Antonio Valencia
Pemain yang rajin dengan crossing-crossing yang lebih mengancam daripada Nani sebenarnya, masalahnya ialah beliau kurang kreativiti dalam mengatur gerak dan jarang shoot bola, ini membolehkan bek pihak lawan senang mengagak arah larian dan hantaran beliau... Namu, jika dapat agak, tapi tak boleh sekat pun tak guna jugak...

Dan ramai lagi...
Senang cerita, perhatikan juga Rio Ferdinand, Park Ji Sung, Darren Fletcher, Michael Carrick dan Paul Scholes, mereka boleh dan akan memberikan sesuatu kepada persembahan United! Dan berharap juga nasib malang atau jinx bermain di Itali (termasuk Final season lepas) akan berakhir, atau sekurang-kurangnya tidak berulang...

Extra 
Beckham akan bermula dari bangku simpanan, manakala Vidic, Anderson dan Ryan Giggs yang injured akan terlepas pertembungan ini.


Tahukah Anda?
Michael Owen (ya, Michael Owen!!) adalah penjaring terbanyak United dalam UCL season ini dengan 4 gol, termasuk hat-trick ketika menentang Wolfburg... Beliau adalah di tempat kedua dalam kedudukan penjaring terbanyak Kejohanan Eropah ini musim ini, 2 gol di belakang C.Ronaldo!!
Expect him to start....


Pesaka Larang Pesilat Masuk "Kick-Boxing" Satu Tindakan Bijak!

Aku memang bukan seorang peminat besar (big fans) bila mana pertandingan antara seni mempertahankan diri berlainan dianjurkan!

Ini kerana ketiadaan peraturan rasmi yang selaras menjadikan ia sukar untuk melihat arah tuju pertandingan sebegitu. Adakah kebolehan skil, kekuatan kudrat atau kelicikan peserta yang boleh menjadi taruhan? Apakah yang cuba dicapai? Menemui satu MA yang ultimate? Seunggul mana pula MA itu apabila peserta mereka memenangi pertandingan seumpama itu?

 Dalam sesuatu pertandingan yang melibatkan perlawanan antara berlainan MA, objektif utama harus ditetapkan iaitu siapakah pelawan terhandal yang dicari. Namun, kerana ia bersifat sukan, dan seperti juga sukan-sukan lain, satu peraturan selaras adalah diperlukan. Ini kecualilah jika satu format pertarungan jalanan ingin diterapkan, yang bermakna satu pertarungan seni bela diri tanpa sebarang peraturan dijalankan (mungkin dengan pengecualian kepada penggunaan senjata), tetapi timbul persoalan, sistem pemarkahan apakah yang akan digunakan? Adakah perlawanan sehingga salah satu pihak maut (yang sudah tentu akan menjadikannya sangat ekstrim!)?

Kemunculan banyak seni bela diri masa kini yang berevolusi kepada sukan, menjadikan setiap seni bela diri mempunyai peraturan tersendiri dalam sukan tempur mereka. Peraturan-peraturan ini adalah berdasarkan kepada aspek manakah yang cuba dititik beratkan oleh sesuatu seni bela diri itu sendiri. Silat sebagai contoh, bukan sahaja mementingkan pelawan atau peserta yang paling handal untuk memenangi sesuatu pertandingan mereka, malah peserta ini dijangka akan memenuhi ciri-ciri pahlawan silat sejati yang mengikuti segala peraturan dan adab seorang pelawan silat. Antaranya ialah tidak melakukan serangan ke kepala, tidak menyerang bahagian sulit, dan memulakan langkah baru dengan sedikit 'bunga silat' sebagai permulaan gerakan serangan atau pertahanan. Mengapa semua ini penting dan dimasukkan ke dalam peraturan silat olahraga? Kerana silat cuba menitikberatkan ciri-ciri warisan ini ke dalam para pelatih mereka. Jika dilihat dari segi keefektifan 'bunga silat' sebagai contoh dalam perlawanan jalanan atau medan perang yang sebenar, tidaklah ia memberikan satu kepelbagaian yang berguna bagi pesilat itu sendiri dalam memenangi musuh mereka, tapi itulah disiplin yang cuba diterapkan kepada pesilat oleh tok-tok guru mereka, dan objektif disebaliknya tidaklah dapat difahami kecuali oleh pesilat itu sendiri...

Dalam Taekwondo lain pula halnya. Penggunaan kaki atau tendangan adalah lebih dipentingkan, dan tendangan tinggi memberikan lebih mata sesuai dengan objektif Taekwondo yang lebih menitik beratkan kepada tendangan sebagai senjata utama! Harus difahami, sukan tempur bukanlah bertujuan secara hak untuk menentukan keefektifan sesuatu seni bela diri dalam mempertahankan diri itu sendiri bagi pelatihnya, namun sukan tempur merupakan sebahagian daripada seni bela diri, yakni pengalaman dalam menyertai latihan dan pertandingannya membantu pelatih dalam suasana yang memerlukan mereka menggunakan kemahiran mempertahankan diri mereka, bukannya menggunakan sukan tempur sebagai kemahiran mutlak dalam pertarungan jalanan kerana pertarungan jalanan tidak terikat kepada peraturan dan honour, tetapi lebih kepada kelicikan dan sedikit sebanyak pengetahuan seni bela diri!

Jadi, dalam melaksanakan pertandingan antara seni bela diri yang berlainan, satu peraturan selaras perlu diperkenal dan dipersetuju oleh setiap kepimpinan/masters dalam seni bela diri yang ingin bertanding, kerana dalam sukan, peraturan haruslah jelas! Ia juga memberikan objektif yang lebih jelas kepada tujuan pertandingan itu, disamping para peserta dapat lebih bersedia untuk mengikuti peraturan yang disediakan yang mungkin sekali berbeza dari peraturan sukan tempur seni asal mereka. Ini perlu untuk mengingati para peserta bahawa larangan yang ada pada sukan tempur seni asal mereka mungkin tidak dilarang dalam pertandingan inter-MA ini, dan begitu juga sebaliknya.

Sebagai contoh, bagi peserta silat, menendang lebih tinggi dari badan peserta adalah dilarang, tiada serangan kepala dibenarkan, dan peserta silat dibenarkan untuk memegang kaki lawan dan melakukan jatuhan! Berbeza dengan Taekwondo, peserta dibenarkan menendang kepala, dan tendangan bawah serta memegang kaki adalah dilarang! Dalam situasi sebenar dijalanan, SEMUA peraturan ini akan terbatal, dan satu-satunya jalan ialah mana-mana kaedah yang berkesan untuk mengalahkan lawan! Jadi, bagi pesilat, jika dalam suasana perlawanan jalanan yang memerlukan mereka menyerang kepala lawan dengan tendangan, maka mereka perlu menggunakannya, manakala bagi pelatih Taekwondo, jika situasi sebenar memerlukan mereka menendang kaki lawan, maka mereka wajar melakukannya!

Kecuali peraturan perlawanan jalanan digunakan (iaitu no rules adapt), maka perlawanan ala-ala brawling, iaitu the stronger stand still and continue digunakan, maka satu peraturan baru yang selaras bagi semua harus diperkenalkan sebelum seseorang pelatih mana-mana seni bela diri bersedia menyertainya. Harus diingat, kepelbagaian Martial Arts di dunia ini, masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahan tersendiri. Masing-masing mempunyai aspek tertentu yang dipentingkan dalam sistem latihan mereka, jadi ingin menguji keefektifan sesuatu seni itu dengan mempertandingkannya dalam satu pertandingan merupakan satu tindakan yang agak naif walaupun tidak dinafikan nilai hiburan yang mungkin dipersembahkan!

Lagipun, apa yang dapat dicapai dari pertandingan sebegini bukanlah seni manakah yang paling hebat, tetapi siapakah yang mempunyai skill, taktik dan latihan yang lebih baik! Namun, ketiadaan peraturan yang selaras hanya menjadikan ia bagaikan berat sebelah dan tiada indikasi yang betul-betul tepat untuk menyatakan yang pemenang adalah seorang ultimate fighter!

Ia seperti Mat rempit yang merempit di jalanan pada malam hari dengan lawan-lawan yang berlainan dan cabaran yang tidak tetap dan adil, dan mengaku merekalah jaguh, walhal mereka mungkin tidak mampu lepas pun pusingan kelayakan di Litar Sepang dengan pelumba professional yang sebenar!

Jadi aku memang amat bersetuju apabila PESAKA melarang ahli atau atlet mereka menyertai pertandingan sebegini...

T/t: Nantikan post seterusnya berkenaan Royalti Minyak pada pandangan seorang pengundi berdaftar... "D

Sunday, February 14, 2010

Luffy boleh la... Dia makan Buah Getah!!

Sebenarnya banyak yang aku nak tulis sebenarnya, tapi aku memang malas sikit nak research mengenai fakta-fakta perkara yang aku nak tulis (ok la, ok la, aku malas banyak!)

Tapi siapa la aku ni kan, nak menulis mengenai sesuatu yang menyentuh sensitiviti ataupun nak menunjukkan betapa pandainya aku ini dalam certain topic, huah huah huah!! =D

Ya lah, tanpa kajian mendalam, bagaimana seseorang itu akan menerima buah fikiran aku, kan? Nanti aku dikatakan syok sendiri saja... (walhal aku tak pernah paksa sesiapa pun baca jadah yang aku tulis nie, huhu...) Adakah tanggungjawab aku untuk mendidik masyarakat mengenai beberapa isu sensitif yang menular dalam masyarakat masa kini? Jika ya, adakah mereka akan mendengar pendapat naif aku ni? Sedangkan Nabi SAW pun ditentang umat yang diseru baginda, sedangkan kedatangan baginda di dunia adalah untuk memberi rahmat kepada sekalian alam... aku? huhu

Aku ada terfikir untuk menulis mengenai beberapa topik yang aku kira agak menarik sebenarnya, saje je, nak meluahkan pandangan dan pendapat aku sendiri, bukan berniat nak menyinggung sesiapa. Antara yang pernah aku tulis sebelum ni pun, banyak berkisar kepada perkara-perkara sebegini dan pendapat aku biasanya dikuatkan dari pengalaman peribadi aku sendiri, nothing much, and nothing special...

Antara topik yang aku ada terpikir ialah "Mengapa Ang Pow harus diberikan kepada mereka yang belum berkahwin bagi masyarakat Cina?" Apakah kisah disebaliknya? "Mengapa Kerajaan Pusat Harus memberikan Royalti Minyak Kepada Kerajaan Kelantan", "Rasional Penubuhan Taekwondo Malaysia(TM) dan kesannya kepada atlet Taekwondo Malaysia", "Benarkah kebanyakan Martial Arts berasal dari Tarian?" dan banyak lagi! Tapi mungkin sekali ia tidak akan dapat dipublishkan dan akan kekal bersawang di draft sahaja (sebab aku dapati amat sukar sekali nak siapkan artikel, terutamanya yang melibatkan fakta-fakta dan kajian, justeru, aku lebih senang buat artikel berkenaan Man United terutama apabila mereka sudah menang, wokaka!!)

Satu quote yang menarik yang aku dapati dari satu 'kitab purba', berbunyi : Bercakap itu mudah, tapi siapa pula yang akan mengamalkannya? Well, you ask me, that quote make much senses! Menyuarakan pendapat itu adalah hak bagi sekurang-kurangnya dalam negara bebas berdemokrasi seperti Malaysia ini, tapi setiap pandangan dan pendapat akan mendatangkan reaksi. Sering kali dari tidak reaksi yang senang didapati sudah tentulah reaksi negatif!

Lihat sahaja dalam site yang paling mudah, You Tube, contohnya, dalam sesuatu clip yang melibatkan, ambil contoh video clip sesuatu lagu dari seseorang artis, ada sahaja komen yang tidak senang atau tidak menyukai mengenai artis tersebut. Ya, sudah tentu kita ada artis ataupun sesiapa saja yang kita tak suka, dan tiada satu manusia pun di muka bumi ini yang disukai oleh semua orang (contoh Rasulullah SAW tadi masih ter'apply'), tapi, perlukah kita menyatakan, "Owh, I hate xxxx (isi dengan mana-mana nama artis atau politic figure)" dalam clip video mengenai mereka? Hahaha!! Doesn't make sense if you ask me!

Masalahnya ia ter'apply' bagi hampir semua perkara. Itu baru You Tube...huhu

Ya, bercakap itu mudah! (atau menulis dalam hal ini...)

Oh ya! Aku dah subscripe aku punya blog ke FB, jadi post ini akan automatik masuk note aku di Facebook... Hmm... Ini bertentangan dengan prinsip aku sebagai seorang yang suka berahsia, harhar!!

T/t: Kitab purba yang aku maksudkan ialah komik Tony Wong, Dewata Raya...

Saturday, February 13, 2010

~Sleep~



T/t: Tengok muka kucing aku kat FB badge tu, pandangan mata penuh sinis dan boring... sama dengan pandangan aku pada dunia buat masa sekarang, kui kui kui... (f*ck the world?! Just Sleep!!)

Thursday, February 11, 2010

Ini bukan blog bola sepak...

Result semalam :

Aston Villa vs Man Utd (1-1)
Everton vs Chelsea (2-1, SAHA!!!)
Arsenal vs Liverpool (1-0)
Wolves vs Spurs (1-0)

Kedudukan Liga : 1) Chelsex (58 pt), 2) United (57 pt), 3)Arsenal (51 pt), 4)

Official matches time: A.Villa vs United (90+4'), Everton vs Chelsex (90+5'), Arsenal vs Liverpool (90+6')

*team lain kalo bagi 90+90' pon belom tentu bleh score... Man United, kalo diorg nak, mau dapat 4...huhu

"Despite playing two-thirds of the game with 10 men following Nani's first-half sending off for a poor challenge on Stiliyan Petrov, United matched, and even bettered, Villa for large periods and could easily have emerged from the Midlands with all three points"

Nani kena merah plak...huk aloh!!

 
anak rusa Nani... 

Extra: United top scorers: Rooney (21 goals), Own Goal (10 goals), Berbatov (8 goals)

Wednesday, February 10, 2010

Sukan Tempur: Antara Kawalan Berat Badan dan Peningkatan Prestasi

Mungkin ini merupakan entri berkenaan  Sport Taekwondo yang pertama dan terakhir yang akan anda baca dari saya, namun saya bersedia menulis mengenainya pada masa akan datang jika ada permintaan pada topik yang berkenaan. Namun, apa yang ingin saya sentuh dalam entri ini ialah obsesi terhadap penurunan berat badan dari kalangan atlet sukan tempur amnya, dan atlet Taewkondo khasnya.

Sukan tempur, termasuk Taekwondo, merupakan antara sukan yang menggunakan format kategori berdasarkan berat badan peserta. Ini membolehkan pelbagai kategori dicipta dan menambahkan bilangan peserta bagi sesuatu pertandingan. Antara tujuan utama kategori berat diperkenalkan adalah untuk memastikan setiap perlawanan adalah lebih adil dan seimbang memandangkan setiap peserta akan berhadapan dengan seorang sahaja pihak lawan (yakni situasi one on one), jadi faktor luaran akan terhapus.

Terdapat banyak pro dan kontra dalam melaksanakan kategori berat bagi sukan seperti ini. Antara pro yang jelas ialah ia membenarkan para atlet untuk bergantung banyak kepada skill dan strategi permainan daripada kelebihan fizikal semata-mata, seperti juga permainan-permainan atau sukan-sukan yang lain. Jadi dengan memperkenalkan kategori berdasarkan berat badan, kelebihan fizikal boleh dikatakan terhapus (setiap kategori adalah dalam range 5 kg), dan perbezaan setiap peserta akan lebih tertumpu kepada siapa yang mempunyai skill yang lebih tajam, persiapan fizikal dan mental yang lebih kemas, dan strategi terbaik!

Kontranya pula adalah setiap peserta harus mengekalkan berat badan mereka bagi memastikan mereka sentiasa bermain pada kategori yang mereka fikir akan memberi lebih kelebihan kepada mereka. Ini sepatutnya tidak menjadi masalah bagi ahli sukan professional, namun ia mampu menjadi isu yang besar bagi amatur, dan malang sekali, sukan Taekwondo tidak menyediakan platform untuk melahirkan ramai atlet professional, justeru, hanya atlet kebangsaan sahaja yang layak digelar professional kerana mereka mencari rezeki dari latihan dan pertandingan Taekwondo.

Antara kelebihan atlet Taekwondo yang menurunkan berat badan mereka adalah mereka mampu untuk bermain dalam kategori berat yang lebih ringan. Kategori berat yang lebih ringan biasanya memberi persepsi kepada atlet yang mereka bermain dalam kategori yang lebih mudah, kerana mereka akan biasanya berada dalam berat maksimum dalam sesuatu kategori itu. Mereka juga akan bertemu lawan yang secara umumnya adalah lebih kecil (small build) badannya, dan ini mampu memberi kelebihan dari segi kudrat/brute force  seseorang atlet yang lebih berat. Penurunan berat badan juga membolehkan seseorang atlet itu merasakan diri mereka relatifnya lebih ringan dari biasa, justeru mampu meningkatkan  speed mereka. Bagi sesetengah atlet yang lain, penurunan berat badan adalah perlu semata-mata mahu beraksi pada kategori yang lebih familiar atau lebih meyakinkan mereka untuk mencapai keputusan terbaik, kerana mereka sudah biasa menang pada kategori tersebut. (Biasa melibatkan mereka yang sudah lama meninggalkan latihan dan cuba untuk melakukan come back.)

Namun, dalam kelebihan, ada juga disadvantage-nya sendiri. Satunya yang nyata ialah, dalam kategori berat yang lebih ringan, cabaran dari kategori itu tidak semestinya adalah lebih mudah, walaupun seseorang atlet itu pernah memenangi banyak pertandingan dalam kategori tersebut sebelum ini. Pihak lawan yang bersusuk lebih kecil kadang-kadang bukanlah satu kelebihan buat kita, bahkan ia mampu menjadi sebaliknya! Konsep asas Martial Arts adalah untuk menewaskan musuh yang lebih besar dari kita dengan menggunakan seberapa sedikit kuasa/tenaga dalam seberapa sedikit jurus/teknik yang mungkin. Jadi, dalam Martial Arts, bersusuk kecil sebenarnya adalah kelebihan, justeru, idea untuk bermain dalam kategori berat yang lebih ringan dalam sukan tempur adalah absurd to say the least...

Faktor kelajuan/speed juga sebenarnya tidak banyak berkaitan dengan jisim/berat badan. Kelajuan mampu dilatih tanpa perlu mengorbankan berat. Lagipun, momentum/impak seseuatu serangan adalah lebih besar jika jisim dan kelajuan adalah lebih tinggi. Jadi menurunkan berat badan bagi meningkatkan kelajuan bukanlah satu cara yang ultimate untuk meningkatkan kelajuan itu sendiri!

Oleh itu, saya mencadangkan, jika anda masih tetap ingin menurunkan berat badan untu sesuatu sukan tempur, pastikan anda melakukannya dengan penuh sistematik. Nasihat pakar pemakanan sukan adalah penting dan anda perlu bersedia untuk berkorban dalam mematuhi diet dan jadual latihan yang ketat. Keseimbangan adalah penting, yakni, anda tidak boleh menurunkan berat badan dengan mengorbankan tahap prestasi anda, kerana ia simply didn't help the course! Berat badan anda harus turun tanpa menjejaskan prestasi anada secara keseluruhan. Beberapa perkara asas yang perlu diambil kira antaranya:

-Gizi seimbang bukanlah ultimate goal anda, jadi diet yang seimbang tidak semestinya apa yang anda perlukan. Anda harus memerhatikan protein, karbohidrat dan lemak yang anda ambil seharian, dan disesuaikan dengan jenis latihan anda. Ini kerana, anda pastinya tidak mahu membina otot berlebihan semasa latihan anda kerana ia mampu menjurus kepada penambahan berat badan anda. Jadi diet anda dan penumpuan latihan harus diseimbangkan agar tiada otot baru yang terhasil sepanjang masa anda dalam proses penururnan berat badan.

-Walaupun  anda harus mengikut jadual diet yang ketat, pastikan juga anda tidak mengurangkan intensiti latihan anda tidak jatuh mendadak bagi menjaga tahap performance anda.

-Bagi kes mengurangkan berat badan, saya mencadangkan pengambilan caffein/coffee secara kerap kerana ternyata ia satu cara yang ultimate yang paling selamat untuk pengurangan berat badan, tapi awas! Apa sahaja cara yang melibatkan drugs harus diselia oleh doktor anda, dan jangan BERLEBIHAN!

PENINGKATAN PRESTASI
Jika anda kurang yakin, atau kaedah penurunan berat badan adalah tidak berjaya bagi anda, satu alternatif lain, yang saya lebih prefer daripada mengawal berat badan ialah dengan cara meningkatkan prestasi! Pastikan anda mampu beraksi pada tahap prestasi tertinggi pada setiap masa tanpa mengira kategori apakah yang bakal anda masuk ketika pertandingan kelak. Ini merupakan satu kaedah yang tidak kurang susah juga, namun cara ini adalah lebih ultimate daripada pengawalan berat badan. Maksud saya, dengan tahap prestasi tertinggi, kebarangkalian anda dapat memenangi kategori anda adalah lebih tinggi daripada anda bersusah-payah menurunkan berat. Dengan memfokuskan kepada prestasi anda, kategori berat yang akan anda ceburi adalah sesuatu yang tidak akan menjadi halangan besar. Ini kerana anda akan sentiasa bersedia, dan feel good factor akan sentiasa membantu mental anda dalam persiapan menghadapi perlawanan. Ia juga memberi advantage yang lebih besar jika sesuatu selection bagi setiap kategori berat dijalankan, kerana dengan menjadi yang terbaik, kategori berat anda sudah tentu akan menjadi milik anda!

Ironinya, mereka yang mampu mngekalkan prestasi terbaik sepanjang masa, akan mendapati masalah berat badan bukanlah masalah mereka, jadi tiada sebab yang munasabah bagi mereka menurunkan berat badan, huhuhu...

Jadi, secara keseluruhannya, dapat disimpulkan, untuk menyertai sukan tempur, anda harus bermain dalam kategori berat yang anda paling yakin anda mampu menang! Sesetengah atlet memang mempunyai preferance weight category mungkin disebabkan mereka sudah berpengalaman dengan pihak-piahak lawan dalam kategori tersebut. Atau anda boleh memilih kategori berat yang anda rasa anda mempunyai feel good factor terhadapnya in term of fitness level and mentallity. Tetapi, yang paling saya recommend secara peribadinya ialah kategori berat yang sesuai dengan berat unggul anda, dan anda mampu memberikan prestasi terbaik anda dalam julat berat ini.

Secara peribadi, saya tidak melihat masalah berat sebagai sesuatu yang menghalang kemajuan atlet dalam sukan ini. Ia lebih kepada peraturan untuk menyediakan platform yang lebih adil bagi sukan subjektif ini. Ia juga memberi ruang untuk sesetengah jurulatih untuk merangka strategi, dan ia tidak lebih dari itu. Setiap peserta/atlet mampu mencapai prestasi terbaik mereka dalam mana-mana kategori jua, asalkan mereka menitik beratkan prestasi mereka sepanjang masa. Untuk itu, masalah berat naik atau turun tidak akan timbul, melainkan terdapat strategi yang telah ditetapkan sejak dari awal-awal lagi. Selaku seorang atlet yang baik, strategi harus sentiasa diikuti terutamanya apabila ia melibatkan satu pasukan.

Sebagai inspirasi kepada semua atlet sukan tempur, bagi membuktikan kategori berat anda bukanlah penghalang kepada kejayaan anda, ambil sahaja contoh Manny Pacquiao peninju terkenal Filipina yang mencapai banyak kejayaan dalam kategori berat yang berlainan! Ini membuktikan berat badan bukan faktor atau penghalang kejayaan, disiplin dan keinginan merupakan sesuatu yang lebih utama!



antara koleksi pertarungan terhebat Pac Man

Sunday, February 7, 2010

Why did I Think Arsenal Won't Win (tonite)

Becoz they can't f*cking cross the ball!!

-they lack of third ball in penalty area last time they fought Chelsea, all their crosses were won by Chelsea defenders.

-no one in their squad have a physical appearance to challenge a high ball... except Bendtnerwho hardly start the match! LOL!

But, a draw would do! Glory Glory Arsenal!! (wait, it's not your chant? Gunners?)

Saturday, February 6, 2010

MTA harus cermin diri sendiri...

Malaysian Taekwondo Association (MTA) telah digantung keahliannya oleh Suruhanjaya Sukan Malaysia atas krisis dalaman yang memalukan.

Badan sukan kebangsaan bagi sukan Taekwondo itu telah dituduh melaksanakan perlembagaan yang menyekat pembangunan sukan itu di Malaysia. Namun penggantungan ini ditentang di mahkhamah sejurus ia dikenakan, dan MTA memenangi kes rayuan mereka. Namun tindakan membawa perkara ini dilihat sebagai 'berani' oleh komuniti sukan amnya dan Taekwondo khasnya apabila MTA secara terang-terangan berani melawan keputusan Suruhanjaya Sukan Kebangsaan, iaitu satu badan tertinggi yang menyelia perkembangan sukan di negara ini.


Logo MTA


Situasi bertambah kompleks apabila sebaik MTA digantung oleh suruhanjaya, dua pertubuhan yang cuba memayungi sukan Taekwondo Malaysia, agar segala aktiviti sukan ini mampu diselia dan diteruskan dengan baik, ditubuhkan. Satu ialah Malaysian Taekwondo Federation (MTF) dan satu lagi adalah Malaysian Taekwondo Clubs Association (MTCA). MTF cuba menjadi satu badan governing Taekwondo Malaysia, tugas yang sama dipegang oleh MTA sebelum ini, dan MTCA juga mempunyai motif yang sama cuma ia lebih menekankan kebajikan dan suara setiap kelab Taekwondo yang bernaung di bawah mereka.

Namun cerita ini tidak berakhir di sini, apabila selepas PRU yang lepas dan hasil dari penukaran menteri, Kementerian Belia dan Sukan memansuhkan penggantungan MTA bagi memberi peluang kepada para atlet kebangsaan untuk menyertai pertandingan-pertandingan antarabangsa di bawah kelolaan badan dunia Taekwondo, World Taekwondo Federation (WTF... bkn 'wtf' yg lain yer!!). Ini perlu memandangkan satu-satunya badan Taekwondo yang diiktiraf oleh WTF di Malaysia ialah MTA disebabkan sejarah selama 30 tahun mereka.

Keputusan ini secara amnya ditentang oleh komuniti Taekwondo, terutamanya pihak-pihak MTF dan MTCA kerana :

1. Ia melanggar pergantungan MTA oleh Suruhanjaya Sukan, sekaligus menafikan dan mengelirukan antara fungsi dan tugas KBS dan Suruhanjaya Sukan Kebangsaan.

2. Punca peggantungan MTA tidak diselesaikan oleh MTA, Suruhanjaya Sukan ataupun KBS sebelum peggantungan ditarik balik, walhal pihak yang paling rugi disebabkan oleh perlembagaan MTA sebelum ini adalah kelab-kelab Taekwondo di seluruh negara (akan dibincangkan kemudian)

Jadi penubuhan Urusetia ad-hoc dipersetujui oleh ketiga-tiga pihak yang terlibat bagi menyelesaikan isu ini once and for all...

Namun, beberapa hari ini, ini pula yang terjadi...

Masalah yang benar-benar berlaku adalah akar kepada masalah pertama yang menyebabkan pergantungan MTA dari awal-awal lagi...

Kemelut MTA sebenarnya sudah bermula seawal tahun 2002 lagi jika saya tidak silap. Pada ketika itu, saya pernah terdengar rungutan dari jurulatih sekolah saya ketika itu, mengenai ura-ura perubahan beberapa perlembagaan persatuan negeri yang memberi kesan terhadap kelab-kelab Taekwondo persendirian. Untuk pengetahuan anda, jurulatih saya pada ketika itu ialah seorang full-timer Taekwondo Instructor, dan perubahan perlembagaan yang melibatkan arah pungutan yuran dan hak bersuara kelab-kelab persendirian yang diubah nyata tidak memberi kesan positif kepada mereka. Sebaliknya, perlembagaan MTA yang digubah baru itu cuba memberi nafas baru kepada Persatuan-persatuan Taekwondo negeri yang ketika itu semakin tenat. Kemuncak kepada permasalahan ini ialah pada akhir 2004 apabila barisan tertinggi MTA ditukar sepenuhnya, TANPA pengetahuan bekas Pengerusi ketika itu (dan beliau telah mempengerusikan MTA untuk sekian lama lagi, iaitu dari penubuhannya!)

Antara perkara yang digubah dan mendapat tentangan majoriti ialah apabila setiap kelab wajib mendaftar di bawah persatuan negeri, dan kelas-kelas Taekwondo ini akan diselia oleh persatuan negeri. Pada permukaannya, tiada apa yang salah mengenai peraturan ini, tetapi ia mula menjadi masalah apabila persatuan negeri cuba campur tangan dalam hak memberi latihan kepada institusi-institusi seperti sekolah dan universiti. Ini kerana, pelajar-pelajar sekolah dan universiti boleh dikatakan sebagai nadi kepada punca pendapatan seni dan sukan ini di Malaysia. Oleh itu, lebih banyak sekolah yang dilatih oleh seseorang jurulatih itu, lebih banyak pendapatan yang mampu dijana mereka. Bukan sahaja faktor pendapatan yang menjadi soal. Dari institusi-institusi sebegini juga bakat-bakat baru Taekwondo dapat dicungkil, justeru, jika anda dapat menguasai institusi-institusi ini, anda mampu memperoleh satu 'pool' bakat dan potensi yang besar.

Dengan pemantauan dari persatuan negeri, setiap kelab yang bernaung di bawahnya wajar membayar yuran keahlian untuk meneruskan operasi mereka di peringkat kelab. Namun, aktiviti-aktiviti mereka di institusi-institusi seperti sekolah dan universiti akan dicampur tangan oleh persatuan negeri dengan alasan institusi kerajaan sebegini harus diambil alih oleh persatuan negeri. Masalah timbul apabila persatuan negeri lebih suka meletakkan 'kroni-kroni' mereka dalam menguruskan latihan dan pungutan yuran di institusi-institusi sebegini. Ini bakal mengganggu periuk nasi sebanyak mungkin Instructor sepenuh masa, yang suatu ketika dulu berpenat lelah bagi membuka kelas-kelas Taekwondo di sekolah-sekolah, dan harus melalui pelbagai prosedur yang sudah tentu telah ditetapan oleh pihak sekolah dan Jabatan Pendidikan setiap negeri. Satu lagi akibat dari peraturan baru ini ialah setiap kelab dinafikan suara dan hak mengundi dalam mana-mana mesyuarat agung yang melibatkan Persatuan Negeri dan MTA sendiri sebagai Badan Kebangsaan. Ini semestinya membolehan pucuk pimpinan mengekalkan kuasa mereka selama mungkin dan melaksanakan pelan ala-ala dictatorship dalam mentadbir MTA. Jadi, timbul rasa tidak puas hati kelab-kelab ini kerana mereka masih dikehendaki membayar yuran keahlian kepada Persatuan Negeri dan MTA, tapi dinafikan hak bersuara dalam mana-mana mesyuarat persatuan. Lebih dari itu lagi, segala jasa dan sumbangan kelab-kelab premier/utama dalam membekalkan atlet-atlet untuk pasukan negeri (SUKMA) dan negara (Sukan SEA, World Cup, Komanwel dan juga Olimpik) sebelum ini terus dilupakan sebegitu sahaja. Katanya "yang lepas itu biarlah lepas," dan segala yang bakal berlaku harus diterima oleh setiap pihak!

Kelab-kelab yang cuba membantah dan/atau tidak mahu mendaftar dengan MTA dan mengikut peraturan baru ini akan dihilangkan kelayakan mereka, para jurulatih akan ditarik lesen kejurulatihan mereka (yang dikeluarkan MTA), dan tidak akan diiktiraf oleh MTA dan secara langsung juga tidak akan diiktiraf oleh WTF (kerana MTA adalah satu-satunya badan yang diiktiraf oleh badan dunia itu untuk mentadbir urusan Taekwondo di Malaysia). Ini secara langsung akan menyebabkan operasi kelab-kelab ini selepas itu adalah 'haram' dari segi undang-undang, dan segala jaminan seperti insuran dan keselamatan yang dijanjikan oleh MTA dan WTF terhadap sukan ini di Malaysia, tidak akan terpakai ke atas kelab-kelab ini! Dengan kata lain, jika berlaku sebarang kemalangan atau kejadian buruk akibat dari latihan atau aktiviti Taekwondo yang dianjurkan mereka, mereka terdedah kepada tindakan undang-undang dari pihak yang terlibat, tanpa sebarang 'back up' dari MTA ataupun WTF sendiri (kerana mereka beroperasi secara 'haram'). MTA juga mengambil satu lagi langkah yang drastik apabila mengeluarkan surat pekeliling kepada semua Jabatan Pendidikan Negeri untuk memastikan setiap jurulatih yang mengajar di setiap sekolah adalah mereka yang diiktiraf persatuan negeri dan MTA, atau mereka tidak akan menanggung atas segala kemalangan yang mungkin berlaku. Justeru, pihak sekolah mengambil langkah yang sungguh berhati-hati dan yang menjadi mangsa mostly adalah para pelajar sekolah yang selama ini mengorbankan masa dan wang ringgit dalam mempelajari dan menyertai aktiviti-aktiviti Taekwondo ini.

Segala bentuk tindasan yang diberikan terhadap kelab-kelab Taekwondo ini adalah semata-mata untuk cuba menghidupkan kembali persatuan-persatuan negeri. Ini kerana, over the years, Kelab-kelab ini telah mencapai banyak kejayaan dalam pertandingan dan menghasilkan beribu-ribu pelatih baru saban tahun! Ini menyebabkan kurangnya atlet yang dihasilkan oleh persatuan negeri sendiri disamping kualiti atlet yang dihasilkan juga merosot berbanding atlet-atlet dari kelab-kelab ini. Ini memberi kesan negatif terutamanya kepada tabung persatuan negeri, dan kebanyakan mereka sudah beroperasi seperti 'hidup segan, nak mati pun lagi segan...'

Atas faktor inilah diwujudkan satu badan khas yang baru setelah MTA digantung oleh Suruhanjaya Sukan, iaitu MTCA! MTCA ialah gabungan kelab-kelab Taekwondo yang cuba keluar dari MTA dengan peraturan baru mereka dan memperjuangkan hak kelab-kelab premier yang banyak berjasa kepada seni dan sukan Taewondo ini di Malaysia. Terdapat juga kelab-kelab seperti Kelab SARA TAekwondo di Kelantan yang awal-awal lagi mendapat naungan terus dari Korea Selatan, dan bernaung di bawah Moo Duk Kwan (Kwan=Sekolah dalam bahasa Korea), jadi mereka cuba untuk tidak terikat dengan MTA dan menjalankan operasi mereka dengan restu terus dari Kwan di Korea (Moo Duk Kwan merupakan antara Kwan utama di Korea yang mempunyai pengaruh besar dalam Kukkiwon, Kukkiwon ialah equivalent kepada Mekah bg pengamal seni Taekwondo, di mana peraturan-peraturan baru yang dikeluarkan mereka adalh WAJIB diikuti. Kukkiwon juga ialah ibu pejabat WTF). Banyak lagi kelab yang mengambil langkah serupa, dan once MTA digantung, mereka menubuhkan MTCA bagi membantu melicinkan aktiviti pentadbiran kelab-kelab Taekwondo di Malaysia. Satu kekurangan dalam penubuhan ini ialah, ia banyak menjaga kebajikan kelab-kelab Taekwondo, dengan memastikan atlet mereka masing-masing kekal di bawah kelab masing-masing, dapat mengikuti latihan dengan baik seperti era MTA pada awal-awalnya, memberi hak kepada kelab untuk mengutip yuran dari ahli masing-masing, dan bergabung tenaga dalam menganjurkan pertandingan pada peringkat kebangsaan. Dengan kata lain, MTCA membantu dalam mengekalkan dan cuba meningkatkan tahap sukan Taekwondo di negara ini. Namun, dari segi seni Taekwondo sendiri, ataupun masalah-masalah pentadbiran seperti melatih jurulatih-jurulatih baru, skuad teknikal pertandingan, melatih pengadil-pengadil baru serta urusan peperiksaan tali pinggang tidak dapat diselesaikan oleh hanya MTCA.

Untuk itu, MTF ditubuhkan atas asprasi mengekalkan kelicinan pentadbiran Taekwondo di Malaysia dan memastikan sukan ini tidak terkubur sebegitu sahaja. MTF secara prinsipnya cuba mengambil alih tugas yang selama ini dipegang MTA iaitu sebagai penaung kepada sukan dan seni ini di Malaysia dan sebagai badan berkanun kebangsaan bagi Taekwondo Malaysia. Ia ditubuhkan oleh 'orang-orang tua' dalam sukan ini di malaysia. Mereka adalah pemegang 'Dan' yang tinggi dalam sukan ini, mempunyai pengalaman bertanding dan melatih pada peringkat tertinggi di Malaysia, di samping mempunyai kemahiran dan pengetahuan dalam aspek teknikal Taekwondo seperti menguruskan kursus-kursus kejurulatihan, pengadilan, dan juga pemeriksa ujian kenaikan tali pinggang! Kebanyakan mereka adalah orang yang sama yang bertanggungjawab dalam penubuhan MTA dalam tahun 1974 dahulu. Segala perlembagaan dan peraturan juga adalah perlembagaan dan peraturan yang sama yang digunakan oleh MTA dahulu!

Walaupun MTCA dan MTF ditubuhkan, satu masalah yang jelas ialah mereka tidak diiktiraf oleh WTF, dan ini menyebabkan mereka tidak boleh menghantar atlet dibawah naungan mereka untuk pertandingan-pertandingan pada peringkat antarabangsa anjuran WTF ataupun persekutuan gabungan di bawah WTF. Ini termasuklah pertandingan peringkat sukan SEA sebagai contoh. Kemelut ini diburukkan lagi apabila MTA menyaman Suruhanjaya Sukan kerana mengenakan penggantungan terhadap mereka, dan sudah jelas mereka pada awalnya tidak menerima MTCA dan MTF selaku badan kebangsaan lain dalam sukan Taekwondo ini. Untuk itu, mereka awal-awal lagi mengadukan perkara ini kepada WTF menyebabkan WTF tidak mengiktiraf mana-mana Badan Kebangsaan yang lain dari Malaysia kecuali mereka mendapat pengiktirafan dari Majlis Olimpik Malaysia dan Kementerian Belia dan Sukan Malaysia, namun ironiknya, kedua-dua MOM dan KBS memerlukan pengiktirafan WTF bagi mengiktiraf MTF ataupun MTCA sebagai badan berkanun yang baru untuk Taekwondo Malaysia. Ini meletakkan MTF dan MTCA pada jalan yang buntu, dan satu-satunya jalan penyelesaian ialah dengan bergabung balik dengan MTA!

Walaupun pelbagai usaha telah dilakukan seperti penganjuran Mesyuarat Agung Luar Biasa dan pembentukan Jawatankuasa ad-hoc, masalah ini masih jauh dari diselesaikan. Faktor politik dan tamakkan kuasa dan wang yang menjadi punca akar masalah sebenar masih belum boleh diselesaikan dan menyebabkan semua pihak masih bertelagah. Pihak pro-Persatuan Negeri masih mahukan mereka diberi lebih authority terhadap kelab-kelab Taekwondo dan menuduh kelab sebagai 'gilakan keuntungan', manakala kelab ingin jasa-jasa mereka dalam pembangunan sukan ini selama 30 tahun ini diiktiraf dan urusan pentadbiran kelab mereka tidak diganggu oleh persatuan negeri. Segala trash talks dan rumours sememangnya tidak membantu dalam mencapai kata putus dalam proses penyelesaian masalah ini.

Namun, yang jelas, yang menjadi mangsa paling besar dalam kemelut ini adalah para pelatih! Terutamanya atlet-atlet yang mewakili negara dan skuad pelapis. negara Seperti mana-mana sukan yang lain, untuk bersaing pada peringkat tertinggi, pendedahan berterusan adalah wajar, dan kemajuan serta pencapaian atlet-atlet terutamanya atlet muda harus diukur pada tahap pertandingan tertinggi! Namun, jika masalah pengiktirafan persatuan masih belum boleh diselesaikan, dan WTF masih tidak mengiktiraf selain MTA, maka kemajuan sukan ini di Malaysia sememangnya akan terbantut!

Oleh itu, para pencinta Taekwondo seluruh negara sebenarnya amat berharap kemelut ini dapat diselesaikan secepat mungkin dan semua pihak mengambil langkah bertolak ansur, demi kepentingan sukan dan seni ini, serta ratusan ribu pelatih/pengamal seni ini di Malaysia. Selaku one big family dalam seni mempertahankan diri ini, adalah tidak manis apabila kita dipandang serong kerana perpecahan ini, dan setiap aliran seni mempertahankan diri yang lain semestinya memandang rendah ketidakmampuan kita untuk mencapai kata sepakat walaupun sudah lama berbincang!

Permainan politik harus dihentikan! Jangan dikaburi dengan janji-janji kemewahan wang ringgit apabila berada di puncak petadbiran Taekwondo Malaysia, kerana ia terang-terangan melanggar adab, prinsip dan falsafah kepahlawanan yang dipertahankan oleh pahlawan-pahlawan Hwarang beribu tahun yang lepas!

T/t: Cadangan saya, jika susah sangat untuk mencapai kata putus, masuk gelanggang dan kita selesaikan mengikut cara terhormat para pahlawan Taekwondo! Siapa menang, kita ikut dia...