Monday, May 7, 2012

Like Flying Dagger Up to Heaven!

Manchester United hampir pasti trophyless musim ini. Terkeluar dari saingan Liga Juara-Juara Eropah pada peringkat kumpulan kepada FC Basel. Terkeluar daripada saingan Piala Carling kepada Crystal Palace dan akhirnya terkeluar juga daripada saingan Piala Europa kepada Athletico Bilbao...

Cakap-cakap yang biasa di dengar di media arus perdana dan arus tak-berapa-nak perdana mengatakan Man Utd adalah pasukan yang sedang merosot. Hutang yang banyak yang 'dibekalkan' oleh Glazer, pemilik Man Utd menyebabkan pasukan ini gagal untuk bersaing di pasaran pemain-pemain baru, apatah lagi dengan Manchester City, Real Madrid, Barcelona dan Chelsea mempunyai kuasa beli yang tampak tidak terhad dengan 'sugar daddy' masing-masing.

Dengan skuad bernilai £332 juta, Manchester City hampir pasti membawa pulang Piala Kejuaraan Liga buat pertama kali selepas 1968, dan Piala EPL pertama kelab tersebut sejak bermulanya format baru kejohanan pada 1992. Tetapi, apa yang menakjubkan ialah, pasukan ini juga terkeluar daripada peringkat kumpulan Liga Juara-Juara Eropah (walaupun dengan kumpulan yang lebih kuat secara relatifnya daripada Man Utd), terkeluar daripada saingan Piala Liga kepada Liverpool dan daripada saingan Piala FA kepada Man Utd di laman sendiri, selain tewas kepada Sporting Lisbon dalam Piala Europa.

Kemenangan Liga pertama City juga kebarangkaliannya dicapai melalui perbezaan gol andai kedua-dua pasukan mengutip mata yang sama pada hari akhir saingan. 

Bandingkan dengan skuad bernilai £250 juta Manchester United, anda akan lihat bahawa pencapaian City tidaklah terlalu menakjubkan berbanding jumlah perbelanjaan mereka. Dan ini diambil kira lepas lebih £50 juta pada skuad Man Utd adalah daripada pembelian Rio Ferdinand (2002) dan Wayne Rooney (2004). £30 juta lagi adalah daripada pembelian Dimitar Berbatov yang lebih banyak menghabiskan masa di bangku simpanan.

Walaupun statistik nilai skuad ini adalah berdasarkan kepada skuad 25 pemain yang didaftarkan untuk saingan liga sahaja, dan Man Utd mendapat banyak faedah daripada pembelian percuma (Michael Owen, Paul Scholes dan pemain-pemain daripada akademi seperti Tom Cleverley, Danny Welbeck, Darren Fletcher dan Ryan Giggs), namun jelas perbezaan kualiti dari segi prestij, scout dan penghasilan pemain muda oleh Manchester United berbanding jirannya 'yang bising', telah menjadikan pasukan ini sentiasa kekal relevan dan kompetitif dalam mana-mana saingan bola sepak professional.

Kegagalan Man Utd untuk memenangi sebarang piala adalah satu fenomena yang jarang-jarang berlaku sejak era Premier League, iaitu kali terakhir adalah pada tahun 2005 (pada tahun yang sama, Man Utd juga terkeluar daripada saingan Liga Juara-Juara pada peringkat kumpulan). Ia juga berlaku pada tahun 1995, 1998 dan 2002. Namun, jika ada kelab yang mampu bangkit dari abu bagaikan Pheonix, itu adalah Man Utd. Bahkan ia berada di dalam DNA Man Utd itu sendiri. Sejak tragedi Munich, bahkan sebelumnya lagi, iaitu pada saat-saat akhir kelab Newton Heath, pembentukan kelab baharu daripada rangka lama Newton Heath ialah Manchester United!

Melihat kepada trend musim trophyless yang dialami Man Utd, dapat dilihat ia biasa berlaku sebelum atau selepas kejohanan utama antarabangsa (1995 - selepas World Cup 1994, 1998 - sebelum World Cup 98, 2002 - sebelum World Cup 2002 dan 2005 -sebelum World Cup 2006). Terdapat beberapa teori yang boleh diberikan mengapa trend ini terjadi dan mungkin akan diterangkan pada artikel lain menjelang Euro 2012, Jun nanti.

Apa yang perlu difokuskan adalah era kebangkitan Man Utd. Kali terakhir Man Utd ketandusan piala dalam satu tahun, iaitu 2005, mereka bangkit dengan memenangi Liga buat pertama kali selepas 3 tahun, dan memenanginya kembali untuk 3 tahun berturut-turut selepas itu. Di samping itu juga, mereka berjaya memenangi Liga Juara-Juara Eropah buat kali kedua bagi Sir Alex dan kali ke-3 dalam sejarah kelab. Rekod lain yang boleh disifatkan sebagai membanggakan juga adalah memenangi piala FIFA Club World Cup di Jepun (2009), Kejuaraan Liga kali ke-19 dan sekali gus memegang rekod British, dan kejayaan ke perlawanan akhir Liga Juara-Juara Eropah sebanyak 3 kali dalam 4 musim (menang satu melawan Chelsea, dan tewas 2 kepada Barcelona)!

Justeru, persoalan kembali kepada, adakah benar pasukan ini berada di ambang kemerosotan? Adakah benar bahawa Man Utd akan selamanya dibayangi oleh kehebatan skuad dan kuasa beli Man City bermula daripada musim ini dan seterusnya? Seseorang individu itu bolehlah melihat tidak jauh daripada sejarah 2002 dan 2005 apabila ketika itu, munculnya Revolusi Biru kendalian Roman Abramovic, membawa jutaan pound duit minyak dan beberapa pemain terkemuka dunia ke London! Mereka mampu mengambil alih Liga Perdana Inggeris ketika itu bagaikan ribut taufan menyapu kawasan yang dilalui mereka! Mengganas dan menggila! Hinggakan pasukan "The Invincibles" Arsene Wenger pun terpaksa tunduk kepada kehebatan 'emas' Abramovic...

Ketika itu, skuad kendalian SAF juga dikriitk teruk!

Antara kritikannya adalah ketidakmampuan Man Utd untuk bersaing di pasaran pemain seperti Chelsea, pemain-pemain baru dan muda yang dibeli adalah tidak mampu memenuhi potensi mereka, seperti Cristiano Ronaldo (ah... the good old days) dan Wayne Rooney. Kehilangan tonggak-tonggak veteran bertaraf legenda hidup seperti Roy Keane dan David Beckham, serta dikatakan sudah kehilangan taring dalam melakukan taktik-taktik yang tidak dapat dijangkakan dan dikira lapuk dalam era permainan moden.

Semua itu telah mampu dijawab SAF dengan ketukan ke muka pengkritik-pengkritiknya!

Persoalannya, adakah pisang akan berbuah dua kali? Jika United mampu mengharungi ujian dan cabaran era Revolusi Biru dengan jayanya, adakah era Bulan Biru Sheikh Mansoor mampu diharungi denagan nada yang sama? Semua ini bakal terjawab dalam satu atau dua musim lagi, kita hanya mampu tunggu dan lihat...

Namun, tidak keterlaluan jika aku nyatakan, "Expect the unexpected..." atau, jika sejarah dijadikan ukuran, "Expect the expected, United to bounce back... AGAIN!"


*****

Now, to laugh at all the other opponent...

Seorang peminat Chelsea dengan penuh haknya mentertawakan aku apabila Man United hampir pasti tidak berpiala musim ini dengan Chelsea pula berpeluang melakukan double jika memenangi Liga Juara-Juara di Munich kelak (eleh, lawan Liverpool pun buat macam lawan Barcelona, ada hati nak kalahkan Bayern dekat Munich :p). Namun, untuk seorang lagi peminat Liverpool, dengan secara 'kayanya' (rich), lagak tipikal the Kops, menganggap bahawa Man Utd akan terus merosot hingga relegate, maka aku lampirkan beberapa keputusan semasa (baca: musim ini) antara Man Utd dengan top 4 (in term of popularity, not league table)Man Utd vs Arsenal 
8-2, 2-1
Man Utd vs Chelsea 
3-1, 3-3
Man Utd vs Liverpool 
1-1, 1-2, 2-1
Man Utd vs Tottenham 
3-0, 3-1


Dengan kata lain, sebelum Man Utd direlegasikan ke Championship, pasukan-pasukan inilah terlebih dahulu akan direlegasikan, ataupun, fair to say, peluang mereka kena relegate adalah lebih besar daripada the current Man Utd squad, you know, the one which every body else said is in decline... 


T/t: Since Bayern is palying at home for Champions League Final, could Chelsea win the match by away goal rules? :p


No comments:

Post a Comment

trashtalk here, beware, everything you said can and will be used against you~ LOL